Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Două PREMIERE la Festivalul Cetăților Dacice de la Ighiu. RECORDUL absolut care nu s-a mai realizat în România

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Festivalul Cetatilor DaciceI05Festivalul Cetăților Dacice care va fi organizat în weekendul acesta la Ighiu, din punct de vedere organizatoric este la câțiva ani lumină față de alte spectacole de acest gen, din țară și străinătate. Festivalul va depăși orice record înregistrat al numărului de reenactori prezenți pentru că la Ighiu vor fi 183 de persoane pregătite să facă spectacol. O altă premieră va avea loc sâmbătă, o luptă pe timp de noapte, luminată doar de flăcările focului, așa cum nu s-a mai văzut în România.

”Vor fi prezente toate trupele importante din țară, Dacia Eterna din Cluj Napoca, cei care au participat de la prima ediție a festivalului trupa Muzeului Național al Unirii, Legiunea a XIII-a Gemina și Lupii de Fier ai Apoulonului. Va fi o trupă de la Muzeul din Zalău, Romani Festivalul Cetatilor DaciceI17si Daci arcași de la București, nimfele Daciei, care au mai fost la edițiile precedente și urmează câteva trupe din străinătate. Din Polonia – romani, barbari și din Bulgaria”, a spus reprezentantul Muzeului Național al Unirii, Tudor Roșu în cadrul unei conferințe de presă organizată cu acest prilej.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Ziua de sâmbătă este cea mai importantă. În afara de luptele obișnuite, ateliere și exerciții vor avea loc și două bătălii ample, una pe zi și în premieră una pe noapte.

Echipe de feciori din cele cinci cetăți dacice ale județului: Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu și Săsciori se întrec cu arme reale în probe pline de culoare și umor. Ca în fiecare an, echipa care va câștiga, va duce organizarea festivalului acasă, în anul următor.

Festivalul Cetatilor DaciceI02La Festivalul Cetăţilor Dacice, Ighiul va deveni un uriaş câmp de luptă între daci şi romani, în sensul că va avea loc una dintre cele mai ample reconstituiri de bătălii daco-romane din câte s-au văzut până acum în România. Vor intra în luptă daci şi romani care fac parte din trupe de reenactment din România şi din Europa. De asemenea vor avea loc spectacole autentice cu îmblânzitori de vulturi al căror zbor vor tăia cerul de deasupra Ighiului.

Acest festival reprezintă un produs turistic important pentru județul Alba și face parte dintr-o strategie amplă a administrației județene de promovare și punere în valoare a patrimoniului cultural local

Probele care sunt cât se poate de antrenante sunt “Arcul Viteazului”, “Rapid şi puternic”, “Suliţaşul cetăţii”, “Cel mai iute de picior”, “Braţul de Fier”, “Luptătorul”, “Îndemânare şi Festivalul Cetatilor DaciceI15curaj”, “Să ne unim forţele”, “Voinicul din Cetate”, “Cărăuşii Cetăţii”.

TRUPELE DE REENACTMENT

Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum & Lupii Apoulonului

Legiunea a XIII-a Gemina e o trupă de reenactment, constituită în 2012, în urma câştigării unui proiect derulat de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Rolurile „militare” sunt îndeplinite de 45 voluntari. Scopurile principale ale trupei sunt conştientizarea de către publicul larg a valorii patrimoniului antic aflat în judeţul Alba şi în municipiul Alba Iulia, precum şi promovarea turistică a zonei. Cele mai importante prezenţe ale „Gărzii de la Apulum” au fost la Alba Iulia, Cluj și București, prin spectacole în cadrul unor evenimente și Festivalul Cetatilor Dacice01 târguri cu specific turistic.

Cât despre Lupii Apoulonului, aceștia constituie trupele de daci. Lupii Apoulonului sunt parte a unui proiect în plină desfăşurare, iniţiat de Muzeul Naţional al Unirii. Aduc istora aproape de public, prin prezentare de echipamente antice, demonstrații militare și tactice, ateliere de meșteșuguri și jocuri pentru copii. Compusă din voluntari, trupa adună la un loc elevi, studenţi, oameni simpli, dar şi specialişti, uniţi de pasiunea pentru istorie antică, într-o încercare mai puţin convenţională de a redescoperi frumuseţea istoriei. Grupul de reenactment dacic denumit Lupii Apoulonului reconstituie războinici daci din zona cetăţii de la Apoulon, așadar din apropierea noastră, de la Piatra Craivii, din perioada de efervescenţă a civilizaţiei dacice.

Festivalul Cetatilor Dacice09Terra Dacica Aeterna

A fost înfiinţată în iunie 2007, la Cluj-Napoca și prezintă costumaţie şi armament specifice celor din secolele I-II d.Hr. Asociaţia Terra Dacica Aeterna este o premieră în spaţiul românesc, în ceea ce priveşte recrearea cât mai fidelă a unor fragmente din viaţa cotidiană, civilă şi militară a civilizaţiilor dacică şi romană. Din 2007 și până azi a avut peste 130 de participări la manifestări specifice. Este prima asociație din lume care reconstituie pe baze științifice aspecte ale civilizației dacice și sarmatice. Totodată, e prima asociație din România care a introdus conceptul „lecția de istorie vie”. Este prima asociație care a construit un atelier de arheologie experimentală daco-romană, în care se produc obiecte, se experimentează tehnici antice. Grupul participă de șapte ani la evenimente internaționale dedicate istoriei antice și colaborează cu o serie de grupuri similare din Europa și SUA.

PRO Antica Leg XIIII GMV

Goth’s Village Association of Maslomecz

Hellas Barbarians & Roma Association

Grup de reenactment al anilor 1-3 î.Hr., Asociația PRO Antica vine din Polonia și e o legiune romană care are ca scop păstrarea şi înţelegerea vieţii romanilor. Scopul asociaţiei este de promovare a civilizaţiei romane şi de a arăta impactul ei asupra istoriei. Membrii asociaţiei provin din diferite culturi și se dedică arheologiei experimentale. Asociaţia întreprinde o Festivalul Cetatilor Dacice10serie de activităţi precum: reconstituiri ale taberelor de legionari, demonstraţii de lupte, gastronomie romană, lecţii pentru copii, toate având ca temă Roma antică.

Legio I Italica & Cohors Thracum

Trupele sosesc din Bulgaria și vor fi compuse din legionari, soldați, meșteșugari și sclavi. Vor readuce în mijlocul publicului de la Ighiu vechile meșteșuguri, ateliere de olărit și de prelucrare a fierului. De asemenea, vor organiza manevre militare, marșuri și exerciții de luptă.

Lupii Daciei & Cohors III Campestris din Zalău

Festivalul Cetatilor Dacice07Vor prezenta echipamente antice romane și dacice, vor reconstitui manevre militare ale armatei romane și ale triburilor de daci liberi, aliați cu războinici germanici și sarmați. Totodată, îi vor implica pe spectatori în etapele de antrenament și vor pune la cale scene de luptă dintre cohorta romană și triburile de daci.

Sarmis

Cei 9 arcași ai grupului Sarmis din București sunt recunoscuți, în țară, pentru abilitățile lor extraordinare în tirul cu arcul. La Ighiu, aceștia vor face demonstrații de tragere, cu implicarea publicului.

Nimfele Daciei

Nimfele Daciei vin de la Zalău și sunt un grup de dans care evocă atmosfera antichității din Dacia Carpathica. Prin dans si teatru, grupul contribuie la promovarea sitului arheologic de la Porolissum și a Festivalului Roman de la Zalău. Fetele au participat an de an la festivalul „Natale di Roma”, precum și în alte festivaluri și proiecte importante. Cât despre costumele lor, putem spune că respectă întru totul vestimentația femeilor dace, așa cum e evidențiată cel puțin pe columna lui Traian. Aceste veșminte erau făcute din fibre naturale, de origine animală sau vegetală. Importantă e și muzica lor, care o respectă pe cea din antichitate, care avea maximum 4 sunete, culese din folclorul românesc. Cât despre dansuri, ele sunt inspirate de dansurile populare românești și din aria locuită, în antichitate, de triburi din Azerbaidjian.

Vă prezentăm mai jos programul  şi clipul de prezentare al Festivalului Cetăţilor Dacice, ediţia a VIII-a:

 Vineri, 20 iunie

Ora 19:00 Vernisajul expoziției de machete „Războaiele daco-romane”

Ighiu, biserica reformată

Ora 19:15 Vernisajul expoziției „Armele războinicilor daci din Apuseni”

Ighiu, biserica reformată

Ora 19:30 Concert de orgă susținut de Maria Abrudan

Ighiu, biserica reformată

Ora 22:30 Marșul de noapte al luptătorilor daci și romani

Alba Iulia, Poarta a IV-a a cetății

Sâmbătă, 21 iunie

 Ora 11:00 Deschiderea taberei luptătorilor.  Ateliere antice

Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 11:00 Expoziția „Armele războinicilor daci din Apuseni”. Demonstrații de mânuire a armelor

Ighiu, biserica reformată

Ora 16:00 Târg de meșteșuguri dacice. Standuri cu vin din zona Ighiului

Ighiu, centrul satului

Ora 16:00 Bătălii între daci și romani

Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 19:00 Concert Poarta 3, Zadar, Blackstar Band, CARGO

Ighiu, centrul satului

Ora 22:00 Bătălii de noapte între daci și romani

Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 23:00 Rugul lui Zamolxe. Ritual de incinerare. Dansul nimfelor

Ighiu, pe Dealul Măgulice

 Duminică, 22 iunie

Prezentator: Marius Vintilă. Locație: stadionul de fotbal din Ighiu

Ora 15.00 Parada luptătorilor și a trupelor de reenactment

Ora 15:30 Întreceri Dacice: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de

picior, Braţul de fier

Ora 17:00 Demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment

Ora 17:30 Întreceri dacice: Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din

cetate, Cărăuşii cetăţii

Ora 18:30 Demonstrații ecvestre cu Denis Ștefan

Ora 19:00 Premierea cetății câştigătoare

Ora 19:30 Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba. Dirijor: Alexandru Pal.

Soliști: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț,

Cătălin Hașa. Prezentator: Daniela Floroian


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Afacerea de succes inițiată de o studentă din Alba: Bacademia revoluționează modul în care absolvenții de liceu se pot pregăti pentru examene și îi ajută să  promoveze bacalaureatul 

Ziarul Unirea

Published

on

Afacerea de succes inițiată de o studentă din Alba: Bacademia revoluționează modul în care absolvenții de liceu se pot pregăti pentru examene și îi ajută să  promoveze bacalaureatul Un grup de studenți din Cluj-Napoca revoluționează modul în care absolvenții de liceu se pot pregăti pentru examenul de Bacalaureat. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale creează mici videoclipuri […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea