Rămâi conectat

Curier Județean

Dezbateri tensionate în CL Cugir privind desfiinţarea secţiei de boli infecţioase a spitalulului orășenesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

*Consilierii PSD, PDL şi PP-DD au părăsit sala de ședințe

După epuizarea celor două puncte înscrise pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de joi, a Consiliului Local Cugir, primarul Adrian Teban a propus aleşilor locali să fie de acord cu dezbaterea unui punct special care ţine de spitalul orăşenesc. O propunere care vine în contextul primirii unei scrisori adresate primăriei, semnată de aproape 1000 de cetăţeni din Cugir şi Vinerea, nemulţumiţi de posibilă desfiinţare a secţiei de boli infecţioase din cadrul unităţii locale de sănătate.

Un eveniment destul de fierbinte la care au fost prezenţi managerul spitalului, ec. Silviu Samoilescu, preşedintele consiliului de administraţie Dorin Herlea, ec. Steluţa Sarmasan-dir. financiar -contabil, dr. Ana Santu- reprezentantul primăriei în consiliul de Administraţie al spitalului local.

În informarea sa, managerul spitalului a arătat că în cadrul instituţiei s-a făcut o evaluare şi s-a elaborat o strategie de reorganizare pentru anul 2014, în bază indicatorilor de performanţă medicală, cât şi a veniturilor şi cheltuielilor aferente secţiilor şi compartimentelor. Aceste demersuri s-au stabilit în contextul în care Ministerul Sănătăţii pregăteşte planul naţional privind eficientizarea şi reorganizarea sistemului sanitar, măsuri care să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale populaţiei în ceea ce priveşte sănătatea.

,,Viziunea managerială are în vedere în primul rând asigurarea serviciilor medicale, pentru cetăţenii din Cugir, Vinerea şi celelalte localităţi arondate spitalului, menţinerea paturilor, păstrarea locurilor de muncă ale personalului medico-sanitar şi rentabilizarea economică a unităţii medicale. Din păcate, spitalul a acumulat datorii, bazate pe nerealizarea contractului cu CAS Alba, cât şi pe subfinanțarea sistemului sanitar naţional, situaţie financiară ce nu mai permite amânarea unor măsuri de eficientizare a activităţii medico-sanitare”, a arătat Samoilescu.

Din informarea prezentată rezultă că la nivelul spitalului există compartimente care nu au îndeplinit contractul de externări lunare a pacienţilor, astfel încât nu se justifică menţinerea unor paturi în aceste compartimente. Pe de altă parte, există secţii şi comparimente care au foarte multe solicitări din partea pacienţilor, şi unde se impune suplimentarea numărului de paturi pentru internările respective.

În urma acestor analize, ţinând cont şi de patologia existentă şi de cazurile de specialitate internate, s-a propus ca prim pas reorganizarea prin transfer a paturilor din spital. În condiţiile în care există un total de 150 de paturi aprobate de către minister, s-a considerat firesc şi benefic să fie mutate cele neutilizate, către secţiile supraaglomerate.

,,Asta nu înseamnă că se doreşte reducerea sau renunţarea la unele paturi, spitalul rămânând cu cele 150 de paturi şi cu personalul actual”, se precizează în informarea managerului.

Referitor la situaţia compartimentului de boli infecţioase s-a constatat că: ,,acesta n-a respectat contractul cu CAS Alba şi a avut un număr mai redus de externări în 2013, fapt pentru care veniturile aduse de externări nu acoperă decât salariile şi medicamentele, nefiind acoperite deloc utilităţile (gaz, energie electrică, apă), materialele sanitare, analizele pacienţilor şi cheltuielile de funcţionare. Pierderea la nivelul compartimentului se estimează la 1.900.000 lei (1,9 miliarde lei vechi/an). Un alt aspect deosebit de important este că din 245 pacienţi externaţi în 2013, diagnosticul principal la externare este doar la 50 (20%) pacienţi de infecţioase, restul fiind de domeniul altor specialităţi, situaţie care aduce cheltuieli în plus.

În acest context s-a găsit o soluţie de transferare a unui număr de 15 paturi, către două dintre cele mai solicitate specialităţi: chirurgie internă, 10 paturi, secţie deservita de doi medici şi 5 paturi către secţia interne, deservita la ora actuală de patru cadre medicale”, precizează conducerea spitalului în raportul prezentat.

Aceasta situaţia nu va însemna că personalul secţiei infecţioase va fi dat afară. Asistentele şi infirmierele vor fi transferate în cele două secţii menţionate.

,,La fel se va întâmpla şi cu medicul, care nu va fi dat afară, ci va desfăşura
activitate de specialitate în Policlinica (ambulatoriul spitalului) unde pacienţii cu patologie de infecţioase vor fi consultaţi. Astfel că au fost solicitate un număr suplimentar de 5 paturi pentru internarea de zi, unde medicul va putea interna pacienţii cu patologie de infecțioase”, se menţionează în raport.

Cu toate argumentele prezentate de conducerea spitalului, consilierii aparținând PSD, PDL şi PP-DD şi-au arătat dezacordul în legătură cu desființarea secţiei de infecţioase şi au părăsit sala de dezbateri, rămânând la discuţiile ce au urmat, doar consilierii liberali, viceprimarul Horia Rotche şi preşedintele de şedinţă Mircea Simu (PSD). La propunerea lui Simu, primarul Adrian Teban a acceptat ca la şedinţa ordinară de consiliu local, din februarie să fie organizată o dezbatere specială pe această temă la care să ia parte conducerea spitalului, membrii consiliului de administraţie de la spital, precum şi medicul Marius Prodan, şeful secţiei boli infecţioase, absent de la întâlnirea de astăzi.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SPRIJIN pentru 23 de copii din Sebeș și părinții lor: Cum se implică în ajutorarea lor SOS Serviciul de Asistență Comunitară Alba

Lucian Daramus

Publicat

în

Sprijin pentru 23 de copii din Sebeș și părinții lor: Cum se implică în ajutorarea lor SOS Serviciul de Asistență Comunitară Alba Printr-un nou program de prevenire a separării copiilor de părinți în județul Alba, de sprijin pe termen mediu și lung pentru familiile și comunitățile vulnerabile. SOS Serviciul de Asistență Comunitară Alba își propune […]

Citește mai mult

Curier Județean

Centrală fotovoltaică de 50 MW, cu baterii de stocare, la Ponor: Aviz de mediu pentru proiect, solicitat APM Alba

Lucian Daramus

Publicat

în

Centrală fotovoltaică de 50 MW, cu baterii de stocare, la Ponor: Aviz de mediu pentru proiect, solicitat APM Alba ​O firmă din București a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Alba acord de mediu pentru construirea unei centrale fotovoltaice cu o capacitate de 50 MW, echipată cu baterii de stocare a energiei, la Ponor.​ Centrala urmează […]

Citește mai mult

Curier Județean

Întreținerea drumurilor județene din Alba în vara 2025, contract de MILIOANE de euro: Licitația a fost lansată în SEAP

Lucian Daramus

Publicat

în

Întreținerea drumurilor județene din Alba în vara 2025, contract de MILIOANE de euro: Licitația a fost lansată în SEAP Consiliul Județean Alba organizează o licitație pentru lucrări de întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timpul verii 2025 pe drumurile județene din județul Alba. Valoarea estimată a acordului-cadru este cuprinsă între minimum 5,5 milioane de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea