Rămâi conectat

Politică Administrație

Din 2013, în Alba ar putea funcționa o școală în care toți elevii vor fi bursieri și vor avea loc de muncă asigurat la absolvire

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

Chiar dacă ideea unei astfel de școli poate suna prea optimist la început, la Brașov funcționează încă de anul trecut scoala profesională „Kronstadt”. Este vorba despre un proiect pilot la nivel national, care s-a nascut printr-un parteneriat intre administratia publica, mai multe firme private germane si mixte și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ).

Ideea de a transpune acest proiect în județul Alba, încă din acest an, aparține lui Florin Roman vicepreședinte la Consiliul Județean Alba și se bucură de susținerea lui Ion Dumitrel președintele administrației județene.

Astfel, în urma unor discuții pe care Roman le-a purtat cu inițiatorul proiectului pilot de la Brașov – domnul Werner Braun, care este și consilier municipal in Brasov, am aflat că solicitarile pentru școala „Kronstadt” sunt peste asteptari. Principiul este simplu: elevul scolarizat primeste timp de doi ani o bursa de 400 de lei, din care 200 lei de la stat si alti 200 de lei de la consortiul de investitori, interesati de forta de munca calificata. Se pune accent pe practica, adica in primul an se face practica la agentul economic in proportie de 60 la suta, iar in al doilea an in proportie de 75 la suta.

 “Noutatea este ca elevul face practica pe utilaje moderne, existente in fabrica si nu cum se obisnuia, de genul celor de pe vremea comunismului. De exemplu, la Cugir, un tanar care vrea sa fie prelucrator prin aschiere va invata la un strung cu comanda digitala si nu pe strungul invechit. Marele avantaj al acestei scoli este ca pe langa o meserie stiuta si 400 de lei timp de doi ani, absolventul primeste si un atestat recunoscut in Romania, dar si in Germania in cazul Brasovului. Alt avantaj este ca absolventul are prioritate la angajare si practic are un loc de munca asigurat. Totodata se pune accent pe limba straina din tara de provenienta a agentului economic.

Asa cum am spus, am demarat discutiile cu cei din Brasov, iar in jurul datei de 16 ianuarie voi fi acolo pentru a discuta cu initiatorul proiectului, dl Werner si pentru a vizita scoala. Am discutat si cu presedintele Ion Dumitrel i-am expus proiectul si am stabilit de comun acord sa il sustinem si sa il implementam, daca este posbil din acest an si in judetul Alba. Incercam ca in orasele judetului la fiecare liceu tehnic sa infiintam, in parteneriat cu investitorii si ISJ Alba, clase de scoli profesionale de tip „Kronstdat”, in functie de necesitatile pietei de munca. Putem incepe cu absolventi pentru firmele de prelucrare prin aschiere de la Sebes si Cugir, pentru industria alimentara din Alba Iulia dar si pentru turism in Muntii Apuseni. Iar proiectul Albei cred ca s-ar putea numi fara probleme „Scoala pe care nu o faci degeaba”!.

Mai multe firme straine si autohtone isi maresc in acest an productia, insa au o mare problema: forta de munca specializata. Odata cu disparitia scolilor profesionale sau de meserii, foarte putini tineri iesiti de pe bancile scolilor mai stiu sa faca o meserie. Scoatem pe banda rulanta absolventi cu studii superioare care sunt imediat dupa absolvire someri cu acte in regula”, a mai spus Florin Roman legat de proiect.

Având în vedere că în România corelarea sistemului educațional cu piața muncii este foarte slabă, astfel de proiecte nemțești ne-ar putea oferi modelele de succes de care avem nevoie pentru ca pe termen lung, școlile să formeze ceea ce societatea și piața muncii are cu adevărat nevoie.

foto: școala profesională „Kronstadt” Brașov


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea