Rămâi conectat

Actualitate

Directorul OJPDRP Alba, Carmen Morariu, s-a autosuspendat din funcţie!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Doamna Carmen Morariu, directorul executiv al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Alba, s-a autosuspendat din funcţie. Deşi dânsa ne-a declarat, într-o discuţie telefonică pe care am purtat-o chiar ieri (21 martie 2011), că decizia sa nu a fost determinată de articolele pe care noi le-am publicat în cotidianul „Unirea” timp de aproape două luni, prin care atrăgeam atenţia asupra favoritismelor şi altor inginerii de-ale domniei-sale, ne permitem să ne îndoim de acest lucru. Chiar dacă nu cunoaştem culisele acestei afaceri, mai mult ca sigur că decizia aceasta i-a fost impusă doamnei Morariu ca urmare a vreunui control discret, venit din partea Agenţiei Naţionale de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală, de la Bucureşti, sau de la centrala regională. De ce? Ca să nu se mai scormonească lucrurile. Iar dorinţa de a nu fi scormonite lucrurile este dovedită de faptul că nici acum, deşi am solicitat în permanenţă acest lucru, lista aceea cu toate proiectele din judeţul Alba nu ne-a fost pusă la dispoziţie. În aceste circumstanţe, şi pentru a dovedi faptul că nu am avut şi nu avem nimic personal cu doamna Morariu, am asigurat-o că indiferent cine va fi persoana care o va urma la conducerea OJPDRP Alba, noi vom insista în continuare să ne fie pusă la dispoziţie lista respectivă, cu toate proiectele aprobate sau respinse, depuse în cadrul tuturor măsurilor, pe toate sesiunile de finanţare, cu specificarea sumelor şi a numelor consultanţilor. Şi nu are decât noul director (care nu a primit încă decizia de numire) să contacteze agenţia ca să obţină documentele, dacă nu le are aici, centralizate, arhivate, cum ar fi firesc.
Unde va merge doamna Morariu, după autosuspendare? La un salariu dublu, după cum ne-a declarat, respectiv va fi consultant, în acelaşi domeniu. Când au auzit această veste, nişte anonimi ne-au telefonat „informându-ne” că dacă până acum doamna Morariu dădea şi o mână de ajutor la elaborarea proiectelor pe care ulterior le aproba, acum doar le va elabora… Noi nu putem afirma asta cu tărie, dar ipoteza este plauzibilă!
lAzi neeligibil, mâine eligibil, uite-aşa se lucrează la OJPDRP Alba
După ce am declanşat scandalul legat de modul de selecţie a cererilor de finanţare FEADR, început cu cazul lui Ironim Crişan din Lopadea Nouă, cel care în primele zile ale lunii februarie a.c. a ars cererea de finanţare a fiicei sale în faţa DADR Alba, am primit pe adresa redacţiei o replică din partea OJPDRP Alba, respectiv a doamnei Carmen Morariu. Pe care am publicat-o în ediţia din data de 18 februarie a cotidianului nostru. În replica respectivă se arăta că experţii OJPDRP care au verificat situaţia în teren a exploataţiei lui Ironim Crişan, în data de 28 ianuarie 2011, au constatat diferenţe faţă de cererea de finanţare, în sensul că lipseau 7 vaci cu lapte, 3 scroafe pentru reproducţie de peste 50 kg, 2 porci de alte categorii şi un mascul bovin cu vârsta sub 2 ani.

(Menţionăm, însă, că la fermă exista tineret suficient pentru ca în cel mai scurt timp acest deficit să fie acoperit.) Şi cică, pentru că din Registrul exploataţiilor emis de către DSVSA reieşea că animalele au fost „vândute fără documente”, s-a considerat că „solicitantul nu are pe teren condiţiile descrise în cererea de finanţare” şi, prin urmare, „solicitarea de sprijin ESTE DECLARATĂ NEELIGIBILĂ”!!! În contra-replică, domnul Ironim Crişan ne-a adus documentele justificative, respectiv formularele de mişcare prin care se dovedea că animalele respective fuseseră sacrificate din necesitate şi puteau fi înlocuite în cel mai scurt timp.
Aşadar cerere de finanţare neeligibilă! Scris negru pe alb, într-o replică publicată în cotidianul nostru. În aceste condiţii, cineva de la OJPDRP l-a sfătuit pe Ironim Crişan să retragă cererea fiicei, pentru a o redepune în sesiunea din iulie a acestui an, după completarea efectivelor de animale, căci odată respinsă… aşa rămânea! Ceea ce a urmat ştiţi: Crişan a retras cererea şi i-a dat foc în faţa DADR Alba. Culmea este că, după gestul acesta „haiducesc”, determinat de mânie şi disperare, şi după scandalul izbucnit în presă, în data de 7 martie a.c., deci după o lună de zile de la gestul său, fiica sa primeşte acasă o adresă din partea OJPDRP, prin care i se comunică faptul că cererea NU AR FI FOST NEELIGIBILĂ! Cică motivul pentru care nu a fost finanţată este chiar… retragerea cererii! De asemenea, i se sugerează să redepună cererea în sesiunea din perioada 1-29 iulie 2011.
Orice comentariu e de prisos! Atunci cum rămâne? A fost neeligibilă cererea sau n-a fost? Că OJPDRP-ul odată zice aşa, odată zice altfel… Încheiem aici, deocamdată, până când vom obţine noi informaţii cu privire la proiectele finanţate, respectiv respinse, de oficiul din judeţul nostru. În ceea ce-o priveşte pe doamna Morariu, regretăm că disfuncţiile de comunicare cu presa (impuse de agenţia de la Bucureşti?) au dus la această situaţie neplăcută. Cât priveşte ceea ce mi-a urat domnia-sa acum, în Postul Sfintelor Paşti, adică să ajung să trăiesc din şpaga pe care a primit-o dânsa, ce să spun? Aştept să mi-o vireze în cont…
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Preț mai mare de PATRU ori pentru energie, pe bursă, în luna august a anului 2022, față de anul precedent

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Preț mai mare de PATRU ori pentru energie, pe bursă, în luna august a anului 2022, față de anul precedent

În luna august a anului 2022, prețul energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM a avut o medie de 2.400 de lei pe MWh, valoare mai mare cu 332% mai mare comparativ cu prețul înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent, mai exat 554 de lei pe MWh, arată un raport lunar al site-ului operatorului bursier.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 5,3 miliarde de lei, în august, în creştere cu 416% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a crescut cu 20%, până la 2.221.507 MWh.

Cota de piaţă a PZU a fost de 39% în august, faţă de 51% anul trecut.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 336 de participanţi, dintre care activi au fost 220.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Creștere de 13% a numărului faptelor penale care sunt și fapte de violență, în primele 8 luni ale anului 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Creștere de 13% a numărului faptelor penale care sunt și fapte de violență, în primele 8 luni ale anului 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut

La nivel național, în primele opt luni ale anului, numărul faptelor penale care constituie și fapte de violență domestică a crescut cu 13,3%, anunță Ministerul Afacerilor Interne. Numărul acestora a crescut cu 4.320, mai exact de la 32.601, în perioada similară a anului precedent, la 36.921.

Potrivit unui comunicat al MAI, numărul faptelor penale care constituie și fapte de violență domestică a crescut cu 4.320 în perioada ianuarie-august 2022 față de primele 8 luni ale anului 2021, de la 32.601 la 36.921 fapte.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, în primele 8 luni ale anului 2022, au fost emise de către instanțele judecătorești 7.331 de ordine de protecție, cu 6,2% mai multe decât în perioada similară din 2021, 3.469 (47,32%) din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecție provizorii.

Cele mai multe, 6.598, reprezentând 90% din totalul acestora, au fost emise la solicitarea victimelor, 564 la solicitarea procurorului și 169 la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens.

În ceea ce privește punerea în executare a ordinelor de protecție, în primele 8 luni ale anului 2022 au fost soluționate 6.785, cu 12% mai multe decât în primele 8 luni ale anului 2021, din care 6.436 la expirarea termenului legal sau a duratei măsurilor dispuse, 225 revocate la solicitarea victimei, 54 revocate la solicitarea persoanelor împotriva cărora a fost dispus și 70 din alte motive, rămânând în lucru 4.720.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 2.166 de infracțiuni, cu 19,7% mai multe față de primele 8 luni ale anului 2021, dintre care 1.398 în mediul urban și 768 în rural.

De asemenea, în primele 8 luni ale anului 2022, au fost dispuse prin ordinele de protecție 15.406 măsuri (obligații sau interdicții), după cum urmează: 3.468 – evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, 757 – reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei, 138 – limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată, 77 – cazarea/plasarea victimei, cu acordul acesteia, și, după caz, a copiilor, într-un centru de asistență dintre cele prevăzute la art. 19, 6.498 – obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiți, 497 – interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează, 2 – obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, 3.855 – interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima, 33 – obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute, 81 – încredințarea copiilor minori sau stabilirea reședinței acestora.

În primele 8 luni ale anului 2022, la nivel național, au fost emise 8.765 de ordine de protecție provizorii, cu 1.644 mai multe față de primele 8 luni ale anului 2021, 3.469 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție.

Din punct de vedere al locului comiterii faptei, 5.405 (61,7%) ordine de protecție provizorii au fost emise pentru fapte comise în mediul urban și 3.360 (38,3%) în mediul rural.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu au fost sesizate 579 de infracțiuni, cu 46,2% mai multe față de primele 8 luni ale anului 2021.

În perioada analizată, prin ordinele de protecție provizorii au fost dispuse 13.896 de măsuri, după cum urmează: 4.875 – evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, 1.465– reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința comună, 7.524 – obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiți, și 32 – obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

Sistemul de monitorizare cu brățări electronice a devenit de sâmbătă operațional în București și în județele Iași, Mureș și Vrancea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA în octombrie: PROGNOZA de la ANM. Temperaturi mai ridicate decât normalul lunii

Culda Ionică

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în octombrie: PROGNOZA METEO de la ANM. Temperaturi mai ridicate decât normalul lunii

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat cum va fi vremea în luna octombrie.

În săptămâna 26 septembrie – 03 octombrie valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, în special în regiunile sud-estice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023, în România: La începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”

Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea vestică a țării, mai ales în zona Munților Apuseni și în nord-vestul extrem, dar și deficitar în sud-estul teritoriului. În rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 03 – 10 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile intracarpatice. În restul țării valorile vor fi apropiate de cele specifice perioade

Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna 10 – 17 octombrie, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte în jumătatea nord-vestică a țării.

CITEȘTE ȘI: Cum va fi VREMEA în iarna 2022-2023. Prognoza METEO pentru România realizată de 2 institute europene

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile vestice nord-vestice și centrale, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

În săptămâna 17 – 24 octombrie, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale, posibil ușor excedentare în nord-vest.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea