Declarația 600, studiu de caz: ”În anul 2018 Ministerul de finanțe îmi va fura pur și simplu suma de 8000 de lei”
Declarația 600 produce tot mai multe nemulțumiri în rândul românilor, pe măsură ce se lămuresc cât de aberante sunt cerințele Ministerului de Finanțe în acest caz. Un text pe această temă a fost publicat în capital.ro de Bogdan Glăvan, colaborator al mai multor publicatii naționale specializate pe domeniul financiar:
”În anul 2018 Ministerul de finanțe îmi va fura pur și simplu suma de 8000 de lei. A căpiat de tot Codul fiscal introducând printre altele obligativitatea ca toți cetățenii care au avut venituri din activități independente ce au depășit 22800 de lei anul trecut să depună la fisc Declarația 600 și să plătească începând cu acest an din mână, CAS și CASS în cuantum de minim 665 lei/lună, adică 7980 lei pe an.
Nu discut acum raţiunile invocate pentru comasarea contribuţiilor sociale, schimbarea cotelor de impozitare şi a regimului de reţinere/plată a acestor contribuţii în cazul celor care obţin venituri din drepturi de autor, chirii etc. Nimic nu a fost făcut cu respectul bunului simţ, al principiului elementar de a uşura viaţa cetăţenilor: totul a fost întreprins forţat. Vrei – nu vrei, statul te ia de mână şi te trece strada.
Cazul meu personal (Bogdan Glăvan) şi al altora este următorul. În mod excepţional am înregistrat în anul 2017 venituri din drepturi de autor puţin mai mari decât pragul stabilit de lege, 22800 lei. Toate impozitele aferente mi-au fost reţinute. Trebuie să depun acum Formularul 600, complet aberant, chiar dacă mizez pe faptul că în acest an veniturile respective vor fi de 500, 1000 sau 2000 de lei. Deci nu contează că eu nu voi mai depăşi pragul stabilit. Trebuie să depun un formular ca şi când n-aş fi plătit aceste biruri.
Bombonica de pe colivă este însă că statul mă obligă să plătesc în continuare, măcar la nivelul minim prevăzut de lege, aceste contribuţii sociale, respectiv suma de 665 lei/lună, adică 7980 lei pe tot anul (vedeţi aici şi aici). Sume de bani care nu se vor regulariza, deci pe care nu le voi putea recupera niciodată deşi, repet, nici nu voi mai înregistra venituri din drepturi de autor, chirii etc.
Nu am ce să cer de la conducerea acestui minister, competenţa pe două picioare care a girat această hoţie şi harababură. Dar le promit birocraţilor cu ştaif din minister, celor care “au muncit” la această reformă, că le voi afla numele şi nu-i voi uita. Aşa cum am aflat din cauza cui s-a schimbat Codul fiscal în vara anului trecut, anume pentru a se da ei afară unii pe alţii din posturile de director, drept pentru care, ca pagubă colaterală, procesul de acordare a autorizaţiilor de antrepozit fiscal de către Vamă a fost blocat şi mulţi oameni au stat chiar şi 6 luni pentru a dobândi o nenorocită de aprobare, luni de nefuncţionare care le-au creat creat pierderi importante, ei bine tot aşa voi afla şi cine este mintea creaţă care a pus la cale această hoţie. Și, le promit, istoria nu se va încheia aici”, a scris Bogdan Glăvan.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan