Declaraţie politică a senatorului Alexandru Pereş: Victor-Viorel Ponta vinde ,,pielea ursului din pădure”!
Este foarte greu să critici nevoia de mai bine a mediului de afaceri atunci când politicul „propune” o adevărată „revoluție” în fiscalitate. Este foarte greu să critici un vis. Dar poți critica demagogia. Proiectul noului Cod fiscal supus atenției publice de ministrul Darius Vâlcov a stârnit comentarii aprinse atît în rândul analiștilor, cât și în cel al oamenilor de afaceri. Nimeni nu contestă virtuțile relaxării fiscale și necesitatea simplificării legislației în domeniu. Numai că acestea trebuie să fie sustenabile. Adevărul este că Guvernul apelează la un subterfugiu, care să-i mascheze neputința de a colecta veniturile bugetare planificate. Întrucât România este printre țările europene cu una dintre cele mai mici ponderi ale veniturilor în PIB, de sub 32%, Victor-Viorel Ponta a decis să transforme această neputință în câștig politic. Dacă tot nu poate colecta taxele, impozitele și accizele la nivelul scontat, atunci să le stabilească la nivelul putinței. …Ce va fi, vom mai vedea! Cu o lună sau două în urmă Guvernul nu putea oferi o explicație plauzibilă, de unde va acoperi diminuarea CAS cu 5% (5 mld. lei) începând cu acest an și reducerea deficitului bugetar de la 2,4% la 1,8%.
Proiectul noului Cod fiscal prevede o avalanșă de scăderi succesive la TVA, taxe, impozite și accize. Parcă prea frumos ca să fie adevărat! Sigur că mediul de afaceri își ține respirația: Oare vor fi puse în aplicare minunile ministrului Vâlcov? Reducerea cotei de TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 18% în 2019, cota redusă de 9% pentru carne, fructe și legume, scăderea cotei unice la 14% începând cu 2019, eliminarea impozitelor pe construcții și dividende, scăderea accizelor la carburanți și produse energetice, reducerea în continuare a CAS etc. sunt inițiative benefice, care pot aduce dezvoltare economică accelerată numai că deseori deși calculele arată bine pe hârtie, realitatea este alta. Ministrul Vâlcov admite că în urma acestor măsuri veniturile bugetare se vor diminua cu 37 mld. lei dar, susține el, jumătate vor fi recuperate în urma efectului pozitiv înregistrat de economie. Calcului hârtiei…
Guvernul dă asigurări că rezultanta acestor facilități va fi crearea, încă din 2015, a 325.000 noi locuri de muncă și o creștere economică suplimentară de 1,7% din PIB. Măcar nu mai vorbește de milionul promis în campania electorală. Totuși de unde va scoate bani Victor-Viorel Ponta pentru a acoperi nu numai noile facilități fiscale ci și pomenile electorale făcute în campania prezidențială? Nu cumva dă cu o mână și ia cu trei? Se pare că așa este. O parte din sume vor fi adunate prin impozitarea suplimentară a terenurilor și construcțiilor îndeosebi a celor neutilizate sau neîngrijite, dar greul îl vor duce companiile mici, cele mai numeroase în economie. La sfârșitul anului 2014 erau înregistrate în România 278.000 microîntreprinderi fără niciun salariat. Impozitul forfetar va aduce la buget – pe hârtie – un plus de 300 milioane euro, dacă nu le va obliga să-și închidă firmele.
IMM-urile și microîntreprinderile reprezintă osatura economiei de piață, celula care asigură o clasă mijlocie puternică. Schimbarea Codului fiscal, vechi de peste 10 ani, și care a suferit peste 100 de modificări între timp, triplându-și volumul, este necesară. Numai că ceea ce propun acum guvernanții seamănă cam mult a improvizație. Ca să nu-i spun aventură fiscală sau mai plastic – a vinde ,,pielea ursului din pădure”!
Vă mulțumesc.
Alexandru Pereș
Senator PNL de Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]