Dorin Şerdean: ”Regionalizarea înseamnă pe termen lung o mai bună gestiune a resurselor publice”
*Interviu cu viceprimarul municipiului Alba Iulia, Dorin Șerdean
– Domnule viceprimar Dorin Şerdean, ideea regionalizării provoacă discuţii diverse la toate nivelurile. Este acesta un subiect atât de important pentru noi?
– Aş vrea să spun că reorganizarea administrativă a României este cel mai important proiect administrativ de după 1989 şi că nu poate fi privit sau aplicat cu superficialitate, mai ales că impactul asupra comunităţilor va fi unul important. Apoi aş mai spune că realitatea europeană impusă pentru perioada 2014-2020 necesită o abordare diferită, întrucât avem o mulţime de lucruri de pus la punct, cu precădere în domeniul infrastructurii. Este evident pentru toată lumea avizată că se vor finanţa doar proiectele regionale care presupun o viziune nouă, de ansamblu asupra specificului fiecărei regiuni în parte. Sigur că există o temere justificată pe undeva legată de capacitatea administraţiei de a duce la bun sfârşit o astfel de abordare dar cred că, făcută corect, această regionalizare poate însemna un pas înainte pentru noi toţi.
– Cum vede Partidul Poporului acest proces?
– Pentru PP-DD, regionalizarea înseamnă pe termen lung o mai bună gestiune a resurselor publice. Va depinde desigur de fiecare administraţie locală să înţeleagă că risipa banului public nu mai este o soluţie de abordat pentru anii care vin, iar consilierii şi viceprimarii partidului nostru din judeţ pot fi exemple de comportament civic în acest sens. Din punct de vedere etnic, această abordare poate fi un pas important pentru această ţară, cum vom aplica însă principiile acestei regionalizări rămâne să vedem şi mai ales să trăim. PP-DD va participa constructiv la dezbaterea pe tema regionalizarii şi pe cea a modificării Constituţiei şi sunt convins ca partidul nostru va reuşi să impună teze şi propuneri utile în ambele procese de elaborare.
– Cum vedeţi dezvoltarea municipiului Alba Iulia în perspectiva regionalizării? Dumneavoastră aţi vorbit cu fiecare ocazie avută despre necesitatea unei conurbaţii care să ducă dezvoltarea urbană la un alt nivel de discuţie.
– Aveţi dreptate şi revin în acest context la ceea ce am numit generic conurbaţia Apulum, cea care presupune asocierea municipiilor Alba Iulia şi Sebeş, cu scopul declarat de a obţine din punct de vedere demografic şi administrativ o zonă care să devină mai atractivă pentru investiţiile autohtone sau străine. Trebuie să recunoaştem cu maturitate că din punctul de vedere al populaţiei, municipiul Alba Iulia nu stă foarte bine, ba mai mult riscăm să devenim, în mai puţin de 20 de ani, un oraş cu o populaţie îmbătrânită pentru că în mod absolut natural forţa de muncă, cea calificată în special, tinerii acestui oraş vor pleca spre centre urbane mari, Cluj, Sibiu, Braşov spre exemplu. Trebuie să fim conştienţi că un oraş precum Alba Iulia nu se poate sprijini în următorii 20 de ani doar pe puterea sa de simbol istoric, sperând că acest aspect ne va asigura statutul de capitală a regiunii din care facem parte.
– Ce ne facem însă cu orgoliile locale?
– E important pentru noi toţi ca o astfel de asociere, dincolo de orgoliile care există în administraţie, de ce să nu o spunem deschis, să genereze atragerea de investiţii care să potenţeze această zonă. Conjugarea celor două oraşe, beneficiul noii autostrăzi, crearea unei zone care să pună la dispoziţia investitorilor terenuri şi o politică fiscală rezonabilă, toate acestea reprezintă un model de dezvoltare care va dinamiza o zonă care merită să treacă la un alt nivel. Aş vrea să mai spun ceva pentru cei care cred că printr-un astfel de proiect încercăm să asimilăm Sebeşul ca pe un cartier al municipiului, însă sub nicio formă oraşul în cauză nu îşi schimbă modul de organizare, asocierea vizând atragerea în această zonă a acelor investiţii care să permită crearea de noi locuri de muncă. Atât la Alba Iulia cât şi la Sebeş avem câte doi consilieri care înclină balanţa majorităţii, şi ne vom strădui să convingem atât reprezentanţii USL cât şi pe cei ai PDL de necesitatea unui atare demers.
– Domnule viceprimar Dorin Şerdean, vorbiţi despre Universitatea din Alba Iulia ca despre un factor indispensabil dezvoltării acestei comunităţi. La ce vă referiţi mai exact?
– Da, aşa cum am mai spus, am un respect deosebit pentru cei care de-a lungul timpului au făcut posibilă păstrarea şi dezvoltarea aici a unui model academic cu care ne mândrim oriunde în această ţară. Cred că, în perspectiva regionalizării, unul din punctele forte ale comunităţii noastre se leagă de existenţa unei universităţi de prestigiu în zonă. Cred că în ceea ce priveşte pilonul universitar central al unei regiuni viitoare, Alba Iulia poate reprezenta cu cinste capitala academică a regiunii. Sunt convins că în anii care vor veni putem sprijini crearea la Alba Iulia a unui centru de excelenţă în arheologie, că putem sprijini activitatea de cercetare în domeniu mult mai bine decât am făcut-o până acum. Sunt convins că această universitate are un potenţial deosebit şi că poate genera resurse de creştere pentru oraşul nostru.
Spun acum, aşa cum am mai făcut-o cu diverse ocazii, că oraşul trebuie să se dezvolte şi în jurul universităţii, al cărei potenţial îl consider extrem de valoros, că administraţia locală trebuie să demareze împreună cu universitatea acţiuni care să consolideze la nivel naţional ideea că pentru regiunea Centru pilonul academic central se află la Alba Iulia şi sub nicio formă în altă parte. Aşa gândesc eu şi cred că tot ceea ce am discutat până acum sunt lucruri necesare şi indispensabile dezvoltării comunităţii noastre pe termen lung.
– Domnule viceprimar, vă mulţumesc pentru timpul acordat…
– Şi eu vă mulţumesc şi în numele tuturor aleşilor locali ai PP-DD, vă asigur că în oricare localitate din judeţul Alba cetăţenii găsesc sprijin în oamenii noştri, atunci când intră în primărie sau se adresează consiliului local. (A.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]