Rămâi conectat

Ştirea zilei

Directorii şi inspectorii Ministerului Educaţiei nu ar trece nici un banal examen de capacitate!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Este evident faptul că dezastrul din învăţământ are cauze politice. Cu un ministru care consideră că substantivul „coleg” este de genul neutru şi care a identificat în faţa studenţilor medicinişti un al patrulea gen denumit „excelent”, nu ne mai miră contraperformanţele elevilor. Culmea e că apare de curând şi doamna preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, cu o declaraţie referitoare la nu ştiu ce gafă comisă de Ecaterina Andronescu, fosta ministresă a Educaţiei, în 2009, gafă căreia, chipurile, i s-ar datora dezastrul de la bacalaureat, de anul acesta. Ei bine, se vede că Roberta a absolvit cine ştie ce şcoli de modele şi miss-uri, că mereu se încurcă la numărat. Aşa cum a numărat voturile, aşa a numărat şi anii de studiu în cazul de faţă, căci elevii din 2009 la care ea făcea referire ca să arunce vina asupra Ecaterinei Andronescu vor ajunge la bacalaureat abia în anul 2013! Şi aşa a fost învăţământul joaca politicului, fiecare guvernare ajustând şi modificând modificările guvernărilor anterioare, până când s-a ajuns la un haos complet, în care nu se mai descurcă nici elevii şi nici profesorii. Altădată era stabilitate în învăţământ, atât materială cât şi legislativă. Acum această „prioritate naţională” (cum e definit învăţământul în lege) este subfinanţată. Li se cere performanţă unor profesori cu salarii de 800 de lei, în condiţiile în care aceştia fac naveta, stau în chirii, au credite la bănci care-i sufocă, şi care au ajuns să fie sfidaţi de elevii faţă de care nu mai pot lua nicio măsură coercitivă (cazurile de profesori agresaţi de elevi sunt tot mai multe şi mai grave), precum şi de părinţii de „neam prost” îmbogăţiţi peste noapte (care sunt ei înşişi deficitari la capitolul educaţie), care îşi consideră odraslele nişte genii neînţelese.
În acest context trebuie să remarc un fapt: dezastrul din învăţământ e cauzat de incompetenţa parlamentarilor şi a ageamiilor din comisiile de specialitate, care au croit o lege proastă, după chipul şi asemănarea lor, precum şi de incapabilii din minister, care seamănă perfect cu şeful lor, onor domnul Funeriu. Iar apariţia şi perpetuarea acestor incompetenţi se datorează, desigur, lichelismului şi clientelismului politic. Cum aşteptaţi, dragi români, să vă educe cineva copiii cumsecade, din moment ce la nivelul ministerului sunt oameni ce nu merită niciun respect nici din partea subordonaţilor lor şi nici din partea dumneavoastră? Pentru a vă edifica asupra subiectului la care fac referire redau alăturat, în facsimil, un document oficial emis de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, ca răspuns la doleanţele unui părinte din Alba Iulia. Conţinutul textului nu prezintă importanţă şi nu este relevant în acest caz, decât în măsura în care ne gândim că semnatarii acestui text, care conţine 6 greşeli gramaticale flagrante într-o singură frază, sunt cei ce ţin în mâini destinul sistemului de învăţământ şi, prin urmare, pe al copiilor dumneavoastră. Iar dacă se încurcă la astfel de greşeli de formă, ce putem crede despre competenţa lor în ceea ce priveşte fondul, respectiv profunzimea şi funcţionalitatea sistemului de învăţământ? Semnatarii cu pricina sunt, după cum vedeţi, directori şi inspectori chiar din cadrul Direcţiei Generale Management Învăţământ Preuniversitar, care probabil încă activează în sistem, plătiţi cu bani grei de noi, contribuabilii. Asta în timp ce, probabil, nu ar trece nici măcar un examen de capacitate, darămite unul de bacalaureat. Apropos, eu am o propunere: pentru verificarea competenţei profesionale a angajaţilor din MECTS ar trebui să li se dea acestora un test de cunoştinţe elementare, cum ar fi scrierea după dictare, ca la clasa întâia. Sunt sigur că mulţi dintre ei ar pica. Iar acest test elementar ar trebui să-l treacă orice aspirant la o funcţie publică, ca să nu mai vorbim de politicieni. Altfel cum pot aceştia avea pretenţia că înţeleg şi ştiu să interpreteze un text de lege, dacă nu stăpânesc la nivel elementar limba maternă?
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit, joi, 4 iulie, în jurul orei 18.00 la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la un lan de grâu în Coșlariu Nou. Intervin pompierii Detașamentul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea