Rămâi conectat

Actualitate

DIICOT și-a motivat apelul în dosarul Berbeceanu, după 10 luni! Este nevoie și de motivarea DNA pentru ca ÎCCJ să înceapă judecarea

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

DIICOT și-a motivat apelul după aproape 10 luni de la momentul în care a primit dosarul Berbeceanu de la Înalta Curte de Casație și Justiție, . Asta deși Regulamentul de ordine interioară a instanțelor precizează clar că, în cazul dosarelor penale fără arestați, de la momentul în care primesc dosarul pentru motivare, parchetele au la dispoziție 10 zile pentru a întocmi documentul și a retrimite dosarul la instanță.

Încă de la finalul anului trecut, „Glasul Hunedoarei” a încercat în repetate rânduri, atât în scris, cât și telefonic, să afle dacă DIICOT a motivat apelul în dosarul în care, pe fond, Traian Berbeceanu a fost achitat de Curtea Supremă. Fără succes, însă! Timp de aproape 10 luni, de la momentul în care instanța și-a motivat decizia, dosarul a rămas blocat la DIICOT. Practic, rechizitoriul procurorului DIICOT, prin care Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată, a fost făcut praf de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar acum instituția trebuia să susțină calea de atac și să se apere. Potrivit articolul 135, aliniatul 2, din Regulamentul de ordine interioară a instanțelor, procurorii DIICOT aveau la dispoziție 10 zile pentru a-și motiva apelul și a retrimite dosarul la instanță, dar au trecut luni întregi. „În cauzele penale în care procurorul a participat și a exercitat calea de atac a apelului sau a contestației, la cererea procurorului dosarele se transmit la parchet în vederea motivării căii de atac, cu excepția situațiilor în care legea prevede un termen pentru înaintarea dosarului la instanța competentă să soluționeze calea de atac. Dosarul va fi restituit de parchet în cel mult 10 zile, iar în cauzele urgente în cel mult 5 zile”, se arată Regulament.

*Dosarul se află, acum, la DNA

„În data de 23 ianuarie, dosarul a plecat de la Secția Penală către DNA, pentru motivarea apelului”, a declarat Stelian Bodeanu, de la Biroul de Informare și Relații Publice al ÎCCJ, pentru ”Glasul Hunedoarei”. Apoi, după ce și DNA va motiva apelul făcut, dosarul se va întoarce la ÎCCJ, la secția de 5 judecători, iar judecarea apelului poate începe.

*Berbeceanu: „Nu e firesc ca procesele să stagneze luni de zile”

Traian Berbeceanu, fostul șef al BCCO Alba, susține că nu este firesc ca procesele să stagneze din asemenea cauze, și, în opinia sa, acesta ar fi un punct important de modificat la Codul de procedură penală. „Poate chiar asta ar trebui modificat la Codul de procedură penală! Adică ar trebui, în opinia mea, prevăzut un termen rezonabil în care procurorul să-și motiveze apelul. Mai mult, ar trebui prevăzute și sancțiuni pentru nerespectarea acestui termen! Nu este firesc ca procesele să stagneze luni de zile, pentru că procurorul nu își motivează apelul declarat”, a explicat Traian Berbeceanu.

*Primul dosar din România în care procurorii sunt condamnați pentru represiune nedreaptă

Început în 16 iulie 2014, procesul s-a finalizat abia după aproape doi ani, prin achitarea comisarului șef Traian Berbeceanu și condamnarea celor trei așa-ziși oameni ai legii, despre care instanța a spus că au pus la cale un adevărat complot, menit să-l îndepărteze pe acesta de la conducerea BCCO Alba. Fostul șef al DIICOT Alba, procurorul Ioan Mureșan, a fost condamnat în primă instanță la 7 ani de închisoare pentru represiune nedreaptă și abuz în serviciu. Colegul său, Nicolae Cean, de la Parchetul Alba, a primit doi ani cu executare pentru complicitate, iar ofițerul Alin Munteanu, de la BCCO Alba, 4 ani cu executare. Dar, pedepsele pot fi majorate, în apel.

Judecătorii de la Curtea Supremă au avut nevoie de peste nouă luni pentru a întocmi motivarea de peste 800 de pagini, în care anchetatorii lui Berbeceanu sunt absolut desființați de instanță.

Sursa: glasul-hd.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea