Deținuți din Penitenciarul Aiud, în dialog cu elevi și studenți din Sibiu și Cluj-Napoca: Au vorbit despre experiențe negative legate de consumul de droguri
Deținuți din Penitenciarul Aiud, în dialog cu elevi și studenți din Sibiu și Cluj-Napoca: Au vorbit despre experiențe negative legate de consumul de droguri
Pe parcursul întregului an, dar și în anii anteriori, specialiști psihologi, asistenți sociali și educatori din Structura de reintegrare socială a Penitenciarului Aiud au susținut demersuri adresate tinerilor din comunitate cu rol de conștientizare a comportamentelor de risc precum alegerea unui anturaj cu influențe negative sau consumul de alcool ori droguri.
Citește și: Penitenciarul Aiud caută oportunități de muncă pentru persoanele private de libertate: Care sunt avantajele muncii cu deținuți
Cele mai recente activități de acest gen s-au desfășurat joi, 14 noiembrie. Prima dintre acestea a avut loc în Sala Aula Magna a Facultății de medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Un psiholog și un asistent social angajați ai Penitenciarului Aiud au moderat două întâlniri între 3 deținuți și peste 500 de elevi și cadre didactice de gimnaziu și liceu din Sibiu, în cadrul proiectului „Alegeri greșite” inițiat de Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.
Întâlnirile au avut un pronunțat caracter interactiv, deținuții și-au prezentat poveștile de viață cu accent pe contextele personale și familiale sau alegerile care au condus în final la comportamente infracționale, iar ulterior s-au oferit răspunsuri la întrebările elevilor.
A doua activitate s-a desfășurat la Liceul Teologic Reformat din Cluj-Napoca, unde doi deținuți însoțiți de doi educatori din Penitenciarul Aiud au fost protagoniștii unui eveniment de prevenție a comportamentelor deviante în rândul tinerilor elevi. Deținuții au vorbit despre experiențe negative legate de consumul de droguri și au răspuns la întrebările celor peste 100 de elevi și cadre didactice prezente.
Întrebările au vizat perioada post-liberare, elevii au dorit să afle planurile de viitor ale deținuților, dacă vor mai consuma sau dacă vor comercializa droguri, dacă sunt susținuți și ajutați de către familiile lor, dacă există riscul de a recidiva. Răspunsurile oferite s-au concentrat pe aspecte care trebuie evitate pentru ca alegerile să nu conducă la infracțiuni și, mai apoi, la privare de libertate.
Activitățile de prevenire au fost utile pentru elevi, care au aflat din surse reale și valide informații despre urmările consumului de droguri. Pe de altă parte, persoanele private de libertate au avut oportunitatea de a fi utile unor tineri de vârste similare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
17-23 septembrie 2025 | Restricții de circulație la Teiuș: Trafic închis complet între intersecția Lukoil și sensul giratoriu pentru lucrări
17-23 septembrie 2025 | Restricții de circulație la Teiuș: Trafic închis complet între intersecția Lukoil și sensul giratoriu pentru lucrări Traficul rutier va fi închis complet în periaoda 17-23 septembrie 2025 la Teiuș, între intersecția Lukoil și sensul giratoriu pentru lucrări ca urmare a unor probleme tehnice la șanțul betonat din intersecția străzilor Clujului cu […]
ACCIDENT luni noaptea în Alba: Două mașini s-au ciocnit la Valea Lungă. Intervin pompierii Un accident rutier a avut loc luni noaptea, în jurul orei 21.00, la Valea Lungă. Intervin pompierii din Blaj după ce două mașini s-au ciocnit. Citește și: VIDEO | ACCIDENT în Alba Iulia, pe Calea Moților: O femeie a fost acroșată […]
Tradițiile culinare de pe Valea Sebeșului, acum în Alba Iulia: Magazinul „La Mesenii Tăi”, punte între gusturile autentice ale satului și confortul urban (P)
Tradițiile culinare de pe Valea Sebeșului, acum în Alba Iulia: Magazinul „La Mesenii Tăi”, punte între gusturile autentice ale satului și confortul urban Pe valea Sebeșului, în inima județului Alba, într-o zonă montană binecuvântată cu aer curat, peisaje de poveste și oameni gospodari, încă se mai păstrează moștenirea culinară, iar bucatele sunt preparate după rețetele […]