Dezastru piscicol la Daia Română: Aproape 40 de tone de pești morți și pagube de 300.000 de lei
Aproape 40 de tone de pești morți au fost strânse zilele trecute dintr-un iaz din comuna Daia Română, județul Alba, anchetele începute de autorități fiind în curs, însă din datele preliminarii peștii s-au asfixiat, concentrația de oxigen din apă fiind foarte scăzută.
Reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Marcela Crețu, a declarat, joi, că peștii au fost găsiți morți cu gura căscată la suprafață, ceea ce înseamnă că nu mai aveau oxigen.
”S-au luat probe de față cu administratorul societății din secțiunile specifice, din iazul piscicol, din amonte, din aval, de pe cursul de apă, de la stația de epurare, în secțiunile importante să vedem care este concentrația de ce o fi fost. Concentrația de oxigen din iaz era foarte mică. 7 este limita admisibilă a oxigenului în lacuri și dânsul avea cam 0,78. Când am ajuns erau pești morți pe luciul apei și peștișori mici cu gura căscată la suprafață. Clar că nu mai aveau oxigen. Oxigenul e consumat de materie organică, în general. Într-adevăr apa a venit cu încărcare organică, dar nu în cantitate atât de mare să consume tot oxigenul. În perioada aceea a tot plouat, presiunea atmosferică a fost foarte scăzută (…) Pe fundul iazului e depus un strat gros de nămol. Structura solului și a albiei e nămol negru și urât mirositor. Nămolul s-a depus, de-a lungul anului, și s-a antrenat și, credem, bănuim, s-a spart pelicula care stabilizează nămolul și a favorizat și evaporarea gazului pe care-l conține nămolul, materie organiză, ce a mai fost acolo, și, probabil, toate, toate au dus la consumarea oxigenului”, a spus Marcela Crețu.
De asemenea, șeful Gărzii de Mediu Alba, Dorin Zdrânc, a declarat că aproape 40 de tone de pești au murit prin asfixiere, iazul are o suprafață de 35 de hectare, iar nivelul apei a fost normal.
Și Zdrânc a declarat că este posibil ca mortalitatea să se fi produs din cauza descompunerii nămolului de pe fundul iazului, care ar fi determinat consumarea oxigenului. De asemenea, el a afirmat că administratorul iazului nu a raportat deversări toxice.
”Analizele vor fi finalizate săptămâna viitoare. Sunt mai mulți factori care au determinat consumarea oxigenului”, a mai spus Dorin Zdrânc.
La rândul său, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba, Ioan Martin, a declarat că instituția pe care o conduce a deschis o anchetă.
”Am trimis probe la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală la București, așteptăm pe marți, miercuri, rezultatele examenelor cerute, toxicologic și virusologic. Am făcut certificate pentru neutralizarea peștelui mort care s-a dus la incinerat”, a spus Ionuț Martin.
Administratorul societății din Daia Română are mai multe iazuri, iar dezastrul piscicol s-a produs pe cel mai mare dintre acestea, de circa 35 de hectare. Au fost strânși atât pești mici, dar și mari, de 30-40 de centimetri.
De asemenea, autoritățile susțin că una dintre sursele de alimentare ale iazului este pârâul din localitate, dar și o stație de epurare a apei uzate care funcționează parțial.
Iazul a fost făcut în anii 1980 și este pentru prima dată când s-a înregistrat o mortalitate piscicolă de o asemenea amploare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | ACCIDENT rutier GRAV în Alba Iulia: Fetiță de 10 ani, lovită pe trecere, în zona Kaufland Cetate
ACCIDENT rutier GRAV în Alba Iulia: Fetiță de 10 ani, lovită pe trecere, în zona Kaufland Cetate Un accident rutier a avut loc luni, în jurul orei 12.00, pe trecerea de pietoni din zona supermarket-ului Kaufland. Un pieton accidentat de o mașină. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier GRAV între Galda de Jos și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport5 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată