Discursul Episcopului Iuliu Hossu de la 1 decembrie 1918: declaraţia de Unire a Transilvaniei cu Regatul României.
Cardinalul Iuliu Hossu citește, la o distanţă calendaristică de peste cincizeci de ani de la prima ei rostire viguroasă în faţa Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, Declaraţia de Unire a Transilvaniei cu Regatul României.
Înregistrată clandestin în ultimele zile de viaţă martirică la mînăstirea Căldăruşani, are, deşi slăbită şi tremurată, forţa indestructibilă a ideilor pe care le rosteşte. O emoţie intelectuală greu de descris te cotropeşte ascultîndu-l.
Înregistrarea proclamaţiei rostită la 1 Decembrie 1918 de către episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a fost realizată în 1970, chiar înainte de moartea acestuia şi a fost difuzată, în timpul comunismului, la Radio Europa Liberă.
În 1 decembrie 1918, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a proclamat, în faţa celor peste 100.000 de români adunaţi la Alba-Iulia, Declaraţia Unirii. Vocea sa a răsunat din nou, în înregistrarea făcută în 1970 la domiciliul forţat de la Mănăstirea ortodoxă Căldăruşani. Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, cel care a devenit primul cardinal al Bisericii Greco-Catolice, şi episcopul de Caransebeş Miron Cristea, viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, au dus mulţimii adunate în 1 Decembrie 1918, la Alba-Iulia, vestea întemeierii României Mari.
Citește și: cine a făcut Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia
Pe lângă înregistrarea proclamaţiei de la 1 decembrie 1918, Iuliu Hossu a lăsat şi alte moşteniri importante Episcopiei Greco Catolice de Cluj-Gherla, printre care mai multe fotografii originale de la Marea Unire. „Albumul unicat a supravieţuit în mod miraculos în timpul regimului comunist”, susţin reprezentanţii episcopiei. Una dintre cele mai importante fotografii este aceea care îl reprezintă pe cardinalul Iuliu Hossu, pe atunci episcop greco-catolic de Gherla, citind Declaraţia de Unire. Fotografiile din albumul cu coperţi de catifea au fost realizate de un celebru fotograf din Transilvania, Samoilă Mîrza. El a făcut un număr restrâns de clişee, pe care le-a oferit personalităţilor marcante din Ardeal.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Profesorul ASE, Cristian Păun anticipează încetinirea și mai puternică a economiei României în perioada următoare: „O concluzie clară”
Profesorul ASE, Cristian Păun anticipează încetinirea și mai puternică a economiei României în perioada următoare: „O concluzie clară” Profesorul de la ASE, Cristian Păun anticipează încetinirea și mai puternică a economiei României în perioada următoare. „Neavând infrastructura vecinilor noștri, energia și gazele la prețurile lor. Competitivitatea față de ei s-a dus în cap.”, susține profesorul originar […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări, sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ioan Botezătorul în 7 ianuarie 2025. Aproape două milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Mesaje de Sfântul Ion. Urări și FELICITARI de Sf Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, zi de post negru: Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care se alungă spiritele rele
-
Actualitateacum 2 zile
VIDEO| Minunea de Bobotează: Apa râului Iordan își întoarce cursul în fiecare an