Destinul tragic al unei femei care a murit la 45 de ani operată la mandibulă, deși suferise un infarct: Daune morale de 150.000 de euro într-un caz de malpraxis la spitale din Alba Iulia și Cluj-Napoca
Destinul tragic al unei femei care a murit la 45 de ani operată la mandibulă, deși suferise un infarct: Daune morale de 150.000 de euro într-un caz de malpraxis la spitale din Alba Iulia și Cluj-Napoca
Un caz de malpraxis derulat în urmă cu 10 ani la două spitale din Alba Iulia și Cluj-Napoca a fost recunoscut oficial în justiție. Unitățile medicale și doi medici, dintre care unul anestezist, au fost obligați de Tribunalul Alba să plătească daune morale în valoare totală de 150.000 de euro către familia unei femei care a decedat, în 13 martie 2014, la vârsta de doar 45 de ani.
În urma unor greșeli în lanț, Maria Burlacu a fost operată la mandibulă, deşi suferise un infarct masiv. Medicii care au tratat-o au ignorat faptul că aceasta se plângea de dureri în piept și au considerat că starea de sănătate este afectată de un abces dentar. Familia acesteia a cerut în justiție daune în valoare de 1,5 milioane de euro. Acţiunea civilă a fost deschisă de Valeriu Burlacu, soțul femeii, în februarie 2017, iar soluția Tribunalului Alba a fost pronunțată în 22 iulie 2024.
Pârâţi în dosar sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia şi medicul Mariana Adămuţiu, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca şi medicul Ioana Elica Recean. Fiecare medic a fost obligat, în solidar cu spitalul, la plata a câte 25.000 de euro către soțul femeii și cei doi copii care au rămas fără mamă.
Citește și: FOTO | O tumoră de 15 kilograme, extirpată cu succes la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia: Intervenție chirurgicală rară, realizată de șeful secției de Obstetrică-Ginecologie
Cei doi medici și spitalele nu vor plăti, în final, nicio sumă de bani, pentru că instanța a admis „chemarea în garanție” a unei societăți de asigurare, care ar urmă să plătească inclusiv cheltuielile de judecată reprezentând onorariu de avocat și taxa de timbru aferentă pretenţiilor admise. Culpa medicală a fost recunoscută, în premieră, și de Colegiul Medicilor, care a dispus sancțiuni în cazul celor doi medici. Sancțiunile au fost menținute și de instanțele de judecată, de către patru judecători în fiecare caz, hotărârile devenind „autoritate de lucru judecat” pentru procesul civil actual.
Dosarul penal, închis pe fondul unui conflict de interese
Valeriu Burlacu a depus și o plângere penală față de medici și unitățile medicale, dar nu a avut succes în acest demers. În 2017, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a închis dosarul pentru că fapta nu ar fi fost prevăzută de legea penală. Decizia a fost luată chiar dacă a fost arătată o situație clară de conflict de interese.
„În perioada ianuarie 2016-septembrie 2017, fiul procurorului de caz a lucrat ca avocat colaborator la societatea de avocatură care i-a reprezentat pe doi dintre medicii din Cluj-Napoca față de care am depus plângere penală. Procurorul nu a ținut, însă, cont de probele din dosar și a dat soluția nedreaptă. În procesul civil am reușit, după mai bine de 10 ani de luptă cu sistemul, să obținem o soluție care ne despăgubește parțial. A fost o luptă nedreaptă, dar a existat și o judecată corectă și o apreciere justă din partea Colegiului Medicilor”, a declarat, pentru „Libertatea”, Valeriu Burlacu.
Cum a murit Maria Burlacu
În 12 martie 2014, Maria Burlacu a simţit, la un moment dat, o durere puternică în piept şi şi-a pierdut cunoştinţa. Era acasă cu cei doi copii, care l-au chemat pe tatăl lor. Femeia îşi revenise când acesta a ajuns acasă, dar soţul a insistat să meargă la spital. La UPU Alba Iulia, femeia a fost consultată pentru afecţiunea pe care o avea la mandibulă, medicul susţinând că de acolo provine durerea. Nu i s-a făcut niciun consult cardiologic, deși Maria se plângea de dureri în piept.
Medicul de gardă a suspectat o problemă cardiacă, dar nu a continuat cu investigațiile obligatorii într-o astfel de situație. În noaptea respectivă, pentru că starea femeii s-a agravat, a fost trimisă la Spitalul de Urgenţă din Cluj-Napoca. Aici a ajuns la secția maxilo-facială unde, în cursul dimineţii de 13 martie, a fost operată la mandibulă, deși acuza în continuare dureri toracice. La spitalul din Cluj, nu s-au efectuat, de asemenea, investigațiile minime necesare înaintea operației. Starea acesteia s-a înrăutățit, iar la ora 14.29 a decedat. Necropsia realizată a arătat că Maria Burlacu a murit în urma unui infarct miocardic recent.
Ulterior, fişele medicale ale femeii au fost modificate. La UPU Alba, în loc de dureri toracice, cum a scris o asistentă medicală, s-a corectat şi s-a scris dureri mandibulare. Au fost modificate şi valorile tensiunii arteriale, care iniţial erau foarte mari, cu unele normale. Medicii de la Cluj au scris că i-au administrat un medicament care nu apărea în prima variantă. De asemenea, pe fişa medicală de la Cluj au fost modificate orele la care s-au realizat unele intervenţii. În unitatea medicală în care a decedat, pacienta a fost, practic, abandonată după operație, cadrele medicale venind doar la solicitarea unei colege de salon, după ce Maria a început să se simtă foarte rău.
Colegiul Medicilor, concluzii clare
Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România a constatat, în cazul medicului din Alba Iulia, că a modificat valorile Tensiunii Arteriale consemnate în fişa de prezentare la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), respectiv motivele prezentării. S-a mai reținut faptul că „prin lipsa diligenţelor necesare a fi depuse la pacienta Burlacu Maria, a privat-o pe aceasta la şansa de vindecare sau supravieţuire şi nu a prevăzut în timp util necesitatea trimiterii pacientei către o unitate medicală cu dotări superioare pentru a fi tratată pentru simptomele pentru care se prezentase la spital şi nu pentru ceea ce a considerat a fi factorul declanşator al acestora, în mod eronat, în opinia sa, abcesul mandibular”. A fost realizată și o expertiză criminalistică grafoscopică, care a concluzionat că motivul prezentării, consemnat în fişa UPU, nu a fost durerea mandibulară, acest termen fiind adăugat prin suprascriere peste durere toracică.
Acest lucru a fost confirmat și de o asistentă medicală, de gardă la UPU Alba, în ziua de 12 martie 2024.
În cazul medicului anestezist de la Cluj-Napoca, Colegiul Medicilor a constat că nu şi-a îndeplinit obligaţia de supraveghere post anestezie a pacientei. „La scurt timp după efectuarea intervenţiei maxilo-faciale sub anestezie generală, Burlacu Maria a coborât şi a urcat scările din salon în garderobă şi înapoi. (…)
Un asistent medical a venit în salon abia când a fost chemat de către colega de salon a victimei atunci când aceasta a început să se simtă rău. Este cert că nu s-a făcut tot ce se putea face pentru starea pacientei şi în lipsa monitorizării aparative sau clinice, s-a pierdut şansa unei intervenţii prompte ce ar fi putut fi fructificată chiar cu şanse minime, în sprijinul pacientei”, a concluzionat instanța de la Cluj-Napoca, care a menținut concluziile din raportul Colegiului Medicilor. De asemenea, medicului i s-a mai reproșat faptul că a făcut cu superficialitate şi consultul pre-anestezic, fără a consulta în prealabil foaia de observaţie şi documentul eliberat de UPU Alba Iulia.
Dosarul civil este în al doilea ciclu de judecată, după ce, în 30 mai 2023, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus rejudecarea apelului la Tribunalul Alba. Inițial, instanța a acordat daune morale totale de 90.000 de euro. Hotărârea din 27 iulie 2024 poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Reprezentanții celor două spitale și cei doi medici și-au susținut tot timpul nevinovăția, prevalându-se de concluziile unor rapoarte de expertiză care, însă, au avut la bază fișele medicale modificate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring
TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring Reprezentanții IPJ Alba au declarat pentru ziarulunirea.ro că la data de 19 ianuarie 2025, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat a fost găsit spânzurat. Citește și: Bărbat de 47 de ani, din Sebeș, găsit […]