Din 2025, impozit pe dobânzile din economii ale românilor: ANAF va încasa contribuții la sănătate pentru sumele care depășesc 6 salarii minime anual
Din 2025, impozit pe dobânzile din economii ale românilor: ANAF va încasa contribuții la sănătate pentru sumele care depășesc 6 salarii minime anual
2025 vine cu încă o veste mai puțin bună pentru români. O nouă măsură ANAF prevede achitarea a 10% din suma pe care românii o dețin în bancă. Instituția prevede și un plafon de la care vei fi obligat să plătești către CNAS.
Începând cu 2025, ANAF introduce o măsură ce vizează contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele care dețin economii semnificative în conturile bancare. Astfel, cetățenii care au în bănci sume ce depășesc pragul de 19.800 de lei, echivalentul a șase salarii minime brute, vor fi obligați să achite un impozit de 10% din aceste economii. Această inițiativă își propune să extindă baza de contribuție pentru sănătate și să aducă venituri suplimentare către bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Citește și: Taxe și impozite 2025: Noi declarații la ANAF, raportări și plăți la stat. Ce trebuie să știe contribuabilii despre noile modificări fiscale
Pentru depozitele bancare se plătește impozit pe venit care se reține la sursă. Totuși, dacă cineva a obținut sume ceva mai mari mai trebuie să plătească și contribuția la sănătate (CASS) de 10% plafonat la 6, 12 sau 24 de salarii minime. Acesta nu se reține la sursă, așa că trebuie depusă Declarația unică până în 25 mai.
Nu contează dacă persoana este salariată și oricum plătește CASS. Această obligație este tratată distinct în Codul fiscal: trebuie plătită contribuția. Ba mai mult, dacă o persoană are PFA, mai nou aceste câștiguri din dobânzi (investiții în general) se declară separat în Declarația unică (Formular 212), nu se mai adună cu celelalte venituri.
Salariul minim luat în calcul pentru plata contribuțiilor în 2025 pentru 2024 este de 3.300 lei (chiar dacă s-a mărit la 3.700 lei în cursul anului), lucru pe care îl vei vedea în noul formular.
Așadar, dacă ai avut în 2024 venituri din dobânzi bancare de peste 19.800 lei, va trebui să plătești CASS de 1.980 lei. Pentru ce este sub, nu plătești.
Dacă dobânzile au depășit 39.600 lei, atunci va trebui să dai 3.960 lei, iar la peste 79.200 lei, valoarea ce trebuie virată Statului este de 7.920 lei.
În cazul în care ai câștiguri din titluri de Stat, nu trebuie declarat și plătit nimic: nici impozit pe venit și nici CASS.
Unele bănci își informează clienții că trebuie să plătească CASS pentru veniturile din dobânzile la depozite.
Dacă ai venituri și din dividende, criptomonede, piață de capital etc. va trebui să le aduni pentru a vedea dacă ai depășit plafoanele menționate mai sus.
Momentan, Declarația unică 2025 este în dezbatere pe site-ul ANAF, dar formularul va fi disponibil după publicarea în Monitorul Oficial.
În legătură cu modul de completare, HotNews.ro va realiza și anul viitor un ghid video în prima parte a anului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Călătoria cu minorii în străinătate după intrarea României în Schengen. Ce s-a schimbat. Documentele obligatorii
Călătoria cu minorii în străinătate după intrarea României în Schengen. Ce s-a schimbat. Documentele obligatorii După intrarea României în spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025, au existat câteva modificări legislative în ceea ce privește noul statut al graniților. Cu toate acestea, regulile pentru ieșirea minorilor din țară au rămas la fel de stricte. Citește […]