Rămâi conectat

Ştirea zilei

DOLIU în muzica românească: A murit celebrul cântăreț de folk, Victor Socaciu. Artistul se afla în spital de o lună de zile

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

DOLIU în muzica românească: A murit celebrul cântăreț de folk, Victor Socaciu. Artistul se afla în spital de o lună de zile

Victor Socaciu a murit, luni, 27 decembrie, la 68 de ani. Potrivit primelor informații, artistul se afla internat în spital de o lună de zile. Anunțul a fost făcut de fiica acestuia, pe o rețea de socializare.

Folkistul Victor Socaciu a murit, după mai bine de o lună petrecută în spital. Cantautorul avea 68 de ani şi în ultima perioadă avea probleme de sănătate. La începutul anului a fost chiar diagnosticat cu Covid-19, petrecând şi atunci câteva săptămâni în spital.

Anunțul a fost făcut de fiica artistului, pe o rețea de socializare.

„O inimă mare a încetat să mai bată. Un suflet nobil s-a ridicat la cer. Anunțăm cu nemărginită durere stingerea din viață a celui care a fost soț, tată, bunic, un artist de geniu și un simbol al dragostei de neam: Victor Socaciu. Dumnezeu să-l primească în Împărația Sa alături de cei drepţi!”, a scris Ana Maria Socaciu, pe Facebook.

Victor Socaciu, muzician, compozitor, cântăreţ, chitarist, realizator şi prezentator TV, dar şi politician şi apoi diplomat, s-a stins din viaţă într-un spital din Bucureşti.

Citește și: Mesaje de condoleanțe și comemorare. ANUNTURI de deces la trecerea la cele veșnice a persoanelor dragi

Cine a fost Victor Socaciu. Biografia marelui artist de muzică folk

A absolvit Liceul de Matematică-Fizică nr. 1 din Braşov, iar în 1969 a urmat cursurile de chitară clasică la Şcoala Populară de Artă din Braşov, la clasa prof. Teodor Martinescu. În 1978 a absolvit Facultatea de Electromecanică din Universitatea Braşov, cu diplomă de inginer. Este, de asemenea, absolvent al Institutului Social-Democrat ”Ovidiu Şincai” – Masterat în ”Management în politică” (2007). A debutat pe scenă în anul 1970, cu trupa rock Zodiac, în cadrul căreia era chitarist şi solist vocal. Atracţia sa faţă de muzica folk a început în anul 1972, când, conform propriilor mărturisiri, l-a auzit cântând la radio pe Mircea Florian, potrivit site-ului www.victorsocaciu.com. Începând din 1973 a activat în cadrul Cenaclului ”Dacia Felix” din Centrul Universitar Braşov, iar primele sale cântece folk (”Trenul”, ”Ţinta”, ”Între bine şi rău”, ”Sub scutul amurgului”) s-au bucurat de un real succes în mediul studenţesc.

În 1975 Victor Socaciu debutează la radio cu piesa ”Nălucile amintirilor”, iar în anul următor are loc debutul TV cu piesa ”Oltule”. A fost membru al Cenaclului ”Flacăra” din 1976 până în în 1982, apoi membru al Cenaclului ”Serbările Scânteii Tineretului” (1983-1985).

Realizator şi producător de emisiuni de televiziune, în perioada 1991-2004, Victor Socaciu semnează genericele mai multor emisiuni de radio şi televiziune printre care: ”Omul chitară”, ”Oameni de zăpadă”, ”Ceaiul de la ora 5”, ”Insomniile Corinei”, ”Cazuri şi necazuri în dragoste”, ”Vânare de vânt”, ”Arca Marinei”, ”Personalul de Costineşti”, ”Bun de tipar”, ”Tunelul timpului”, ”Mulţumesc”, ”Ora fără catalog”, ”Ne vedem la TVR”, ”E ora ta”.

Colaborează, totodată, cu teatre din Bucureşti şi din ţară, semnând muzica spectacolelor ”Tinereţe fără bătrâneţe” de Eduard Covali (Teatrul Dramatic Braşov) şi ”Caii liberi” (Teatrul Dramatic Târgu Mureş), precum şi coloana sonoră a spectacolului de muzică şi poezie ”Muntele dragostei” (alături de Leopoldina Bălănuţă, la Teatrul ”Ion Creangă” – Bucureşti, 1987-1989).

A îndeplinit funcţia de membru supleant în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (2002-2006) şi de membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (2007-2010), potrivit site-ului www.cdep.ro. Este membru, din anul 2002, al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Din bogata sa discografie menţionăm: ”Roata” (1981), ”Căruţa cu flori” (1982), ”Drumuri paralele” (cu Angela Ciochină, 1985), ”Viaţa, iubirea cea dintâi” (1987), ”Colindul mâinilor truditoare” (1989), ”Mi-e dor să mai merg la un ceai” (1994), ”Ceasul iubirii” (1995), ”Cântecele ceaiului de la ora 5” (1997). În 2003, la împlinirea a 30 de ani de activitate artistică, şi-a lansat albumul ”Best of – 30”, care cuprinde 16 dintre cele mai frumoase cântece compuse de Victor Socaciu de-a lungul anilor.

Sursa: realitatea.net observatornews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți Un adolecent de 18 ani, din satul Heria, comuna Fărău, și-a pierdut viața sâmbătă seara după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat în afara carosabilului, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea