Doi soți din Cluj produc legume și fructe deshidratate, unele cu proveniență din județul Alba. Cum s-a „născut” ideea de afacere
Doi soți din Cluj produc legume și fructe deshidratate, unele cu proveniență din județul Alba. Cum s-a „născut” ideea de afacere
Mihaela și Sorin Faur sunt doi soți care au descoperit fructele și legumele deshidratate, în urmă cu câțiva ani, când au vrut să ofere copiilor lor o alternativă mai sănătoasă la alimentele care se găseau pe piață. Cei doi au cumpărat un deshidrator profesional, fără să se gândească la faptul că va fi ajutorul lor în lansarea business-ului „Bunătăți Uscate”.
„Am văzut deshidratarea ca pe o metodă de conservare mult mai eficientă pentru că se păstrează o mare parte din nutrienţi din legume, fructe şi ciuperci. Şi când am văzut că tot mai multă lume este interesată de acest tip de produs, am pus bazele afacerii“, a povestit Sorin Faur, cofondator al firmei Bunătăţi Uscate.
Familia Faur a activat în zootehnie, iar apoi a făcut pasul către acest tip de business pe care îl dezvoltă deja de cinci ani. În 2018, cei doi antreprenori au înfiinţat firma, iar la finalul anului 2019 au intrat pe o piaţă unde Sorin Faur spune că sunt puţini producători locali. Bunătăţi Uscate ia fructele din flora spontană, dar lucrează şi cu producători de legume şi fructe din judeţele Cluj, Alba, Sălaj şi Satu Mare. „Avem peste 40 de produse în portofoliu, dar unele au caracter temporar.
Cel mai vândut produs este un amestec de legume uscate. Acesta reprezintă 40% din vânzări. Avem fructe româneşti în principal, iar alte fructe deshidratăm din afară doar dacă există cerere. Portofoliul este destul de vast şi lucrăm şi la alte produse noi“, a mai spus antreprenorul. În echipa Bunătăţi Uscate sunt şi doi angajaţi, iar cei doi antreprenori mai vor să angajeze unu-doi oameni până la finalului anului. În plus, în sezon lucrează şi cu zilieri.
Unitatea de producţie Bunătăţi Uscate se află în localitatea Mărgău (jud. Cluj), în inima Apusenilor. Mihaela şi Sorin Faur au investit în dezvoltarea acestei afaceri aproape 100.000 de euro, totul din fonduri proprii.
„Am început cu un singur deshidrator, avem patru deshidratoare acum şi vrem să mai achiziţionăm. Dar am investit şi în panouri solare, pompe de căldură ca să fim eficienţi energetic pentru că energia reprezintă cel mai important cost.“
Bunătăţi Uscate are un magazin online, dar produsele se găsesc şi la băcănii, la târguri de profil, însă şi la întâlnirile ROA Cluj (Roade Online din Ardeal). ROA a adoptat modelul REKO (consum responsabil) finlandez şi organizează întâlniri între producători şi consumatori.
„Suntem membri fondatori în Roade Online din Ardeal (ROA). Cred că o astfel de organizaţie de producători ar trebui să fie minim în fiecare oraş mare din România şi cred ar aduce multe beneficii atât pentru economia locală, cât şi pentru clienţi pentru că găsesc produse româneşti“.
Ca planuri, cei doi antreprenori au pe listă mărirea capacităţii de producţie, dar şi investiţii în energie verde.
„Vrem să investim în capacitatea de producţie, vrem să o facem cât mai eficientă energetic, chiar dacă presupune o investiţie de câteva zeci de mii de euro. Vrem să fie cât mai verde energia folosită“, a explicat Sorin Faur.
Sursa: zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată