Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” va fi difuzată în școlile și liceele județului Alba, în săptămâna premergătoare Zilei Naționale a României
Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” va fi difuzată în școlile și liceele județului Alba, în săptămâna premergătoare Zilei Naționale a României
În perioada 25-29 noiembrie 2024,în săptămâna premergătoare Zilei Naționale a României, docu-drama ,,Avram Iancu – Împotriva imperiului” va fi difuzată în școlile și liceele județului Alba, iar în data de 30 noiembrie 2024, la ora 18:00, filmul va putea fi urmărit la Sediul Administrativ al județului Alba.
Citește și: 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor
Un proiect organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Inspectoratul Școlar Județean Alba.
Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, eroul revoluționar al Transilvaniei, al României. Filmul urmărește evenimentele din perioada 1848-1872, până la moartea sa.
1848 – În plină Revoluție în Transilvania, moții răspund chemării lui Avram Iancu de a veni să apere Munții Apuseni, care se transformă într-o fortăreață.
Legiunile de români resping atacurile armatei răsculaților maghiari. Deși slab echipați și fără o pregătire militară sistematizată, românii sunt dispuși la sacrificiu, însuflețiți de personalitatea lui Avram Iancu, avocatul devenit Crăișorul Munților.
În toamna anului 1848, descoperim cum era organizată tabăra Legiunii Auraria Gemina condusă de Avram Iancu. În decembrie 1848, vedem cum Avram Iancu se impune și-i convinge pe liderii românilor că „numai tactica armată va scăpa poporul de tiranie”, declanșând un șir ireversibil de evenimente, care culminează cu un fals armistițiu și cu un deznodământ neașteptat al Revoluției.
Filmul urmărește mai apoi și evenimentele de după Revoluție: negocierea armistițiului dintre români și maghiari, înfrângerea revoluției și instituirea unui regim impus de Imperiul Habsburgic, trădarea Împăratului Franz Josef, arestarea și maltratarea lui Avram Iancu, ultimii ani de viață, chinuiți de supărări, și moartea sa învăluită în mister. Transmite Centrul Cultural „Augustin Bena” Alba.
FOTO: Arhiva ZiarulUnirea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]