Deficitul de cont curent a crescut cu 38% în primele patru luni din 2019, la 2,3 miliarde euro
Deficitul de cont curent a crescut cu 38% în primele patru luni din 2019, la 2,3 miliarde euro
Deficitul de cont curent s-a majorat cu 38% în primele patru luni din 2019, ajungând la 2,3 miliarde euro, faţă de 1,66 miliarde euro în perioada ianuarie-aprilie 2018, pe fondul deteriorării balanţei bunurilor şi al scăderii investiţiilor străine, potrivit datelor BNR.
La finalul primul trimestru, deficitul se situa la 1,2 miliarde euro.
În structură, balanţa bunurilor a consemnat după primele patru luni un deficit de 4,9 miliarde euro, mai mare cu 1,27 miliarde euro, în condiţiile în care mare parte din consum este alimentată din importuri, iar balanţa serviciilor a înregistrat un excedent de 2,55 miliarde euro, mai mic cu 34 milioane euro.
În acelaşi timp, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit de 368 milioane euro, mai mic cu 817 milioane euro, şi balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent de 423 milioane euro, mai mic cu 151 milioane euro faţă de ianuarie-aprilie 2018.
Datele BNR arată că investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,32 miliarde euro (comparativ cu 1,59 miliarde euro în perioada ianuarie – aprilie 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 938 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 385 milioane euro.
BNR a atras atenţia în ultimele luni cu privire la presiunile care planează asupra evoluţiei economiei, considerând că cel mai important risc este intern şi vizează tensionarea echilibrelor macroeconomice, având în vedere nivelurile ridicate ale deficitului de cont curent şi ale deficitului bugetar.
România înregistrează un deficit al contului curent de aproximativ 4,5% din PIB la nivelul anului 2018 (după ce în 2014 se apropiase de echilibru), cel mai mare la nivelul UE şi uşor peste media de 4% din 2000 până acum.
Conform prognozelor macroeconomice ale BT, ponderea deficitului de cont curent în PIB se va menţine peste pragul de 4% (nivelul de alertă în UE) pe termen scurt şi mediu: 4,4% în 2019, 4,2% în 2020 şi 4,5% în 2021.
Sursa: zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România pe podiumul european la depopulare. Tindem să devenim o țară pe cale de dispariție
România pe podiumul european la depopulare. Tindem să devenim o țară pe cale de dispariție Letonia, Croaţia şi România sunt statele care vor pierde cei mai mulţi dintre locuitorii lor în orizontul anilor 2050, arată statisticile privind evoluţia populaţiei disponibile pe Eurostat. În cazul României, procentul de reducere este de 12%, al treilea cel mai […]
Radu Georgescu: Singura veste bună dată de Guvern astăzi este pentru… păcănele și pariuri
Radu Georgescu: Singura veste bună dată de Guvern astăzi este pentru… păcănele și pariuri „Singura veste bună dată de Guvern astăzi 9n.a. luni, 7 iulie 2025) este pentru… păcănele și pariuri”, contată amar economistul Radu Georgescu. Citește și: Radu Georgescu: După spirala deficitului bugetar, România va intra într-o spirală de recesiune economică „Câștigurile din păcănele […]
Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea pe Legea Austerității: Ce amendamente au fost acceptate
Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea pe Legea Austerității: Ce amendamente au fost acceptate Guvernul Bolojan și-a angajat, luni, 7 iulie 2025, răspunderea pe Legea Austerității în plnul camerelor reunite ale Parlamentului. Citește și: Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci După angajarea răspungerii Guvernului pe Legea Austerităţii, AUR […]