Declarația 600: Veniturile din activităţi independente trebuie declarate la Fisc până la 31 ianuarie
Contribuabilii care obțin venituri din activități independente trebuie să-și declare aceste venituri, până la la data de 31 ianuarie. Pe baza respectivei declarații, autorităţile fiscale stabilesc suma pe care ei o datorează la sistemul public de pensii.
Declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale se realizează prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a formularului 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 874/2012. Declarația 600 se depune pe suport hârtie, direct la registratura administrației financiare sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau online de către contribuabilii care au un certificat digital calificat de semnătură electronică.
Persoanele care obțin venituri din activități independente datorează la sistemul de pensii o contribuție de 31,3% din venitul declarat (venitul pentru care doresc să se asigure). Potrivit reglementărilor, acest venit nu poate fi mai mic de 741 de lei (adică 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat – 2117 lei), dar nici mai mare de 10.585 lei (echivalentul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat).
Declaratia 600 se va depune anual până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale. În cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal, declarația privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se va depune în termen de 15 zile de la începerea activității.
În baza declarației 600 depusă, organul fiscal emite decizia de impunere în care stabilește contribuția socială anual datorată și termenele de plată. Contribuția la pensii se plătește trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]