Deși pe profit, compania minieră Cupru Min Abrud se află în pragul insolvenței. Afacere de zeci de milioane de euro
Cupru Min Abrud, companie minieră din Munții Apuseni, se află în pragul insolvenței.
În următoarele zile vom afla deznodământul litigiului dintre Cupru Min Abrud și fostul său partener de afaceri în perioada 2007 – 2009, societatea Energo Mineral SA Bucureşti. În luna septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a obligat compania minieră din Alba să plătească peste 77 de milioane de lei (circa 17 milioane de euro) către societatea Energo Mineral SA Bucureşti. Dacă decizia va fi păstrată de Curtea de Apel București, cel mai probabil, Cupru Min Abrud va intra în insolvență.
Bogdan Badea, fostul secretar de stat în Ministerul Economiei, întrebat în urmă cu câteva săptămâni despre consecințele unei eventuale pierderi a procesului cu Energo Mineral, declara: “Ar fi un dezastru pentru Cupru Min!”. Acesta cataloga drept inexplicabilă și inadmisibilă decizia Tribunalului București.
Săptămâna trecută l-am întrebat și pe deputatul de Alba Ioan Dîrzu, în ce fel este pregătit actualul Guvern în ceea ce privește situația de la Cupru Min. Președintele PSD Alba a anunțat vizita Ministrului Economiei Constantin Niță la Abrud, amânând însă un răspuns, până ce Justiția se va pronunța în această speță.
Pe aceeași temă, în urmă cu două săptămâni, senatorul Teodor Atanasiu condamna vehement verdictul Justiției prin care Cupru Min este obligată să plătească, tocmai celor care au exploatat-o în defavoarea totală a statului, acționarul unic al companiei miniere, nu mai puțin de 17 milioane de euro. Atanasiu s-a arătat însă încrezător în repararea situației, de către Curtea de Apel București, susținând că semnalele în acest sens sunt pozitive.
Deși în ultimii ani Cupru Min a înregistrat profit de peste 10 milioane de euro, pentru a își putea continua activitatea, compania minieră are nevoie de investiții mari pentru a rezolva problema de mediu și pentru decopertă, în vederea extinderii perimetrului de exploatare. Încercările statului, în primă fază de a o privatiza, apoi de a vinde producția pe următorii 7 ani unui investitor străin, au eșuat răsunător. Acum, societatea din Apuseni este foarte aproape de insolvență, sute de oameni riscând să își piardă locurile de muncă, tocmai în zona cea mai săracă din județul Alba. Cuprumin are în prezent 481 de angajați.
Istoria „afacerii” Cupru Min Abrud – Energo Mineral Bucuresti
În anul 2007, Energo Mineral SA Bucureşti a fost încheiat un contract de asociere între Cupru Min şi consorţiul format din societăţile Cuprom SA, Energo Mineral SA şi Ipronef SA, deţinut de oamenii de afaceri Horia Simu şi Horia Pitulea, supranumiți, pe bună dreptate, „baroni ai cuprului“. În schimbul dreptului de exploatare a cuprului, Simu şi Pitulea s-au angajat să investească 155 milioane de euro în retehnologizarea exploatării miniere. Obligaţiile contractuale nu au fost respectate. Energo Mineral nu a făcut investiţiile asumate, nici FOTO măcar pe cele de mediu, nu şi-a achitat datoriile faţă de Cupru Min şi a exploatat la maximum utilajele din dotarea societăţii. Profitul anual a fost în aceste condiţii de peste 6 milioane de euro. În iulie 2009, după o stagnare a activităţii de nouă luni şi trimiterea în şomaj a sute de mineri, Energo Mineral a denunţat contractul cu SC Cupru Min SA. Motivele invocate au fost scăderea preţului cuprului pe piaţa internaţională şi refuzul renegocierii contractului de cooperare. Potrivit adevîrul.ro, Energo Mineral SA are ca acţionari cu 99,99% Energo Mineral Trading Limited cu sedul în „paradisul fiscal“ din Insulele Virgine. Restul acţiunilor sunt deţinute de Nordexo Manufacturing SRL, Răzvan Florin Calangiu, Horia Simu şi Horia Pitulea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
UPDATE FOTO | Intervenție pe DC 217 pentru salvarea unei persoane blocate într-o mașină pe care a căzut un arbore
Intervenție pe DC 217 pentru salvarea unei persoane blocate într-o mașină pe care a căzut un arbore Un incident rutier a avut loc vineri, 22 noiembrie 2024, în jurul orei 12.00, pe DC 217, unde o persoană ar fi rămas blocată într-o mașină după ce un copac a căzut peste ea. Citește și: VIDEO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan