Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dosarul lui Dan Barna: Tribunalul Alba RESPINGE plângerea denunţătorului. Clasarea de la DNA rămâne definitivă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dosarul lui Dan Barna: Tribunalul Alba RESPINGE plângerea denunţătorului. Clasarea de la DNA rămâne definitivă

Tribunalul Alba a respins cererea unui denunţător de a se redeschide urmărirea penală în dosarul în care a fost vehiculat şi numele fostului vicepremier Dan Barna vizat de fraudă din fonduri europene.

Structura Centrală a DNA a clasat în 14 iunie 2021 dosarul nr. 224/P/2019. Ulterior, Zsolt Ozvath, denunţător în cauză, a contestat la Tribunalul Alba soluţia de clasare. Luni, 4 octombrie 2021, instanţa a respins cererea denunţătorului şi a stabilit că decizia procurorului DNA este legală.

”În baza art. 341 alin. 6 lit. a) Cod procedură penală respinge, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petentul Zsolt Ozsvath împotriva ordonanţei de clasare din data de 14.06.2021 emisă de procurorul din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul D.N.A. în dosar nr. 224/P/2019 şi a ordonanţei din data de 16.07.2021 emisă de procurorul-şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul D.N.A. în dosar nr. 103/II-2/2021. În baza art. 275 alin. 2 Cpp, obligă petentul la plata sumei de 100 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 04.10.2021”, se precizează în hotărârea instanţei din Alba Iulia.

Zsolt Ozsvath a fost angajat al Consiliului Jueţean Alba pe unul dintre proiectele cu fonduri europene derulat în de instituţia din Alba Iulia în parteneriat cu fosta firmă a lui Dan Barna, care a oferit servicii de consultanţă. Ozsvath a fost asistent la o întreprindere de economie socială din Sebeş şi a sesizat DNA după ce a constatat că au fost achiziţionate mai multe bunuri la preţuri de câteva ori mai mari decât cele de pe piaţă. În acelaşi timp structura de economie socială la acre lucra ar fi fost lăsată fără resurse, astfel încât a fost închisă. Faptele invocate ar fi avut loc în perioada 2010 – 2013.

Motivul clasării dosarului 224/P/2019 este că ”fapta nu există”. Dosarul lui Dan Barna a mai fost clasat o dată, pe 18 martie 2019, de către procurorii DNA Alba Iulia, dar pe 28 octombrie 2019, în plină campanie prezidenţială, adjunctul de atunci al şefului DNA a infirmat soluţia de clasare şi a dispus redeschiderea cazului.

Tot în octombrie 2019, ca urmare a unor articole de presă publicate de Rise Project, procurorii DNA s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal care îl viza pe Dan Barna, competitor la acea vreme în cursa prezidenţială. Ulterior, cele două dosare – cel de la Alba, redeschis, şi cel deschis ca urmare a articolelor riseproject.ro – au fost conexate, s-au efectuat cercetări şi pe 14 iunie 2021 s-a dispus clasare pe „fapta nu există”.

”În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punţi Comunitare” (cod SMIS 56760) şi „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârşire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentaţie se află în procedură de transmitere către Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie. Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, deţineau calităţile de expert cu atribuţii de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entităţi înfiinţate în cadrul proiectelor)”, comunica Departamentul pentru Luptă Antifraudă în luna mai 2021.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Profesorul ASE, Cristian Păun demontează mitul absenței suvernanismului în România: „De aia suntem coada Europei și a lumii civilizate când vine vorba de prosperitate”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Profesorul ASE, Cristian Păun demontează mitul absenței suvernanismului în România: „De aia suntem coada Europei și a lumii civilizate când vine vorba de prosperitate” Cristian Păun, profesor al Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, demontează mitul absenței suvernismului în România, într-o nouă intervenție publică presărată, precum îi este obiceiul, cu argumente solide. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea