Rămâi conectat

Politică Administrație

Declarație politică a deputatului Ioan Dîrzu: A expirat termenul pentru implementarea directivei europene privind prezumția de nevinovăție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ieri a expirat termenul pentru implementarea Directivei Europene 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene, din 9 martie 2016, privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

România nu mai poate întârzia implementarea Directivei Europene privind prezumția de nevinovăție și implicit modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală în sensul ocrotirii independenței justiției, a egalității în fața legii, a accesului liber la justiție și a dreptului la un proces echitabil.În caz contrar riscă declanşarea procedurii de infringement.

Trebuie să vorbim răspicat și să uităm că tot aceleași încălcări ale drepturilor omului și ale garanțiilor pentru o justiție modernă ne-au întârziat aderarea la UE acum aproape 20 de ani. Și atunci, clasa politică și societatea doreau păstrarea unui regim polițienesc  specific dictaturii comuniste, poate prea mult obișnuiți cu  practicile nedemocratice și inumane ale fostei Securități și procuraturi. Nu-mi doresc ca România de mâine să redevină un stat polițienesc sub falsa iluzie a luptei  anticorupție.

Lupta anticorupție și antiinfracționalitate trebuie să continue  necondiționat, dar cu garanțiile constituționale și europene ale statului de drept și sistemului de protecție al drepturilor omului. Orice om are dreptul la demnitate iar PSD garantează acest drept.

Sunt trei motive decisive care impun reforma  rapidă a Codului Penal și de Procedură Penală:

1)     Obligația de a prelua, până în aprilie a.c., în legislația națională,  directiva europeană privind prezumția de nevinovăție (Directiva 343/2016) și directiva privind înghețarea/confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în UE (Directiva 42/2014);

2)     Obligația de a respecta deciziile Curţii Constituţionale și de a readuce în parametri constituționali anumite articole ale Codurilor Penale, termenele legale de modificare fiind de mult depășite, încălcându-se în prezent art. 147 din Constituția României, republicată.

3)     Obligația de a răspunde adecvat, inclusiv legislativ, la hotărârile prin care CEDO a condamnat România pentru nerespectarea sistemului european de protecție al drepturilor omului.

Parlamentul a stabilit deja procedura de reformare a codurilor penale şi va folosi acest prilej pentru a pune în acord codurile şi în raport cu deciziile CEDO pentru a proteja România de noi sancţiuni financiare. Procedura ar trebui să se încheie până la finalul acestei sesiuni parlamentare.

S-a ajuns la acest termen limită și-n criză de timp din cauza propagandei și manevrelor celor care se opun vehement reinstaurării statului de drept în România, a celor care susţin Statul Paralel cu înțelegerile sale nelegale şi neconstituţionale între serviciile secrete si procurori și care continuă să aplice public etichete de  ,,penali”, ,,puşcăriabili”, ,,infractori”, în disprețul normelor de drept.

Ioan Dîrzu

Deputat


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea