Rămâi conectat

Economie

Din 1 iunie: Se modifică regulile de plată a impozitului pentru veniturile din transferul proprietăților imobiliare

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Impozitul datorat de contribuabili pentru veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare, realizat în baza unor hotărâri judecătoreşti, va trebui plătit într-o anumită perioadă de timp. Termenul a fost stabilit printr-un act normativ care va modifica Codul fiscal din 1 iunie.

La transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit, după cum prevede Codul fiscal.

În cazul în care transferul dreptului de proprietate se realizează prin hotărâre judecătorească sau prin altă procedură, impozitul se calculează şi se încasează de către organul fiscal competent. Termenul de plată a impozitului calculat în această situaţie a fost stabilit prin OUG nr. 6/2015, care va modifica Codul fiscal din 1 iunie.

Astfel, dacă transferul dreptului de proprietate se realizează prin hotărâre judecătorească sau prin altă procedură, impozitul se va calcula şi se va încasa de către organul fiscal competent, pe baza deciziei de impunere în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei. Acest termen este valabil şi pentru transferul prin executare silită.

Legislaţia în vigoare nu prevede o perioadă de timp în care contribuabilul trebuie să efectueze plata impozitului în cazul transferului proprietăţii imobiliare prin hotărâre judecătorească.

De asemenea, noile reguli care vor intra în vigoare pe 1 iunie vor elimina actualele prevederi care stabilesc ca, pentru înscrierea drepturilor dobândite în baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de moştenitor sau, după caz, a hotărârilor judecătoreşti şi a altor documente, registratorii de la birourile de carte funciară vor verifica îndeplinirea obligaţiei de plată a impozitului şi, în cazul în care nu se va face dovada achitării acestui impozit, vor respinge cererea de înscriere până la plata impozitului.

Conform Codului fiscal, impozitul care se aplică la transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor fără construcţii se calculează astfel:

–  pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
–   3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
–   peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
pentru imobilele descrise mai sus, dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
–   2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
–  peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.

Totuşi, impozitul nu se datorează în următoarele cazuri:
–  la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
–  la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Economie

Economie

Comunicat de presă PNRR: PROIECT DIGITALIZARE S.C. MANIERE S.R.L.

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROIECT DIGITALIZARE MANIERE SRL Numele Beneficiarului : MANIERE SRL MANIERE SRL, cod de identificare fiscala 37347786, inregistrata la Registrul Comertului nr. J22/823/2017, cu sediul in Municipiul Iași, Strada Petre Țuțea, nr. 2A, Bloc 907 scara 2 et. 1 ap. 4, Ap 2, cod poștal 700693, deruleaza incepand cu data de octombrie 2024, proiectul nr 701, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea