Dezvoltarea serviciilor de ocupare a forţei de muncă la nivel internaţional face primii paşi la Alba Iulia
Situaţia actuală a pieţei muncii în Uniunea Europeană pentru români este sumbră. După cum ştiţi, Uniunea Europeană a acceptat ca Spania să limiteze accesul românilor pe piaţa muncii. De asemenea, veşti proaste pentru români, vin şi din partea Italiei, Olandei şi Marii Britanii, în timp ce locurile de muncă noi create în România, sunt destul de puţine.
În data de 11 august 2011, Comisia Europeană a autorizat Spania să reintroducă permisele de muncă pentru cetăţenii români, care vor afecta toate sectoarele şi toate regiunile până la 31 decembrie 2012. În felul acesta, se restrânge una din libertăţile fundamentale ale tratatelor europene, libertatea de mişcare pe Piaţa europeană a muncii.
Guvernul spaniol a justificat restricţia ca urmare a deteriorării pieţei muncii spaniole, exact în perioada estivală, când mii de sezonieri români vin să lucreze în agricultură.
Pe de altă parte, Comisia Europeană va supraveghea în acest timp evoluţia pieţei muncii, cu posibilitatea de a elimina permisele de muncă. În acest sens, Spania va trebui să faciliteze în fiecare trimestru date privind ocuparea locurilor de muncă în sectoarele de activitate. Primul din aceste rapoarte va trebui prezentat înainte de 31 decembrie anul acesta.
Onorat Senat,
În urmă cu mai bine de o săptămână, la Traseul Celor Trei Fortificaţii a avut loc deschiderea conferinţei „Proiecte internaţionale de modernizare a Serviciilor Publice de Ocupare: schimb de bune practici”, aflată sub egida Centrului Regional pentru schimb de experienţă şi bune practici al Serviciilor Publice de Ocupare din Sud – Estul Europei (CPESSEC). Forumul a fost organizat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, AJOFM Alba şi AJOFM Cluj, şi s-a desfăşurat pe parcursul a două zile.
La conferinţă au participat reprezentanţi ai serviciilor publice de ocupare din Uniunea Europeană, dar şi din ţări membre ale Centrului Regional pentru schimb de experienţe şi bune practici, precum şi reprezentanţi din Austria, Germania, Suedia, Ungaria, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Slovenia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Turcia, dar şi din ţara noastră şi din Comisia Europeană, parteneri privaţi din Spania şi reprezentanţi ai partenerilor sociali din România.
Misiunea conferinţei a fost de a etala măsuri şi practici inovatoare, care permit Serviciilor Publice de Ocupare să asigure o funcţionare cât mai bună a pieţelor muncii, furnizând servicii şi facilitând reintegrarea profesională a şomerilor şi îmbunătăţirea colaborării cu agenţii economici.
În cadrul acestei conferinţe au avut loc dezbateri dar şi un schimb de experienţe şi bune practici, în special prin exemple de proiecte şi iniţiative de modernizare derulate la nivel naţional sau internaţional.
Este primul eveniment de asemenea anvergură organizat la Alba Iulia, şi în cadrul conferinţei s-a prezentat activitatea serviciilor publice de ocupare, bunele practici în proiectele structurale, măsuri active în sprijinul şomerilor sau persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, date statistice, realizări şi s-au stabilit viitoarele proiecte de colaborare între state.
Conferinţa a constituit un forum de schimb, iar AJOFM Alba a prezentat experienţele acumulate prin derularea de proiecte similare, urmând ca ANOFM să semneze proiecte de modernizare, dar şi parteneriale, ceea ce va asigura un cadru mai bun de evoluţie şi desfăşurare a activităţilor.
Conferinţa a avut o importanţă majoră pentru zona europeană, impunând consolidarea cooperării regionale între statele riverane, dar cred că înainte de toate, acest eveniment aduce un avantaj de imagine municipiului Alba Iulia, fiind prima conferinţă de acest gen organizată în România.
Doresc să mai adaug faptul că s-a creat un precedent, cu rezultate foarte bune, şi sunt de părere că şi alte agenţii judeţene din ţară, cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ar putea să găsească modalităţi de a organiza schimburi de experienţă cu structuri similare din ţările menţionate mai sus. Asemenea evenimente multiplicate ar avea rolul de recuperare a decalajelor în acest domeniu, precum şi consolidarea cooperării regionale între statele riverane.
Vă mulţumesc pentru atenţie.
Alexandru PEREŞ, senator PD-L de Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI
O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan