Rămâi conectat

Actualitate

DIICOT și BCCO Alba Iulia au sistat ”afacerile” cămătarilor din Sibiu – printre învinuiți, doi notari și un funcționar public

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia au efectuat în această dimineață mai multe descinderi la Sibiu şi Şelimbăr, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat constituit din 17 persoane, doi dintre învinuiţi având calitatea de notar public şi unul de funcţionar în cadrul OCPI Sibiu.

Potrivit DIICOT Alba Iulia, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din savârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie și spălare de bani.

”În cauză s-au efectuat 19 percheziții domiciliare pe raza municipiului Sibiu și în comuna Șelimbăr, județul Sibiu, la locuințele membrilor grupării, la sediul unei societăți comerciale precum și al unui birou notarial. Procurorii DIICOT au identificat 15 părți vătămate, pe care învinuiții le-au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat și încasat dobânzi săptămânale/lunare de 10-50%. Pentru a-și asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării au obligat părţile vătămate să constituie garanţii imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre învinuiţi, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării şi cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară. Notarul public primea comisioane substanţiale, în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înşelarea părţilor vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut. Ulterior, învinuiţii exercitau violenţe asupra victimelor, le şantajau şi le ameninţau, pentru a le determina să plătească sumele de bani şi dobânzile fixate discreţionar de către membrii grupării”, precizează anchetatorii.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională depăşește suma de 1.000.000 Euro. În sarcina inculpaţilor se reţine săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani, prev de art.215 al.1,3 şi 5 C.pen., art. 194 al.1 C.pen., art. 3 al.1 din Legea nr. 216/2011 si art. 23 al.1 lit.a din Legea nr. 656/2002 . Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de DOS.

Procurorii DIICOT vor proceda la audierea unui număr de 30 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale în cauză.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2024 în Alba: Aproape 2.400 de absolvenți de liceu din județ, așteptați sesiunea iunie-iulie la examenului național

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2024 în Alba: Aproape 2.400 de absolvenți de liceu din județ, așteptați sesiunea iunie-iulie la examenului național Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, începe luni, 1 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 2 iulie se va desfășura proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie), […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea