Din 2016, Guvernul vrea să elimine taxa pe stâlp, pentru a încuraja investiţiile private
Guvernul intenţionează ca din 2016 să elimine taxa pe construcţii speciale introdusă anul trecut, şi care a fost redusă de la începutul acestui an de la 1,5% la 1%, motivând că măsura va duce la creşterea investiţiilor în sectorul privat şi la creşterea competitivităţii companiilor româneşti.
Eliminarea taxei pe construcţii speciale, cunoscută drept taxa pe stâlp, ar avea un impact negativ de 1,6 miliarde lei, reprezentând sume neîncasate anul viitor.
Citeşte şi: NOUL Cod Fiscal proiect: Din 2016, TVA redusă la 20%. 9% la carne, peşte, legume-fructe
În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor estimează că va recupera, ca efect al eliminării taxei, circa 850 milioane lei din TVA, contribuţii sociale, impozite pe salarii şi alte taxe.
În urma eliminării taei pe stâlp, Guvernul se aşteaptă pe termen mediu la un impact pozitiv asupra creşterii economice de 0,2 puncte procentuale şi o creştere cu 20.000 a numărului de locuri de uncă chiar de anul viitor.
Totodată, prin eliminarea taxei pe stâlp investiţiile în sectorul privat vor creşte cu 0,5 puncte procentuale.
Impozitul pe construcţii speciale a fost introdus la începutul anului trecut. Aplicarea taxei a fost propusă încă din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget Liviu Voinea. Taxa se aplică pentru construcţiile care nu intrau în sfera de impozitare, cum ar fi stâlpi, rampe, platforme betonate, altele decât imobilele de producţie sau birouri, care erau deja impozitate.
Sursa: mediafax
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu: „Anul trecut economia România părea un El Dorado. Eu spuneam încă de atunci că era de fapt La vita è bella… pe datorie, până într-o zi, când trebuie să dai banii înapoi”
Radu Georgescu: „Anul trecut economia România părea un El Dorado. Eu spuneam încă de atunci că era de fapt La vita è bella… pe datorie, până într-o zi, când trebuie să dai banii înapoi” „Anul trecut economia România părea un El Dorado. Eu spuneam încă de atunci că era de fapt La vita è bella… […]
Proiect | Limitarea sporului pentru fonduri europene. Acordarea se va face după orele muncite și nu automat ca până acum
Proiect | Limitarea sporului pentru fonduri europene. Acordarea se va face după orele muncite și nu automat ca până acum Guvernul pregăteşte limitarea sporurilor acordate angajaților din instituțiile publice care lucrează la proiecte finanțate din fonduri europene. În prezent, acest spor poate ajunge până la 50% din salariul de bază și este acordat tuturor celor […]
Facturi la gaz 2025: ANRE anunță oficial creșterea prețurilor de la 1 iulie. Cu cât vom plăti mai mult
Facturi la gaz 2025: ANRE anunță oficial creșterea prețurilor de la 1 iulie. Cu cât vom plăti mai mult Tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, aplicabile începând cu 1 iulie 2025, cresc în medie cu 0,005 lei/kWh faţă de cele practicate pentru perioada iulie 2024 – iulie 2025. Pentru consumatorii casnici, impactul în facturi […]