Rămâi conectat

Actualitate

Disproporție între pensiile speciale și cele normale: Cât va primi în plus un „special” de la 1 ianuarie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Disproporție între pensiile speciale și cele normale: Cât va primi în plus un „special” de la 1 ianuarie 2023

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, când vor fi indexate toate veniturile pensionarilor, românii care beneficiază de pensii speciale vor primi în plus aproape 1.000 de lei. În schimb, cei care au pensie minimă vor câştiga doar 51 de lei în plus.

Lună de lună, Casa Națională de Pensii plătește aproximativ 10.000 de indemnizații de lux. Ele merg către foștii magistrați, foștii diplomați și foști parlamentari.

Dacă ne uităm ce se întâmplă cu foștii magistrați, vedem că sunt aproximativ 4.700 de astfel de pensii speciale, iar pensia medie pentru această categorie profesională este de aproximativ 20.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dacă aceste pensii ar fi indexate cu rata inflației, care este 5.1% potrivit legii, pentru că se ține cont de anul 2021, atunci foștii magistrați ar beneficia de o majorare a pensiilor în luna ianuarie care poate să ajungă și la 1.000 de lei.

De asemenea, potrivit datelor oferite de Casa Națională de Pensii, vedem că indemnizații speciale merg și către foștii diplomați.

Avem aproximativ 760 de foști diplomați, iar în rândul acestora pensia medie este de aproximativ 5.800 de lei. Dacă s-ar indexa cu rata inflației de 5.1%, aceștia ar avea parte de o majorare de aproximativ 300 de lei.

Avem și foști parlamentari care primesc indemnizații speciale. Deși Parlamentul a încercat să elimine aceste pensii de lux pentru foștii parlamentari, nu a reușit să facă acest lucru. În rândul acestora, pensia medie ajunge la aproximativ 5.000 de lei lună de lună, iar indexarea cu rata inflației le-ar aduce acestora în plus, de la 1 ianuarie aproximativ 250 de lei.

La polul opus, avem pensia minimă. Aproximativ 1 milion de români încasează această pensie. Vorbim despre o indemnizație minimă de 1.000 de lei pe lună. Dacă ar fi indexată cu rata inflației, de anul viitor pensia minimă ar crește doar cu 51 de lei.

Cei de la Banca Mondială i-au sfătuit pe cei de la Guvern să păstreze această facilitate pentru pensiile speciale, ca ele să fie indexate cu rata inflației și cu 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Postul Crăciunului 2022: Care sunt zilele cu dezlegare la pește și vin

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Postul Crăciunului 2022: Care sunt zilele cu dezlegare la pește și vin

Postul Nașterii Domnului a început pentru credincioșii din România, o perioadă de post „presărată” cu multe zile de dezlegare la pește, ulei și vin.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi

Zilele cu dezlegare la pește pentru credincioși în Postul Crăciunului 2022 sunt în număr destul de mare, făcând din această perioadă una deloc grea pentru cei care țin post. Numărul de zile cu dezlegare pentru enoriași în Postul Crăciunului sunt 14.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, în fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește.

Citește și: MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi

În situația în care sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 decembrie, enoriaşii nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn şi vin. Mai mult, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.

Zilele din calendarul ortodox cu dezlegare în Postul Crăciunului:

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie

26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)

27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)

30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie

3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)

4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică)

5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni)

6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă)

11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică)

12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)

13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți)

17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)

18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)

Ce alimente poți consuma în post

În Postul Crăciunului, care mai este numit şi Postul Nașterii Domnului, se pot consuma fructe şi legume de sezon, din care puteți prepara mâncăruri delicioase de post. Totodată, în Postul Crăciunului puteți pregăti preparate din linte, fasole, orez, mazăre, varză, cartofi sau ciuperci și soia.

Puteți avea şi gustări pe bază de fructe: mere, caise, prune, dovleac, struguri, nectarine, banane, citrice, piersici sau pepene, smochine, curmale și alte fructe confiate. Postul Crăciunului este un post care se ține ușor, dat fiind că sunt multe zile în care se dă dezlegare la pește, așa că puteți prepara bucate consistente pe bază de peste.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea mașinilor parcate pe trotuare: Legea a fost promulgată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea mașinilor parcate pe trotuare: Legea a fost promulgată

Legea care prevede posibilitatea ca Poliţia Rutieră să dispună ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe trotuare a fost promulgată marți de preşedintele Klaus Iohannis.

Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se va realiza de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public.

Legea a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis, după ce a trecut de Parlament în octombrie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit actului normativ, Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar mai ales în cazurile în care acestea stânjenesc grav sau creează situaţii de pericol pentru participanţii la trafic. „În forma în vigoare a Codului Rutier această măsură poate fi dispusă doar dacă maşinile sunt staţionate ilegal pe partea carosabilă. Prin urmare, dacă un vehicul este staţionat neregulamentar în întregime pe trotuar, Poliţia nu poate dispune ridicarea acestuia”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit noului proiect de lege, Alineatul 1 al articolului 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 64. – (1) Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz.

Art. II. – Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările
ulterioare, precum şi cu modificările aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.”

Legea inițiată de Cătălin Drulă a fost adoptată de Camera Deputaților în calitate de for decizional în data de 19 octombrie 2022, cu 232 de voturi pentru, 3 contra și 29 de abțineri. Drulă a explicat că proiectul vine în sprjinul persoanelor cu dizabilităţi, al persoanelor însoţite de copii mici, care sunt nevoite să meargă pe carosabil, pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de maşini.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Clienții vor avea acces la informațiile nutriționale ale produselor și preparatelor. Noi obligații ale restaurantelor, barurilor și cantinelor

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Clienții vor avea acces la informațiile nutriționale ale produselor și preparatelor. Noi obligații ale restaurantelor, barurilor și cantinelor

Un nou ordin al ANPC va intra în vigoare începând cu data de 20 decembrie 2022, care impune noi obligații pentru restaurante, cantine, cafenele și nu numai.

Noile obligații privesc în general firmele care comercializează mâncare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este vorba despre Ordinul 201/2022 care obligă firmele care comercializează mâncare să ofere informații consumatorilor în privința produselor vândute. Informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu.

După ce ANPC a analizat multe liste a felurilor de mâncare servite de unități de alimentație publică, concluzia a fost că trebuie aduse modificări legislației.

Astfel s-a luat în considerare Regulamentul UE nr. 1169/2011, unde există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, pe etichetele acestora, iar consumatorul le poate citi și cunoaște toate aceste detalii, atunci când cumpără un produs din magazin, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică. Cu atât mai mult cu cât, în alimentația publică, operatorul economic achiziționează produse sau materii prime pe a căror eticheta sunt stipulate aceste informații, dar consumatorul este privat de dreptul de a le cunoaște, produsul nefiindu-i servit cu ambalaj, desigur.

În acest fel, prin afișarea în lista meniului a acestor date despre produs, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauza, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul.

ANPC argumentează în favoare noilor reguli și faptul că părinții vor să știe ce le dau copiilor să mănânce astfel că asemenea etichete sunt importante și pentru aceștia mai ales atunci când vine vorba despre copiii lor cărora vor să le dea alimente cu cât mai puțini aditivi.

De aceea, este imperios necesar că, în acest context, ei să aibă acces și la informațiile corespondente ale produselor finite din unitățile de alimentație publică, pentru a putea comanda, știind exact ce vor mânca.

”Așa cum am întâlnit și operatori economici foarte atenți la ingredientele și materiile prime folosite, în sensul utilizării unora cu eticheta curată, am considerat că ANPC are nu numai o obligație morală de a se asigura că decizia pe care o vor lua, de acum, consumatorii, va fi pe baza informațiilor clare, în ceea ce privește alimentația publică”, explică instituția.

Unitățile cărora noul ordin se aplică

Ordinul nr.201/2022 privind furnizarea de informații la comerciaizarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective se aplică unităților cu vânzare directă și/sau la distanță sunt:

 • Restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc.)
 • Braserii
 • Pizzerii
 • Berarii
 • Baruri
 • Cafenele
 • Fast-food inclusiv drive-în
 • Unități tip bufet, rotiserii
 • Unități cofetărie, patiserie
 • Ceainării
 • Terase/grădini de vara
Unități pentru organizare evenimente

Ordinul prevede că pe etichetă trebuie să fie scrise cantitățile ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare.

Se informează consumatorii cu privire la cantitatea ingredientelor compuse componente ale unui fel de mâncare de pildă: mușchiuleț de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantități variabile), ulei vegetal, sare, potențiator de aromă: glutamat de sodiu]

Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: Acidifiant etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric)ex: Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potentator de aromă: E621 sau potentator de aromă: glutamate de sodiuLista aditivilor se regăsește în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

Declarația nutriționala

Declarația nutriționala trebuie să cuprindă următoarele elemente: valoarea nutriționala exprimată în Kj și kcal, cantitățile de grăsimi exprimate în g, de acizi grași saturați exprimată în g , de zaharuri exprimată în g și de sare exprimată în g.

În cazul în care se extinde numărul elementelor nutriționale înscrise, se va înscrie declarația nutriționala complete, respectiv: valoarea energetică exprimată în Kj și Kcal, cantitatea de grăsimi exprimată în g, cantitatea de acizi grași saturați exprimată în g , de glucide exprimată în g, zaharuri exprimată în g, proteine exprimată în g, sare exprimată în g.

Pentru calculul declarației nutriționale se au în vedere prevederile art 31 din Regulamentul (UE) nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor, astfel:

“(1) Valoarea energetică se calculează utilizând factorii de conversie enumerați în anexă XIV.

(3) Valoarea energetică și cantitățile de nutrienți menționate la articolul 30 alineatele (1)-(5) se referă la produsele alimentare astfel cum sunt vândute.

După caz, se pot furniza informații cu privire la produsul alimentar după preparare, cu condiția să fie oferite instrucțiuni de preparare suficient de detaliate, iar informațiile să se refere la produsul alimentar gata pentru consum.

(4) Valorile declarate sunt valori medii care se bazează, după caz, pe următorii factori:

(a) analiză produsului alimentar efectuată de producător;

(b) un calcul efectuat pe baza valorilor medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate; sau

(c) un calcul efectuat pe baza unor date general stabilite și acceptate. “

• Indicarea componentelor cu efecte alergene – se respectă prevederile Ordinului nr. 163/2021 pentru furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță în produsele alimentare neambalate.

• Indicarea produselor provenite din produse comgelate

• Cum se indică informațiile

În conformitate cu prevederile art.3 alin(4) din Ordinul nr.201/2022 “informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și care să nu fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă podus, pe un panou/meniu.
Pentru asigurarea informării consumatorilor la vânzarea directă (inclusiv unitățile drive-în), se utilizează listele meniu, dar pot fi folosite și sistemele digitale de afișare prin panouri/ecrane, precum și codul QR, iar personalul de deservire trebuie să asigure informarea consumatorilor că urmare a solicitării acestora.

La vânzarea la distanță, informațiile trebuie să se regăsească atât pe website-ul operatorului economic, cât și pe eticheta de preț sau ambalajul de transport.

La comenzile plasate telefonic, în cazul în care consumatorul nu poate accesa website-ul operatorului economic, acesta trebuie să răspundă la solicitările consumatorului privind informațiile despre produs.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea