Din 10 septembrie preţul pentru eliberarea paşapoartelor a crescut
Eliberarea documentelor de călătorie, precum şi acordarea vizelor şi a cetăţeniei române vor costa mai mult de astăzi, 10 septembrie, se menţionează într-un act normativ publicat, recent, în Monitorul Oficial. De asemenea, documentul stabileşte care sunt serviciile scutite de la plata taxelor.
Potrivit noului act normativ au fost modificate atât tarifele pentru serviciile consulare, cât şi serviciile pentru care se aplicau aceste taxe.
Astfel, noile dispoziţii stabilesc tarifele pentru eliberarea documentelor de călătorie şi nu doar pentru eliberarea paşapoartelor, aşa cum era stabilit anterior. Mai exact, pentru eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei se va aplica o taxa de 32 de lei.
Vechiul act normativ cuprindea tarifele pentru eliberarea sau prelungirea valabilităţii a mai multor tipuri de paşapoarte (paşaport oficial, paşaport în care sunt înscrise mai multe persoane), precum şi pentru înscrierea ulterioară în paşaport a unor copii sub 14 ani, care variau între 3 lei si 28,5 lei.
De asemenea, OG nr. 25/2013 modifică şi taxele aplicate pentru acordarea de vize de intrare şi drept de şedere a cetăţenilor străini care vin in Romania, după cum urmează:
a) eliberarea unei vize de tranzit în punctele de trecere a frontierei de stat – echivalentul a 60 euro;
b) eliberarea unei vize de scurtă şedere în punctele de trecere a frontierei de stat – echivalentul a 60 euro;
c) prelungirea dreptului de şedere temporara – echivalentul a 120 de euro;
d) acordarea dreptului de şedere pe termen lung – 128 lei.
Totodată, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine va costa, din 10 septembrie, 22 lei.
Anterior era specificat că procurarea actelor judiciare şi extrajudiciare putea fi realizata şi la cererea misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare, nu doar a persoanelor fizice şi juridice şi era taxată cu 19 lei.
În schimb, pentru renunţarea la cetăţenia română taxa rămâne neschimbată fiind 600 lei.
Tot la capitolul cetăţenia romana, noul act normativ nu mai cuprinde serviciile de clarificare a cetăţeniei române, restabilirea domiciliului unui cetăţean român în România şi stabilirea domiciliului unui cetăţean străin în România, pentru care se aplicau tarife cuprinse intre 25 si 124,5 lei.
În ceea ce priveşte legalizările de acte, conform documentul recent publicat in Monitorul Oficial, supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un act oficial va fi taxata cu 25 lei. Vechile dispoziţii stabileau ca pentru legalizarea sigiliului şi a semnăturilor de pe actele judiciare şi extrajudiciare eliberate de autorităţile române se percepea o taxă de 22 lei.
De asemenea, noile reglementari menţionează că supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un certificat de origine a mărfurilor, de pe o factura comerciala sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul mărfurilor va fi tarifata cu 47 lei.
Sursa: Avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Declarația Unică 2025: ANAF a publicat formularul PDF inteligent pentru depunerea declarației, privind impozitul și contribuțiile la PFA, activități independente, chirii și altele
Declarația Unică 2025: ANAF a publicat formularul PDF inteligent pentru depunerea declarației, privind impozitul și contribuțiile la PFA, activități independente, chirii și altele Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, PFA, chirii și alte astfel de venituri pe cont propriu au acum la dispoziție formularul 212 – Declarația Unică 2025, ca PDF editabil („inteligent”), […]