Direcţia de Sănătate Publică Alba a făcut un prim pas spre cercetarea la nivel înalt
O „uşă” importantă pentru judeţul nostru în ceea ce priveşte cercetarea în domeniul sănătăţii
s-a deschis în cursul săptămânii trecute, la Cluj-Napoca, graţie implicării celor de la Direcţia de Sănătate Publică Alba (DSP). Reprezentanţi ai DSP Alba, respectiv directorul instituţiei, dr. Horea Timiş şi dr. Ileana Văcaru, au participat, la Cluj-Napoca, la un curs de sănătate în relaţie cu mediul la care au participat personalităţi din afara graniţelor (Facultatea de Medicină Yale – SUA) şi din ţară (Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Centrul Regional de Mediu Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Cluj-Napoca etc.). În cadrul acestui eveniment au fost discutate teme de medicină ocupaţională şi medicina mediului, au fost prezentate proiecte derulate de instituţiile participante, precum şi studii de caz bazate pe evaluări anterioare. Legat de judeţul Alba au fost expuse două cazuri: Roşia Montană şi Kronospan Sebeş (evaluarea riscului pe starea de sănătate). Întâlnirea a fost benefică pentru judeţul nostru în sensul că DSP Alba ar putea fi partener în proiecte alături de granzi ai domeniului cercetării, referire la Facultatea de Medicină Yale, respectiv în crearea unui centru regional de cercetare cu sediul la Alba Iulia. Acesta nu este decât un plus atât pentru DSP Alba care practic a dovedit că are specialişti în domeniu cât şi pentru alte instituţii cum ar fi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba sau universitatea albaiuliană care ar avea astfel o rampă de lansare în domeniul cercetării. Pentru a putea derula astfel de proiecte însă Direcţia de Sănătate Publică Alba trebuie să obţină acreditarea laboratorului de analize lăsat de izbelişte din anul 2001… Având în vedere că de 10 ani de zile nu s-au făcut niciun fel de investiţii, acum DSP Alba se luptă din răsputeri pentru această acreditare. Laboratorul trebuie să îndeplinească anumite condiţii precum: resurse umane suficiente numeric şi calificate profesional, aparatură şi echipament de lucru, condiţii ambientale. Pentru început acreditarea se va face pe palierul analizelor de apă şi pe aparatura deja existentă, lucrările de reabilitare a spaţiului fiind cele care iau timp, asta şi graţie birocraţiei privind licitaţia. Reparaţiile curente, schimbarea pardoselii cu una corespunzătoare etc., lucruri amânate de 10 ani de zile, ar putea costa câteva sute de milioane de lei vechi, bani ce vor veni din resurse proprii ale instituţiei. Aşa cum a precizat directorul DSP Alba, dr. Horea Timiş, documentaţia în vederea acreditării este aproape finalizată, se va face tot ceea ce e posibil pentru găsirea fondurilor necesare şi se speră ca anul viitor laboratorul DSP Alba să fie acreditat.
Ceea ce nu e normal, pe lângă faptul că de-a lungul a zece ani de zile nimeni nu a făcut nimic pentru laboratorul direcţiei, este şi modul în care Ministerul Sănătăţii împarte banii. De exemplu laboratorul, neacreditat, poate să cumpere reactivi pe care nu-i foloseşte, dar nu poate să facă investiţii pentru amenajarea corespunzătoare a spaţiului… La fel ca peste tot este vorba de lipsa unui management bun, a unei gândiri „în afara cutiei”. Cine ştie, poate noul ministru al Sănătăţii, care provine din interior, se va consulta cu cei din teritoriu, care ştiu cel mai bine lipsurile şi necesităţile. Până una alta sperăm că laboratorul DSP Alba va primi acreditarea şi odată cu asta va face paşii necesari pentru a deveni partener în cadrul unor proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale care să plaseze judeţul Alba printre pionii importanţi în acest domeniu. (L.I.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]