Dividende record plătite de OMV Petrom: Peste 2.3 miliarde de lei vor merge către acționari
Dividende record plătite de OMV Petrom: Peste 2.3 miliarde de lei vor merge către acționari
Compania OMV Petrom anunţă creşterea la aproximativ 6 miliarde lei a investiţiilor pentru anul 2023. Miercuri acţionarii au decis distribuirea de dividende record în valoare de peste 2,3 miliarde lei aferente anului financiar 2022, potrivit unui comunicat al grupului transmis miercuri AGERPRES.
„2022 a fost fără precedent din punct de vedere al condiţiilor de piaţă şi al rezultatelor. Prin urmare, vom creşte investiţiile în România cu aproape 70%, la 6 miliarde de lei, şi vom distribui dividende record în valoare de peste 2,3 miliarde lei”, a precizat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) a aprobat miercuri propunerea Directoratului de a distribui dividende de bază record în valoare brută de 0,0375 lei/acţiune pentru anul financiar 2022, reprezentând o creştere anuală de 10%. Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la peste 2,3 miliarde de lei, reprezentând 23% din profitul net pentru anul 2022, se precizează în comunicat.
Dividendele vor fi distribuite acţionarilor înregistraţi la data curentă. Aproape un miliard de lei va fi distribuit acţionarilor români, care deţineau la 31 decembrie 2022 peste 40% din acţiunile companiei. Din această sumă, peste 480 de milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deţine, prin Ministerul Energiei, 20,7% din acţiunile OMV Petrom S.A.
AGOA a aprobat un buget de investiţii de aproximativ 7 miliarde lei, care include 6 miliarde lei investiţii planificate şi 1 miliard lei buget contingent pentru a acoperi posibilitatea accelerării unora dintre proiectele noastre strategice şi a altor oportunităţi de investiţii.
În cadrul AGOA s-a aprobat numirea a trei membri în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, respectiv Reinhard Florey, Katja Tautscher şi Berislav Gaso, anterior membri interimari ai Consiliului de Supraveghere, care se alătură membrilor din prezent, şi anume Alfred Stern, Martijn van Koten, Niculae Havrileţ, Răzvan-Eugen Nicolescu, Marius Ştefan şi Jochen Weise.
De asemenea, în cadrul AGOA a fost aprobată numirea KPMG Audit SRL ca nou auditor financiar pentru auditul situaţiilor financiare 2023.
„În cadrul AGEA s-a aprobat delistarea certificatelor globale de depozit (GDR-uri) emise de Citibank N.A., listate la Bursa de Valori din Londra, considerând ponderea redusă a GDR-urilor în capitalul social al companiei, volumele tranzacţionate şi costurile aferente. OMV Petrom a susţinut întotdeauna dezvoltarea pieţei de capital din Romania şi continuarea tranzacţionării acţiunilor sale doar pe Bursa de Valori Bucureşti este încă o dovadă în acest sens”, se arată în comunicatul citat.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.
OMV Petrom este o companie în care acţionarii români deţin peste 40% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 21,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori din Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2022. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. În anul 2022 impozitele plătite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României, potrivit documentului transmis de companie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată