Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Dobra, Conţan, Anversa, Limbean, Lăpădat şi alţi nouă inculpaţi au fost trimişi ieri în judecată de procurorii DIICOT Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Procurorii DIICOT Alba au finalizat rechizitoriul în dosarul „Pomponio” şi au dispus ieri trimiterea în judecată a 14 inculpaţi, între care şi directorul adjunct de la DGFP Alba, Ioan Dobra. Pe lângă Dobra mai sunt învinuiţi de fapte de corupţie şeful de serviciu Dorin Conţan, inspectorii fiscali Mihail Ioan Sârbu, Dănuţ Ioan Ispas şi Ioan Lazăr de la DGFP Alba, dar şi omul de afaceri italian patron al firmei de construcţii Pomponio, Luca Anversa, directorul Pomponio, Cosmin Limbean, şi şase foşti sau actuali angajaţi – Elena Avram, Ana Maria Goia, Ramona Maria Achimaş, Marinela Elena Crişan, Iulian Octavian Pop şi Daniel Bădescu. A mai fost trimis în judecată în acelaşi dosar şi omul de afaceri Eugen Lăpădat, patronul benzinăriei Europa. Iniţial, a fost cercetată şi Cristina Cioată, inspector fiscal la DGFP, însă ea a fost scoasă ulterior de sub urmărire penală.
Anchetatorii spun că finanţiştii au sprijinit o grupare infracţională organizată de la firma Pomponio, specializată în săvârşirea de infracţiuni din sfera macrocriminalităţii economico-financiare. Valoarea prejudiciului este estimată la 2.200.000 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA. Acuzaţiile care li se aduc angajaţilor de la Finanţe sunt de sprijinire a unui grup infracţional, favorizarea infractorului, conflict de interese în timp ce reprezentanţilor Pomponio li se aduc învinuiri de spălare de bani, constituire de grup infracţional şi evaziune fiscală. Dosarul are 31 de volume şi a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia unde se va judeca fondul. Potrivit purtătorului de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean, primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 6 septembrie 2011.
*Procurorii cer menţinerea în arest a angajaţilor de la DGFP
Dobra, Conţan, Sârbu şi Ispas se află în arest preventiv încă din data de 12 mai când, în urma audierilor, procurorii au decis reţinerea lor. Având în vedere că în 5 august le expiră mandatele, procurorii vor cere din nou la Curtea de Apel Alba Iulia prelungirea stării de arest preventiv pentru cei patru chiar dacă s-a trecut din faza cercetării în cea a judecării. Ca urmare, astăzi se judecă verificarea legalităţii menţinerii măsurii arestării preventive. Pornind de la cercetările efectuate în acest dosar, Mihail Sârbu şi Dănuţ Ispas au fost trimişi în judecată şi într-o altă cauză, alături omul de afaceri din Alba Iulia, Eugen Lăpădat. Inspectorii fiscali sunt acuzaţi de luare de mită, iar Lăpădat de date de mită. De asemenea, omul de afaceri italian Luca Anversa mai este învinuit într-un alt dosar aflat acum pe rolul Tribunalului Alba şi cunoscut sub denumirea “Prostituate pentru VIP-uri”. El este acuzat că ar fi comandat, prin intermediul unui apropiat de-al său, mai multe recuperări de la firme care datorau bani societăţii la care este acţionar majoritar.
*Acuzaţiile DIICOT: finanţiştii îi consiliau pe evazionişti în loc să-i amendeze
“În fapt, se reţine că învinuiţii Anversa Luca, cetăţean italian, Limbean Cosmin Ioan, Avram Elena şi Goia Ana Maria au constituit o grupare infracţională, având drept scop efectuarea unor activităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără a le înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale sau efectuarea unor înregistrări nelegale, având drept consecinţă eludarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea de beneficii financiare substanţiale”, se arată în comunicatul procurorilor DIICOT remis la data declanşării cercetării penale. În document se mai precizează că activitatea infracţională a învinuiţilor a fost sprijinită de angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, de la compartimentul de inspecţie şi control, adică cel aflat în subordinea directorului adjunct Ioan Dobra. “În sarcina celor şase angajaţi de la Finanţe s-a reţinut că şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, efectuând activităţi incompatibile cu funcţia deţinută, precum asigurarea de consultanţă sau prestarea de servicii şi că au efectuat controale formale la societăţile învinuiţilor, toate acestea în scopul obţinerii direct sau indirect de foloase materiale. Se mai reţine că, deşi au constatat în repetate rânduri activitatea infracţională desfăşurată prin intermediul societăţilor comerciale vizate, învinuiţii nu au sesizat organele de cercetare penală, ci dimpotrivă, au consiliat membrii grupării în vederea acoperirii ilegalităţilor”, mai spun anchetatorii.
*Ioan Dobra, în conflict de interese
În acelaşi dosar procurorii îl cercetează pe Ioan Dobra şi sub acuzaţia de conflict de interese, în condiţiile în care, susţin oamenii legii, auditarea uneia dintre societăţile comerciale administrate de către membrii grupării a fost realizată de către o societate la care acţionar era soţia sa, iar misiunile de audit au fost efectuate efectiv de fiul său. Surse din cadrul anchetei spun că auditul s-ar fi desfăşurat chiar la societatea comercială Pomponio iar auditul ar fi costat 100.000 de euro. Dobra a ocupat funcţia de director ajunct al DGFP Alba din anul 2000, după ce în perioada 1996-2000 a fost director executiv. El şi-a depus cererea de pensionare după ce a fost arestat preventiv. Ioan Dobra este fratele senatorului PDL de Alba, Nicolae Dobra.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea