Destinaţie răcoroasă în weekend: Salina Turda, una dintre cele mai frumoase şi mai benefice atracţii turistice din Transilvania şi chiar din Europa
A fost declarată cea mai eficace salină de pe continent în tratarea bolilor respiratorii
Se spune că omul sfinţeşte locul. În cazul de faţă este vorba de conducerile Primăriei şi Consiliului Local Turda, care au intuit destul de repede că fosta mină de sare din localitate poate deveni în timp scurt o „mină de aur” pentru oraş şi nu numai.
Aşa se face că, începând cu anul 2005, au iniţiat şi derulat un proiect PHARE în valoare de 5,8 milioane de euro, din care 63 la sută au fost fonduri europene, iar diferenţa a fost asigurată de Consilul Local Turda şi Consiliul Judeţean Cluj, proiect al cărui obiectiv principal a fost reamenajarea şi modernizarea fostei mine de sare Salina Turda pentru creşterea atractivităţii turistice.
Şi în scurt timp ea a fost deschisă publicului, astăzi fiind una dintre cele mai interesante şi mai binefăcătoare destinaţii turistice ale Transilvaniei, României şi chiar Europei. Astfel, turiştii au într-adevăr ce vedea, dar mai ales ce face aici, inclusiv pentru sănătatea lor.
Vizitatorii coboară la o adâncime de 120 de metri în subteran, unde pot juca o partidă de golf, baschet sau fotbal, să se plimbe cu barca pe lacul interior unde a fost amenajat un nou debarcader. Cei interesaţi pot să se relaxeze la noul centrul de spa şi tratament, să practice exerciţii de fitness sau să aibă parte de şedinţe de înfrumuseţare, beneficiind de aerul bogat în sare cu o umiditate de aproximativ 80 la sută. Salina Turda este un loc foarte indicat celor care suferă de afecţiuni respiratorii şi ORL.
De altfel, a şi fost declarată de către o asociaţie internaţională a balneologilor drept cea mai eficace salină din Europa în tratarea bolilor respiratorii. Pe lângă aspectul medical, locul oferă extraordinar de multe activităţi distractive. Pentru cei curajoşi, se poate coborî în salină pe scările săpate direct în stâncă (fiecare dintre cele 13 etaje are notat anul când s-a lucrat) sau se poate folosi liftul panoramic modern care a fost instalat odată cu renovarea salinei. Organizată pe mai multe săli, Salina Turda oferă turiştilor şansa de a se da într-un carusel subteran, terenuri de baschet şi golf. Dacă preferaţi să nu faceţi efort, ci pur şi simplu să vă relaxaţi, vă puteţi petrece timpul pe malul lacului subteran sau la SPA (un centru modern în care s-au investit peste 2 milioane de euro).
Complexul Potaisa SPA oferă servicii wellness: un bazin cu apă dulce, bazin cu săruri, jacuzzi, saune; tratamente medicale – masaje, aerosoli, magnetoterapie, drenaj limfatic, electroterapie şi o sală de sport modernă. Un bilet de intrare pentru 3 ore costă 25 de lei în timpul săptămânii, fiind incluse şi un prosop, gel de duş şi cască, şi 30 de lei în weekend. Un bilet pentru întreaga zi costă 40 de lei, respectiv 45 de lei în weekend.
Aşadar, mai ales acum când canicula a pus stăpânire peste tot în ţară, o excursie măcar de weekend de 1-2 zile, dacă nu câteva zile din concediu de odihnă merită cu prisosinţă să le petreceţi în atmosfera răcoroasă a Salinei Turda, într-o relaxare totală, binefăcătoare. Şi nu uitaţi să vă luaţi ceva haine mai groase cu voi, pentru că temperatura din subteran este relativ scăzută şi constantă: 11-12 grade Celsius.
Tinu MATEŞ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii