Rămâi conectat

Actualitate

Disproporție între pensiile speciale și cele normale: Cât va primi în plus un „special” de la 1 ianuarie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Disproporție între pensiile speciale și cele normale: Cât va primi în plus un „special” de la 1 ianuarie 2023

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, când vor fi indexate toate veniturile pensionarilor, românii care beneficiază de pensii speciale vor primi în plus aproape 1.000 de lei. În schimb, cei care au pensie minimă vor câştiga doar 51 de lei în plus.

Lună de lună, Casa Națională de Pensii plătește aproximativ 10.000 de indemnizații de lux. Ele merg către foștii magistrați, foștii diplomați și foști parlamentari.

Dacă ne uităm ce se întâmplă cu foștii magistrați, vedem că sunt aproximativ 4.700 de astfel de pensii speciale, iar pensia medie pentru această categorie profesională este de aproximativ 20.000 de lei.

Dacă aceste pensii ar fi indexate cu rata inflației, care este 5.1% potrivit legii, pentru că se ține cont de anul 2021, atunci foștii magistrați ar beneficia de o majorare a pensiilor în luna ianuarie care poate să ajungă și la 1.000 de lei.

De asemenea, potrivit datelor oferite de Casa Națională de Pensii, vedem că indemnizații speciale merg și către foștii diplomați.

Avem aproximativ 760 de foști diplomați, iar în rândul acestora pensia medie este de aproximativ 5.800 de lei. Dacă s-ar indexa cu rata inflației de 5.1%, aceștia ar avea parte de o majorare de aproximativ 300 de lei.

Avem și foști parlamentari care primesc indemnizații speciale. Deși Parlamentul a încercat să elimine aceste pensii de lux pentru foștii parlamentari, nu a reușit să facă acest lucru. În rândul acestora, pensia medie ajunge la aproximativ 5.000 de lei lună de lună, iar indexarea cu rata inflației le-ar aduce acestora în plus, de la 1 ianuarie aproximativ 250 de lei.

La polul opus, avem pensia minimă. Aproximativ 1 milion de români încasează această pensie. Vorbim despre o indemnizație minimă de 1.000 de lei pe lună. Dacă ar fi indexată cu rata inflației, de anul viitor pensia minimă ar crește doar cu 51 de lei.

Cei de la Banca Mondială i-au sfătuit pe cei de la Guvern să păstreze această facilitate pentru pensiile speciale, ca ele să fie indexate cu rata inflației și cu 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea