Rămâi conectat

Ştirea zilei

Deputaţii de Alba, indiferent de culoare politică, se întrec în propuneri legislative populiste

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Alegerile de anul viitor se apropie cu paşi repezi iar asta începe să se simtă tot mai tare în discursurile politicienilor, fie că sunt din Opoziţie sau de la Putere. Profitând de faptul că electoratul român nu a dezvoltat încă obiceiul de a urmări dacă cei cărora le acordă votul îşi şi duc la capăt promisiunile, politicienii nu ezită să scoată din tolbă tot felul de propuneri care dau bine la alegători. Şi ce poate suna mai bine decât să iniţiezi o propunere legislativă prin care să ceri ca demnitarilor să li se interzică folosirea maşinilor de serviciu în interes personal. Ideea aparţine deputatului PNL de Alba, Călin Potor. „Voi iniţia o propunere legislativă prin care să li se interzică demnitarilor statului, de la preşedinte şi premier până la primarul celei mai mici comune a României, să dispună de maşinile din dotare pentru a merge la cumpărături, la plimbare şi oriunde altundeva, atunci când nu se află în timpul programului legal de muncă”, a spus Potor, care însă nu a precizat dacă, pe vremea când era viceprimar şi avea la dispoziţie o maşină de serviciu, i s-o fi întâmplat măcar o dată să o folosească în interes personal. El este convins că o astfel de propunere legislativă va fi susţinută de parlamentarii tuturor partidelor, pentru că este „o lege menită să combată dezmăţul bugetar, ar fi un pas spre normalitate”. Totodată, deputatul dezavuează modul în care unii demnitari ai statului român profită nejustificat de avantajele pe care le presupune funcţia ocupată, arătând că este anormal ca aceştia să îşi folosească poziţia pentru a obţine servicii în beneficiul familiei şi al rudelor.
Nici colegul său de Parlament şi de Uniune, deputatul PSD Radu Coclici nu se lasă mai prejos când vine vorba despre propuneri populiste.
El s-a lipit la iniţiativa legislativă a deputatului independent (fost PDL) de Cluj, Mircea Giurgiu, care prevede ca şomerii să fie scutiţi timp de trei ani de plata ratelor la bănci. Potrivit propunerii legislative, de suspendarea plăţii la credite pe o perioadă de trei ani ar urma să beneficieze persoanele aflate „în stare de sărăcie extremă”, pe care proiectul de lege le defineşte ca fiind cele care nu au asigurate alimente în valoare de minimum patru lei pe zi. Pe durata celor trei ani executarea silită a acestora pentru neplata ratelor va fi interzisă. La sfârşitul intervalului, plata ratelor va fi reluată fără dobânzi suplimentare. Desigur că cu o astfel de propunere, populistă şi aberantă cum susţin specialiştii, politicienii au toate şansele să se strecoare sub pielea alegătorilor, apăsaţi tot mai mult de lipsa unui loc de muncă şi a creditelor ce trebuie achitate. Ideea clujeanului, la care a achesat şi Coclici, are şanse infime de materialiazare în condiţiile în care iniţiatorii au indicat ca sursă de acoperire a cheltuielile aferente ratelor suspendate ale consumatorilor rezerva constituită special la nivelul BNR, rezervă care nu există însă.
Tot ca populistă, dar de altă factură decât cea amintită mai sus care se joacă cu speranţele românilor, poate fi catalogată şi intenţia deputatului PDL de Alba, Clement Negruţ, de a propune aducerea capitalei României la Alba Iulia. „Eu cred că Bucureştiul şi-a atins limita maximă a incompetenţei din punct de vedere al conducerii, atât politice cât şi administrative şi cred că Alba Iulia are toate atuurile pentru a deveni capitala României”, a declarat, recent, Negruţ. El a spus că “se gândeşte” să depună un amendament de modificare a articolului 14 din Constituţie prin care capitala României să fie mutată la Alba Iulia. “Avem multe atuuri pentru că suntem capitala de suflet a ţării, aici s-au întâmplat atâtea lucruri istorice. Avem Cetatea, avem unităţile militare, avem destule spaţii unde să aducem instituţiile statului”, a răspuns deputatul atunci când a fost întrebat dacă un oraş cu 60.000 de locuitori are capacitatea de a găzdui toate ministerele şi instituţiile pe care le presupune o capitală.
Bineînţeles, în majoritatea lor, propunerile politicienilor, indiferent de culoarea lor, ar fi salutabile dacă n-ar avea şi un puternic iz de populism, populism pe care alegătorii români încă îl înghit şi nu îl taxează aşa cum ar trebui.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit, joi, 4 iulie, în jurul orei 18.00 la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la un lan de grâu în Coșlariu Nou. Intervin pompierii Detașamentul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea