Deputatul PNL Florin Roman solicită precizări privind măsurile urgente luate de Ministerul Sănătății, pentru bolnavii de cancer

Paul Voicu - Primar 2020

Deputatul PNL Florin Roman îi solicită ministrului Sorina Pintea precizări privind măsurile urgente luate de Ministerul Sănătății, pentru bolnavii de cancer:

Doamnă ministru,

ELIT

Cancerul este un cuvânt greu de pronunțat. Cu toate acestea, trăim vremuri în care nu ne mai putem ascunde de el, nici măcar sub paravanul „nu mi se poate întâmpla mie”. Statisticile tot mai sumbre sunt confirmate de multitudinea de cazuri de cancer din jurul nostru. Dintre cancere, cel pulmonar se situează pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților, și iată că devine o cauză frecventă de mortalitate și în rândul femeilor, situându-se pe locul 4, după cancerul la sân, cel de col uterin și colorectal. 11.000 de români primesc anual acest diagnostic și, mai grav, 75% dintre ei află că au această boală cruntă în stadiu avansat. Da, cancerul doare doar prea târziu, când șansele la supraviețuire sunt extrem de mici.

Din fericire, avansul tehnologic al medicinei oferă o speranță. Imunoterapia a schimbat paradigma de abordare a cancerului, oferind pacienților speranța unei șanse de supraviețuire mai mare și a unei calități sporite a vieții, în comparație cu terapiile clasice. Nenumărate studii efectuate la nivel mondial au arătat că imunoterapia, un tratament care ajută organismul să se apere singur de această boală, punând în mișcare tot ansamblul de arme pe care le deține, într-un mod simplist spus, desigur, oferă speranța unei rate de supraviețuire și în cazul cancerului pulmonar.

Mihail David - 2020

Din păcate, accesul întârziat la această terapie inovatoare, în loc să crească șansele de supraviețuire a bolnavilor din România, îi condamnă la moarte și discriminează pe cei care nu pot merge la Viena pentru a se trata cu molecule inovatoare.

De peste un an, Ministerul Sănătății oferă doar firimituri din aceste tratamente noi bolnavilor din țara noastră. Vestea că anul trecut în luna decembrie, au fost semnate mai multe contracte de decontare a unor medicamente inovatoare pentru bolnavii de cancer în stadii avansate cu Casa de asigurări le-a dat acestor bolnavi o speranță mare. Speranța că le poate dubla șansele de supraviețuire. Dar, din păcate, aceste contracte nu înseamnă încă nimic pentru că, din cauza birocrației, pacienții nu au nici până în luna aprilie acces la el. Bunele intenții nu sunt suficiente, ele nu salvează vieți, doamnă ministru! În schimb, publicarea protocoalelor terapeutice și finalizarea tuturor demersurilor legale pentru ca spitalele să îl poată comanda pentru pacienți, da, ar putea salva multe vieți!

Așadar, cancerul pulmonar ar trebui privit ca o problemă urgentă de sănătate publică în România. Fiecare zi care amână luarea unor decizii în acest sens scurtează viața a sute, mii de pacienți, pentru că fără tratament adecvat majoritatea acestora cedează în primul an de la diagnostic.

Ținând cont de cele mai sus menționate, vă rog, doamnă ministru, să-mi precizați ce măsuri urgente aveți în vedere pentru a soluționa aceste blocaje și pentru a veni și în sprijinul pacienților din România, care ajung să fie diagnosticați cu această cumplită boală, de a putea beneficia de cele mai adecvate și moderne tratamente existente la nivel internațional, astfel încât și în țara noastră să crească subtanțial rata de supraviețuire a acestora.

Menționez că solicit răspuns scris.
Cu stimă,

Florin-Claudiu ROMAN, deputat PNL de Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Costelis 20 aprilie 2018 at 8:15

Bravo ! !!
Dacă ai merge mai des la spitalul se oncologie. ..ai vedea destule probleme…abuzuri. ..nepăsări..din partea statului. ..

Costelis 20 aprilie 2018 at 8:31

Medicamente care lipsesc…sistemul informatic căzut. ..oameni trimisi acasă fără a face tratamentul…un Wc la 70 de persoane…restul…închise cu cheia…15 scaune in sala de asteptare. ..zeci de bolnavi care asteaptă in picioare ore întregi. ..

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...