Rămâi conectat

Actualitate

Din 15 ianuarie: Va fi interzisă pâinea”vopsită” pe rafturi. Singurul colorant permis – caramelul E 150 a-d

Alexandra Mates

Publicat

în

În doar câteva zile brutarii vor trebui să-şi pună la punct noile reţete. Din 15 ianuarie, coloranţii nu mai au ce căuta în reţetarele lor, cu excepţia lui E 150a-d (zaharuri şi melase caramelizate) la pâinea din malţ. În luna decembrie 2013 a fost publicat în Monitorul Oficial un Ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează produse de panificaţie pe teritoriul României, urmând să intre în vigoare 30 de zile de la publicare, respectiv la 15 ianuarie 2014.

La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ANPC nr. 165/2011, care a intrat in vigoare la 16 septembrie 2011, se abroga. Acest act normativ stabilea ca, incepand din 16 septembrie 2011, painea trebuie sa aiba o cantitate neta de minimum 300 de grame, iar specialitatile de panificatie trebuie sa aiba o cantitate neta de 150 de grame.

Noile reglementari din Ordinul ANPC nr. 392/2013 prevad ca, de la mijlocul lunii ianuarie 2014, produsele de panificaţie pot avea orice gramaj.

Potrivit noilor reguli, la comercializarea produselor de panificaţie neambalate pe teritoriul României, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile ce vânzare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor:

– denumirea produselor
– denumirea furnizorului
– cantitatea netă/bucată
– preţul de vânzare cu amănuntul exprimat în lei/ bucată
– preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/ kg ;
– ingredientele cu efecte alergene cuprinse

Informarea se poate face prin înscrierea pe produs, pe un afiş, anunţ sau în orice altă formă- comunicare verbală-, fără risc de confuzie.

Produsele de panificaţie neambalate sunt scutite de indicarea datei durabilităţii minimale, având în vedere că, prin natura lor, sunt comercializate în 24 de ore de la fabricaţie.

Produsele de panificaţie ambalate trebuie să prezinte prin etichetare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor:

– denumirea sub care se vinde produsul;
– lista cuprinzând ingredientele;
– cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente conform prevederilor art.8 din anexa nr.1 din HG nr.106/2002 privind etichetarea alimentelor ;
– cantitatea netă ;
– data durabilităţii minimale;
– condiţiile de depozitare sau folosire atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
– denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană;
– locul de origine sau de provenienţă dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienţa reală a produsului;
– o menţiune care să permită indicarea lotului;
– ingredientele cu efecte alergene cuprinse in anexa nr. 1f) din HG nr.106/2002 privind informarea consumatorilor;

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea