Din cauza subfinanțării învăţământului românesc, a crescut numărul de lucrători necalificaţi
Sistemul de educaţie din România funcţionează, în prezent, cu jumătate din alocarea bugetară stabilită prin lege.
Potrivit Legii educaţiei, învăţământul trebuie să aibă alocată anual o cotă de 6% din PIB, însă aceasta a scăzut în ultimii 10 ani cu 1,2% din PIB.
Dacă în 2008 alocarea de la buget acordată învăţământului a fost de 4,2% din PIB, începând cu 2010 a scăzut drastic la 3,5% şi a ajuns chiar până la 3% arata date oficiale ale Ministerului Educaţiei.
Cu toate că PIB-ul României a crescut în ultimii ani, finanţarea sistemului de edcucatie a scăzut sub 3% din PIB în ultimii doi ani, când alocările bugetare au fost de 2,8% din PIB, în 2016, şi de 2,9%, în 2017.
Finanţarea de la buget a sistemului de învăţământ a rămas în acest moment, că procent din PIB, la nivelul celei din perioada de criză, reprezentând jumătate din alocarea prevăzută de lege, respectiv 3% din PIB.
Sursa: portalinvatamant.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
FOTO | Liceul Teoretic Teiuș, partener al programului Bookster: Încurajarea cititului, obiectiv prioritar
Liceul Teoretic Teiuș, partener al programului Bookster: Încurajarea cititului, obiectiv prioritar Liceul Teoretic Teiuș este una dintre instituțiile de învățământ care se remarcă prin implicarea activă în promovarea educației de calitate și dezvoltarea unor inițiative inovative care sprijină învățarea. Un exemplu semnificativ al acestei abordări moderne este programul Bookster, derulat cu succes în cadrul liceului. […]