Două tipuri noi de tichete vor fi acordate. Angajaţii vor primi tichete pentru sport şi tichete culturale, pe lângă tichetele de masă, tichetele de creșă, tichetele-cadou şi voucherele de vacanță
Un proiect de lege care va intra în dezbatere parlamentară în perioada următoare stabilește și posibilitatea legală a acordării tichetelor pentru sport și tichetelor culturale, în contextual în care legislația în vigoare permite angajatorilor acordarea de tichete de masă, tichete de creșă, tichete-cadou şi vouchere de vacanță.
Angajatorii vor putea acorda salariațiilor, prin lege, două noi tipuri de tichete sau bonuri valorice, pe lângă cele prevăzute de legislația actuală. Un proiect de lege care unifică toate tipurile de vouchere existente, stabilind cuantumul fiecăruia în parte, introduce și cele două noi tipuri de bonuri valorice.
Autorii legii arată că tichetele pentru sport sau facilități similare se acordă în mai multe țări europene, precum Finlanda, Belgia, Marea Britanie, Suedia, care la nivel de principii si de politici publice au stabilit faptul că resursa umană este regenerabilă, dar și epuizabilă.
Potrivit proiectului, tichetele pentru sport vor fi acordate lunar angajaților, exclusiv în vederea achitării contravalorii de bunuri și servicii destinate desfășurării de activități sportive, iar suma maximă lunară este de până la 300 de lei.
Tichetele culturale vor fi destinate acoperirii unor cheltuieli legate de evenimente, spectacole sau achiziționării de cărți, autorii proiectului subliniind că achiziționarea produselor si serviciilor culturale, educaționale si de recreere se află la niveluri extrem de reduse, după cum arată și datele Institutului Național de Statistică.
Bunurile si serviciile culturale acoperite prin aceste tichete vor fi abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, târguri și expoziții permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv destinate copiilor, precum și cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme în orice format. Suma pentru care se vor acorda tichetele culturale este de până la 150 de lei lunar sau, dacă sunt acordate ocazional, de 300 de lei.
Proiectul de lege stabilește totodată că valoarea tichetelor de masă de maximum 15 lei pentru fiecare zi lucrătoare, suma corespunzătoare unui tichet cadou este de până la 300 lei, în timp ce suma pentru care se acordă tichetele de creșă este de până la 450 de lei pentru fiecare copil.
În cazul tichetelor de vacanță, proiectul prevede că nivelul maxim al sumei care poate fi acordată unui angajat în decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanță reprezintă 6 salarii de bază minime brute pe țară, iar suma poate fi fracționată în maximum 2 tranșe, în funcție de opțiunea angajatului privind efectuarea concediului de odihnă. Conform prevederilor proiectului, plafonul maxim cumulat al comisionului perceput de la angajator și operatorii economici de către societățile comerciale care emit tichete este de 1% din valoarea voucher-ului de vacanță.
Totodată, comisionul maxim perceput de agențiile de turism nu poate depăși 10% din valoarea pachetului de servicii oferit utilizatorilor tichetelor. Proiectul mai stabilește ca angajatorii împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantul angajaților stabilesc de comun acord tipul sau tipurile de bilete de valoare care se acordă angajaților, frecvența acordării acestora, precum și valoarea lor acolo unde este cazul, unitatea emitenta sau unitățile emitente si modalitatea de acordare, pe suport hârtie sau electronic.
Dacă legislativul va adopta acest proiect, legislația actuală privind tichetele de masă, tichetele cadou, de creșă și de vacanță urmează a fi abrogată.
Sursa: profit.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 54 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii