Decizie recentă luată de membrii Curții Constituționale. Două noi meserii vor fi încadrate în lista celor pentru condiții speciale de muncă

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Două noi meserii vor fi încadrate în lista locurilor de muncă în condiții speciale. O decizie recentă a Curții Constituționale a României permite conducătorilor de autobuze și tramvaie să ocupe un loc în lista menționată anterior, punând capăt unei discriminări în raport cu alte meserii asemănătoare.

Este vorba de o excepție despre care autorii spuneau textele de lege sunt contrare art. 16 alin. (1) din Constituție care consacră egalitatea în drepturi a cetățenilor, art. 14 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale privind interzicerea discriminării și art. 1 din Primul Protocol la convenția mai sus amintită, privind proprietatea.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

În motivarea excepției de neconstituționalitate autorii acesteia au susținut că dispozițiile de lege criticate creează un tratament discriminator între conducătorii de autobuze și tramvaie comparativ cu următoarele categorii socioprofesionale: mecanic de locomotivă și ramă electrică de metrou, mecanic ajutor de locomotivă și ramă electrică de metrou, mecanic instructor, balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Astfel, autorii excepției au arătat că încadrarea locurilor de muncă în condiții speciale ar trebui să se efectueze în funcție de complexitatea activității, de gradul de expunere la risc și de solicitare la care este supusă persoana care efectuează munca.

Munca pe care o desfășoară conducătorii de autobuze și tramvaie din transportul urban presupune un grad mare de responsabilitate, ce duce la uzura prematură a sănătății, din cauza mediului stresant în care muncesc.

sursa: dcbusiness.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419