Directorii şcolilor şi grădiniţelor, implicaţi în procesul de vaccinare. Lecții pentru copii despre importanţa vaccinării
Directorii școlilor și grădinițelor riscă amenzi de până la 2.500 de lei dacă nu fac public procentul copiilor nevaccinaţi. Profesorii trebuie şi ei să le explice copiilor la orele de biologie, cultură civică şi dirigenţie importanţa vaccinării.
Devin obligatorii la înscrierea în colectivitate vaccinurile care îi protejează pe copii împotriva a 8 boli. Şase dintre ele se transmit foarte uşor: rujeolă, rubeolă, oreion, difterie, tuse convulsivă şi poliomielită. Este suficient ca un singur elev să se îmbolnăvească. El va transmite boala tuturor colegilor.
Părinţii vor trebui să aducă adeverinţe legate de vaccinarea copiilor atunci când micuții vor fi înscrişi la o grădiniţă sau la o şcoală. Directorii sunt obligaţi să ceară astfel de documente. Cine nu este vaccinat trebuie să vină cu un calendar de recuperare a imunizărilor sau să prezinte documente medicale dacă există contraindicaţii.
Toate şcolile vor urma să prezinte public numărul şi situaţia copiilor vaccinaţi.
Părinţii copiilor care au fost diagnosticaţi cu afecţiuni ce nu permit imunizarea văd cu ochi buni această măsură.
Potrivit legii, părinţii au la dispoziţie un an de când îşi duc copiii în colectivitate să îi imunizeze. Micuţii ai căror părinţi refuză vaccinarea sau consilierea nu vor mai putea studia în şcoli de stat, subliniază ministrul Sănătăţii.
În 11 state europene vaccinarea este obligatorie, iar admiterea într-o instituţie de învăţământ se face pe baza dovezii de vaccinare conform schemei naţionale.
sursa: stiri.tvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]