Deznădejde și frustrare pentru populația din Apuseni. Sărăcie versus dezvoltare economică în județul Alba
În timp ce zona de sud a județului Alba, respectiv Sebeș, Cugir, Valea Sebeșului este în ultimii ani ținta unor investiții importante ale autorităților locale și ale unor importanți agenți economici, regiunea de nord a județului, respectiv zona Munților Apuseni, continuă să se adâncească în sărăcie.
Lipsa unor evoluții favorabile din punct de vedere economic pentru locuitorii din Apuseni plaseasză această regiune în topul celor mai slab dezvoltate din România, iar lipsa unor acțiuni și perspective viabile pe termen scurt și mediu adâncesc percepția sărăciei și prefigurează un scenariu sumbru pentru cei care trăiesc încă aici.
Dacă atenția asupra acestei zone a fost circumscrisa în ultimii zece ani de un anumit proiect minier, acum, situația dificilă a populației din Apusenii de Alba va reveni contondent în atenția autorităților centrale și județene. Deja, la nivelul mai multor primării din zonă există nemulțumiri legate de faptul că atenția și investiții ale Consiliului Județean Alba se întreaptă exclusiv înspre zona de sud (Sebeș, Cugir, Valea Sebeșului) și înspre est (zona Blaj), lăsând uitată tocmai cea mai săracă regiune a județului, cea care, teoretic, are nevoie de o atenție specială.
Un exemplu care ar putea susține rațiunea nemulțumirilor moților legate de atitudinea administrației județene legată de strategia de investiții, este și planul Consiliul Judeţean Alba privind dezvoltarea în următorii ani, a un domeniu schiabil în Munţii Sebeşului, la Poarta Raiului, o investiţie estimată la 32 de milioane de euro.
Este vorba despre un proiect de investiție în turism, lăudabil de altfel, într-o zonă nepopulată a județului, în condițiile în care zona Munților Apuseni este locuită de peste o sută de mii de oameni. Pentru a asigura finanţare aceastei investiţii din fonduri europene, CJ Alba lucrează deja la un proiect – „Domeniul schiabil Valea Sebeşului”, care să fie depus pe fondurile structurale – odată cu lansarea Programului Operaţional Regional în exercițiul financiar 2014-2020. Pentru amenajarea noului domeniu schiabil Valea Sebeşului, se propun şapte pârtii de schi. Deja s-a realizat o documentaţie de urbanism zonal – PUZ Poarta Raiului i PUZ Luncile Prigoanei, care reglementează dezvoltarea turismului în cele două areale. Pentru realizarea legăturii între cele două baze de pornire (Luncile Prigoanei, Poarta Raiului) şi Vf. lui Pătru, precum şi pentru deservirea pârtiei de schi aferente, se propun următoarele investiţii: Pârtii de schi alpin, instalaţii de transport cu cablu de tip telegondolă şi telescaun, Instalaţie de înzăpezit artificial, Maşini de bătut zăpada, Sistem electronic de bileterie. Reprezentanţii CJ Alba vor ca proiectul să atingă şi construcţia unei baze Salvamont şi dezvoltarea domeniului schiabil, precum şi realizarea drumului de acces, de la Barajul Oaşa până la Poarta Raiului şi introducerea alimentării cu apă şi a canalizării.
În schimb pentru dezvoltarea zonei Munților Apuseni, Consiliul Județean Alba a demarat recent un demers în vederea creării “Comitetului de Dezvoltare Apuseni”. Acest comitet ar urma să funcționeze după modelul Comitetului de Dezvoltare Economică a Județului Alba, ocupându-se însă exclusiv de problematica Munților Apuseni. Potrivit CJ Alba, demersul se află în “etapa de analiză și diagnostic a stării actuale de dezvoltare economică din cadrul Strategiei de Dezvoltare Economică a județului Alba. Consultările organizate în cadrul acestui proces vor fi folosite ca punct de plecare pentru redactarea viziunii și obiectivelor strategice ale unui document programatic, prin care se vor stabili scenarii și direcții strategice de dezvoltare pentru perioada 2014-2020. Vor putea fi astfel formulate politici și programe care să abordeze cei trei poli de dezvoltare ai zonei Munților Apuseni: Abrud, Baia de Arieș și Cîmpeni.”
Astfel, dacă zona Apusenilor va rămâne fără acțiuni responsabile din partea Guvernului și a autorităților locale și județene, auto-profeția unora, potrivit căreia alternativa la minerit este sărăcia lucie, se va împlini.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară Luăm împrumut și nu ne rugăm de nimeni pare să fie motto-ul administrației Pleșa. Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, organizată online, fără ca publicul și cetățenii să fie martori ai ineficienței administrative, fără o dezbatere serioasă, datoria […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 19 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 24 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 12 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor