Disproporție între pensiile speciale și cele normale: Cât va primi în plus un „special” de la 1 ianuarie 2023
Disproporție între pensiile speciale și cele normale: Cât va primi în plus un „special” de la 1 ianuarie 2023
Începând cu data de 1 ianuarie 2023, când vor fi indexate toate veniturile pensionarilor, românii care beneficiază de pensii speciale vor primi în plus aproape 1.000 de lei. În schimb, cei care au pensie minimă vor câştiga doar 51 de lei în plus.
Lună de lună, Casa Națională de Pensii plătește aproximativ 10.000 de indemnizații de lux. Ele merg către foștii magistrați, foștii diplomați și foști parlamentari.
Dacă ne uităm ce se întâmplă cu foștii magistrați, vedem că sunt aproximativ 4.700 de astfel de pensii speciale, iar pensia medie pentru această categorie profesională este de aproximativ 20.000 de lei.
Dacă aceste pensii ar fi indexate cu rata inflației, care este 5.1% potrivit legii, pentru că se ține cont de anul 2021, atunci foștii magistrați ar beneficia de o majorare a pensiilor în luna ianuarie care poate să ajungă și la 1.000 de lei.
De asemenea, potrivit datelor oferite de Casa Națională de Pensii, vedem că indemnizații speciale merg și către foștii diplomați.
Avem aproximativ 760 de foști diplomați, iar în rândul acestora pensia medie este de aproximativ 5.800 de lei. Dacă s-ar indexa cu rata inflației de 5.1%, aceștia ar avea parte de o majorare de aproximativ 300 de lei.
Avem și foști parlamentari care primesc indemnizații speciale. Deși Parlamentul a încercat să elimine aceste pensii de lux pentru foștii parlamentari, nu a reușit să facă acest lucru. În rândul acestora, pensia medie ajunge la aproximativ 5.000 de lei lună de lună, iar indexarea cu rata inflației le-ar aduce acestora în plus, de la 1 ianuarie aproximativ 250 de lei.
La polul opus, avem pensia minimă. Aproximativ 1 milion de români încasează această pensie. Vorbim despre o indemnizație minimă de 1.000 de lei pe lună. Dacă ar fi indexată cu rata inflației, de anul viitor pensia minimă ar crește doar cu 51 de lei.
Cei de la Banca Mondială i-au sfătuit pe cei de la Guvern să păstreze această facilitate pentru pensiile speciale, ca ele să fie indexate cu rata inflației și cu 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii12 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată