Deputaţii Dîrzu şi Simedru, în direct la emisiunea Sinteza Zilei, faţă în faţă cu protestatarii proiectului Roşia Montană
Doi parlamentari ai judeţului Alba, alături de alţi demnitari ai ţării sunt în direct în această seară la emisiunea Sinteza Zilei realizată de Mihai Gâdea, pentru a discuta despre controversatul proiect de minerit de la Roşia Montană. Subiectul este cu atât mai delicat, la emisiune fiind invitaţi şi protestatari din Piaţa Universităţii.
În debutul emisiunii, transmisia a fost preluată de un corespondent de la Roşia Montană, acolo unde un grup de persoane, printre care şi mineri au scandat „vrem să muncim”. Persoanele prezente în Roşia Montană au vorbit despre importanţa mineritului în zonă şi au spus că este singura lor speranţă. Totodată susţinătorii proiectului cheamă deputaţii şi şeful guvernului la faţa locului pentru a se convinge de importanţa demarării investiţiei. Liderul minerilor de la Roşia Montană, Cristian Albu a spus cu inima frântă că viaţa copiilor din zonă se află în mâinile proiectului RMGC.
De cealaltă parte a baricadei, persoanele din Piaţa Universităţii consideră un succes faptul că în a opta zi de proteste liderii din Parlament doresc respingerea proiectului. Aceştia spun categoric, nu cianurii, ci schimbarea planului de urbanism general pentru a se putea practica şi alte activităţi, nu doar minerit.
Sorin Roşca Stănescu, oponent al proiectului Roşia Montană, a precizat că în legea pe care o propune Guvernul nu există un studiu de mediu. Statul va pierde controlul asupra deciziilor importante, dacă va semna documentul, a mai spus senatorul PNL.
Ioan Dîrzu este de acord cu demararea investiţiei. „Aş vrea să ştiţi că vin dintr-un mediu privat unde lucrurile sunt mai clare. Am reuşit să câştig alegerile intr-o zonă săracă. Atunci am promis locuri de muncă, de mult timp nişte şmecheri au defrişat pădurile, nu au existat alte locuri de muncă. Nu există animale în zonă, nu au altă şansă de a munci. Cetăţenii din Bucureşti nu trebuie să mai intre în contradicţie cu cei de la Roşia Montană. Eu personal susţin mineritul si locurile de muncă. Condiţiile nu le pot pune eu, să le pună cei în măsură. Nu am participat şi nu voi participa la negocieri contractuale. Mă duc săptămânal şi oamenii au nevoie de locuri de muncă. Au fost colegi parlamentari şi după ce au văzut ce este acolo toţi au fost de acord cu pornirea mineritului. Trebuie să facem legea perfectibilă să nu poluăm si să ţinem cont de preferinţele oamenilor care au votat deschiderea mineritului în zona Munţilor Apuseni. Sigur alternativa cu turismul există, de la Câmpeni în sus, dar merge mai rău decât în 2004. Ieri am fost la ziua minerilor si au fost 10.000 de oameni care au strigat, vrem locuri de muncă acasă, vrem să muncim. Rolul nostru ca şi parlamentari este să găsim condiţiile optime ca lumea să poată munci. Trebuie să respectăm condiţiile de mediu. Sunt de acord cu proiectul atâta timp cât nu se poluează, atâta timp cât se păstrează interesele statului şi se creează locuri de muncă. Îi invit pe toţi din Parlament să locuiască acolo şi să vadă din ce se trăieşte”, a declarat deputatul Dîrzu, la Antena 3.
Dan Simedru, o dezamăgire pentru Mihai Gâdea. Deşi s-a poziţionat de partea celor care sunt PRO pentru demararea proiectului acesta a declarat: „vreau să vă spun că acest proiect de lege nu îl voi vota pentru că are câteva prevederi care nu sunt conforme cu principiile mele şi primul care vreau să îl amintesc este încălcarea Constituţiei, pentru o firmă privată. Totodată, vreau să fac câteva precizări în legătură cu surprinderea mea faţă de cei care altădată susţineau proiectul şi mă refer la Traian Băsescu şi la guvernele sale. Acest proiect nu este al USL-ului. Nu cred că va trece de Parlamentul României”, a conchis deputatul de Alba.
Principalele nemulţumiri: Cianuri, patrimoniu şi redevenţe mici.
Principalele argumente: Crearea locurilor de muncă, investiţia făcută de RMGC.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 7 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 12 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi