Ziarul Unirea

Deznădejde și frustrare pentru populația din Apuseni. Sărăcie versus dezvoltare economică în județul Alba

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

harta judet alba cu localitatiÎn timp ce zona de sud a județului Alba, respectiv Sebeș, Cugir, Valea Sebeșului este în ultimii ani ținta unor investiții importante ale autorităților locale și ale unor importanți agenți economici, regiunea de nord a județului, respectiv zona Munților Apuseni, continuă să se adâncească în sărăcie.

Lipsa unor evoluții favorabile din punct de vedere economic pentru locuitorii din Apuseni plaseasză această regiune în topul celor mai slab dezvoltate din România, iar lipsa unor acțiuni și perspective viabile pe termen scurt și mediu adâncesc percepția sărăciei și prefigurează un scenariu sumbru pentru cei care trăiesc încă aici.

ELIT

Dacă atenția asupra acestei zone a fost circumscrisa în ultimii zece ani de un anumit proiect minier, acum, situația dificilă  a populației din Apusenii de Alba va reveni contondent în atenția autorităților centrale și județene. Deja, la nivelul mai multor primării din zonă există nemulțumiri legate de faptul că atenția și investiții ale Consiliului Județean Alba se întreaptă exclusiv înspre zona de sud (Sebeș, Cugir, Valea Sebeșului) și înspre est (zona Blaj), lăsând uitată tocmai cea mai săracă regiune a județului, cea care, teoretic, are nevoie de o atenție specială.

Un exemplu care ar putea susține rațiunea nemulțumirilor moților legate de atitudinea administrației județene legată de strategia de investiții, este și planul Consiliul Judeţean Alba privind dezvoltarea în următorii ani, a un domeniu schiabil în Munţii Sebeşului, la Poarta Raiului, o investiţie estimată la 32 de milioane de euro.

Este vorba despre un proiect de investiție în turism, lăudabil de altfel, într-o zonă nepopulată a județului, în condițiile în care zona Munților Apuseni este locuită de peste o sută de mii de oameni. Pentru a asigura finanţare aceastei investiţii din fonduri europene, CJ Alba lucrează deja la un proiect – „Domeniul schiabil Valea Sebeşului”, care să fie depus pe fondurile structurale – odată cu lansarea Programului Operaţional Regional în exercițiul financiar 2014-2020. Pentru amenajarea noului domeniu schiabil Valea Sebeşului, se propun şapte pârtii de schi. Deja s-a realizat o documentaţie de urbanism zonal – PUZ Poarta Raiului i PUZ Luncile Prigoanei, care reglementează dezvoltarea turismului în cele două areale. Pentru realizarea legăturii între cele două baze de pornire (Luncile Prigoanei, Poarta Raiului) şi  Vf. lui Pătru, precum şi pentru deservirea pârtiei de schi aferente, se propun următoarele investiţii: Pârtii de schi alpin, instalaţii de transport cu cablu de tip telegondolă şi telescaun, Instalaţie de înzăpezit artificial, Maşini de bătut zăpada, Sistem electronic de bileterie. Reprezentanţii CJ Alba vor ca proiectul să atingă şi construcţia unei baze Salvamont şi dezvoltarea domeniului schiabil, precum şi realizarea drumului de acces, de la Barajul Oaşa până la Poarta Raiului şi introducerea alimentării cu apă şi a canalizării.

În schimb pentru dezvoltarea zonei Munților Apuseni, Consiliul Județean Alba a demarat recent un demers în vederea creării  “Comitetului de Dezvoltare Apuseni”. Acest comitet ar urma să funcționeze după modelul Comitetului de Dezvoltare Economică a Județului Alba, ocupându-se însă exclusiv de problematica Munților Apuseni. Potrivit CJ Alba, demersul se află în “etapa de analiză și diagnostic a stării actuale de dezvoltare economică din cadrul Strategiei de Dezvoltare Economică a județului Alba. Consultările organizate în cadrul acestui proces vor fi folosite ca punct de plecare pentru redactarea viziunii și obiectivelor strategice ale unui document programatic, prin care se vor stabili scenarii și direcții strategice de dezvoltare pentru perioada 2014-2020. Vor putea fi astfel formulate politici și programe care să abordeze cei trei poli de dezvoltare ai zonei Munților Apuseni: Abrud, Baia de Arieș și Cîmpeni.”

Astfel, dacă zona Apusenilor va rămâne fără acțiuni responsabile din partea Guvernului și a autorităților locale și județene, auto-profeția unora, potrivit căreia alternativa la minerit este sărăcia lucie, se va împlini.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Cristian Oniciu: startul spre mai bine: Experienţă liberală în administraţia locală la Ciuruleasa

Partidul Naţional Liberal mi-a încredinţat onoarea şi responsabilitatea de a candida pentru Primăria comunei Ciuruleasa, de a mă înscrie într-o… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

12 Comentarii

"Avem solutii 22 aprilie 2014 at 17:23

la toate problemele romanilor”- a fost lozinca cu care USL-ul a venit la putere in 2012. Iar solutia s-a dovedit a fi: 35 taxe si impozite noi, cresteri de preturi,cresterea somajului, inchiderea investitiilor..

Ghita 22 aprilie 2014 at 20:35

Acum catva ani, pe cand Sañedru era Mare Vice4 la CJ Alba, s-au cheltuit o groaza de bani, pe un proiect de „Dezvoltarea Economic a Zonelor Montane”! Si acolo „erau solutii”, dar singurul beneficiar al acestui proiect, a fost Sañedru, care si la insusit, si si-a dat Doctoratul in Economie cu el, da Dl. Dr. in economie, „injiner de siroafe”! Furtul si plagiatul ii la moda in Romania!

Ghita 22 aprilie 2014 at 20:36

Constat cu tristete, ca JIGODIILE, sun la mare trecere in Partidul PeNaL!

soimul de munte 22 aprilie 2014 at 20:56

pai zicea un forumist in articolul cu ”ioan rus vede in alba…etc” ca orasul Cimpeni are acelasi procent de someri ca si Sebesul !

dand 22 aprilie 2014 at 21:53

@soimu de munte
domnu sef, nu sunt datele mele, sunt date publicate de catre ajofm alba, iar 6,9% adica 1200 oamnei in somaj in Sebes mi se pare foarte mult avand in vedere ca se tot batea apa in piua ca e orasu zero somaj din Romania.

soimul de munte 23 aprilie 2014 at 8:42

@dand- Sebesul are potential de-a avea 0% somaj- nu zice nimeni ca are 100% oameni harnici care sa ocupe toate locurile de munca- sint o seama de indivizi/individe care ”pentru salarul ala nu iasa din casa” si locurile de munca disponibile se ocupa cu migranti din alte orase (navetisti); dar daca ar dori, fiecare locuitor activ din Sebes ar avea loc de munca- dar nu este oras/localitate fara procentul ei/lui de beutori, asistati de meserie, etc.-cred ca asta e o abordare mai corecta decit simpla invirtire a cifrelor; raporteaza numarul de investitii din Sebes,Blaj,Cugir cu cele din Ocna-Mures, Cimpeni, Zlatna, Aiud-vezi numar de locuri de munca facute si raporteaza-le la numarul de oameni buni de munca (nu doritori musai) din zona si vei avea alte cifre

dan 22 aprilie 2014 at 23:04

Domnilor de la cj alba, de cs nu faceti nimic pentru o banala iesire la autostrada la sibot-cugir?
Aveti 2 poduri in 500 m, s_a semnat pv de predare-seci nu mai sunt probleme cu finantarea europeana…
De ce macar nu convingeti mt sau cnadnr sa faca studiu fez si proiect?
Astia.s politicienii nostri- viziunea le lipseste din gandire. Imi pare rau, dar acesta e crudul adevar.

Ghita 23 aprilie 2014 at 12:51

Pa ce „nu va aranjat iesirea Eutanasiu si Piticul Atomic” Al Dracului escrocii, si cat „s-au batut cu caramida in piept”, ca doar ei au aranjat iesirea!

michelangelo 23 aprilie 2014 at 1:58

mocan pe mocan se sapa. isi merita soarta acest neam de tradatori. tradatori au fost de la horea si avram iancu, tradatori vor fi in vecii vecilor !!!

cocos 23 aprilie 2014 at 9:13

Ce vorbesti mai Presecane? Nu ai tai au promis locuri de munca? Intraba-ti prietenii Dirzu, Atanasiu, Potor ce au facut pt. oti?

soimul de munte 23 aprilie 2014 at 10:34

eee, e trist daca nu stii si nu ai vazut- o sa vina potor si altii acum in campanie-ca cica lucreaza o luna in ”teritoriu” si o sa-ti explice ”cu dovezi” o lista lunga cu cite binefaceri a faptuit pentru tine dar ca nu ai fost capabil sa le vezi ; si mai esti si rau intentionat ca nu le recunosti, asa ca o sa fii exclus de la bere si nu capeti pixul cu sigla

nicu 23 aprilie 2014 at 22:58

Aha, noi ăştia care nu vrem minerit suntem de vină. A dracului socoteală – cu 300 de angajaţi la ” mină” ( a se citi carieră) se rezolvă problemele economice a 100000 locuitori?!!! Era bolnavă femeia de serviciu când v-a predat procentele? M-am săturat să văd persoane şi instituţii media cumpărate de cioflingarii ăia care vor să ne belească. Întrebaţi-l pe tetea Dârzu şi pe ceilalţi de la guvernare de ce nu se pot activa alternativele la minerit.

Comentariile sunt oprite