Despăgubiri pentru șoferii implicați în accidente cu animale, pe drumuri fără indicatoare. Peste 4 milioane de lei, plătiți de CNAIR în ultimii 5 ani
Despăgubiri pentru șoferii implicați în accidente cu animale, pe drumuri fără indicatoare. Peste 4 milioane de lei, plătiți de CNAIR în ultimii 5 ani
Șoferii și firmele de asigurări din România, care au mers în instanță în urma unor accidente în care au fost implicate animale, au primit despăgubiri de la autorități.
Timp de 5 ani, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a plătit peste 4 milioane de lei, după ce s-a dovedit că pe drum nu existau indicatoare care să avertizeze despre prezența viețuitoarelor.
Oficialii din transporturi spun că pot doar să pună marcaje și îi roagă pe conducătorii auto să le ia în serios.
Secvențele au fost surprinse pe timp de noapte de o cameră de bord pe drumul național 1C, în județul Cluj. În imagini se observă cum o căprioară iese din tufiș și încearcă să traverseze șoseaua. Bărbatul de la volan a observat la timp animalul, care s-a retras după ce a auzit claxonul. Însă, nu toți șoferii au așa noroc.
Florin Grosu, șofer: „În decurs de 5-6 ani de zile s-au deteriorat mașini în urma impactului cu căprioare, porci mistreți de dimensiuni mai mari, dar nu sunt plăcuțe de avertizare pe drumul respectiv. De la Gherla înspre Cluj.”
Despăgubiri de mii de euro pentru accidente cu animale
Recent, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a fost obligată să plătească despăgubiri de 4.500 euro, după un accident cauzat de o căprioară, tot în județul Cluj.
Iar în ultimii 5 ani, statul român a plătit peste 4 milioane de lei șoferilor implicați în evenimente rutiere cu animale.
Conducătorii auto primesc banii doar dacă în instanță se dovedește că pe drumul unde a avut loc accidentul lipseau indicatoarele rutiere, care atenționau asupra pericolului.
Anca Tamaș, avocat: „Ridică problema răspunderii administratorului drumului pentru lipsa măsurilor de protecție, cum ar fi lipsa gardurilor de protecție sau a indicatoarelor de semnalizare a pericolelor. S-a demonstrat că statul a fost singurul răspunzător de producerea accidentului. Clientul și-a primit banii pentru repararea mașinii și mai mult de atât, daune morale.”
Aceste incidente au loc în special pe drumurile naționale, unde normele nu prevăd montarea de garduri, susțin reprezentații CNAIR. Acestea, însă, sunt obligatorii în cazul autostrăzilor.
Un asemenea gard ar trebui să protejeze șoferii de animalele care le pot ieși în cale. Însă în unele zone, de pildă aici, gardul este rupt, iar animalele pot ajunge cu ușurință pe autostradă.
Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR: „Sunt situații în care gardurile nu rezistă taliilor animalelor și aici vorbim de urși, vorbim de cerbi în perioada împerecherii și vorbim de mistreți. Pur și simplu rupe gardul. Noi încercăm, pe unde apar astfel de evenimente, unde devin frecvente, să montăm această semnalizare rutieră. Important este ca și participantul la trafic să țină cont de aceste semne.”
În acest moment, pe drumurile din România sunt amplasate peste 4 mii de indicatoare rutiere care avertizează prezența animalelor.
Suma despăgubirilor plătite de CNAIR în ultimii 5 ani
DRDP București: 2.318.834 lei
DRDP Timișoara: 244.949 lei
DRDP Constanța: 259.749 lei
DRDP Cluj: 395.668 lei
DRDP Craiova: 180.000 lei
DRDP Iași: 198.074 lei
DRDP Brașov: 630.586 lei
Sursa: CNAIR
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA mâine în România: Unde vor fi precipitații. Prognoza meteo pentru vineri, 11 iulie 2025
Cum va fi vremea mâine în România: Unde vor fi precipitații. Prognoza meteo pentru vineri, 11 iulie 2025 Valorile termice vor crește ușor în vestul, nordul și centrul țării, iar în rest nu vor avea variații semnificative în cursul zilei de vineri, 11 iulie 2025, în România. Pe alocuri vor cădea ploi. Citește și: Cum […]
PENSII 2025: Cum se va impozita pensia peste 3.000 de lei. Formula de calcul, explicată de ministrul Muncii
PENSII 2025: Cum se va impozita pensia peste 3.000 de lei. Formula de calcul, explicată de ministrul Muncii Ministrul Muncii, Florin Manole, a oferit joi, 10 iulie 2025, într-un interviu la un post de televiziune, detalii privind modul în care se va aplica noua taxare a pensiilor care depășesc pragul de 3.000 de lei. Citește […]
Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei
Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei Multe companii ale statului au devenit de-a lungul anilor niște găuri negre în care s-au pierdut miliarde de lei. Deși au fost subvenționate, acestea au înghițit foarte mulți bani din bugetul de stat, pe care acum, autoritățile încearcă […]