Rămâi conectat

Politică Administrație

Decizie CCR: Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale este neconstituțională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale este neconstituțională, a decis, joi, 9 noiembrie, Curtea Constituțională a României (CCR), care a admis sesizarea formulată de 50 de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale USR, PMP și PNL.

Potrivit unui comunicat, CCR a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate referitoare la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor politice este neconstituțională”, se precizează în comunicatul citat de Agerpres.

Conform aceleiași surse, CCR a constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, având în vedere că, ignorând scopul inițial și obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat un număr important de amendamente, care au fost de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ și calitativ, filosofia care a stat la baza inițierii demersului legislativ. În acest mod, prima Cameră, cea de reflecție, a fost exclusă de la procesul de legiferare, care ar trebui să reprezinte opera întregului Parlament.

„De asemenea, Curtea a constatat faptul că unele dintre textele cuprinse în legea supusă controlului nu întrunesc exigențele impuse de principiul legalității, consacrat de art. 1 alin. (5) din Constituție, exigențe referitoare la condițiile de claritate, precizie și previzibilitate ale legii”, se mai menționează în comunicat.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

Sesizarea adresată CCR, inițiată de 29 de parlamentari ai USR, a mai fost semnată de 16 reprezentanți ai PMP, trei ai PNL, un deputat neafiliat și un deputat afiliat la USR.

Aceștia acuzau, în sesizare, încălcarea principiului bicameralismului în cazul adoptării actului normativ.

„Diferențele de conținut juridic dintre forma proiectului de lege adoptat de Senat, ca primă Cameră sesizată, și a legii adoptate de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, sunt de natură să încalce principiul bicameralismului, în sensul că forma finală a legii, în redactarea adoptată de Camera decizională, se îndepărtează în mod substanțial de forma adoptată de Camera de reflecție, ceea ce echivalează practic cu excluderea acesteia din urmă de la procesul de legiferare”, se arată în sesizare.

Alte argumente invocate se referă la încălcarea principiului supremației Constituției și a legii, precum și încălcarea principiului calității legii.

La începutul lunii octombrie, Camera Deputaților a adoptat, cu 176 voturi „pentru”, 96 „împotrivă” și șapte abțineri, modificări la Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Deputații au aprobat raportul Comisiei juridice, care includea mai multe amendamente propuse de PSD, printre care și abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contribuțiilor pentru campania electorală. De asemenea, s-a decis și stabilirea unui prag minim pentru sumele alocate partidelor politice.

Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut, stipulează textul adoptat de deputați. Partidele politice au obligația de a publica în Monitorul Oficial, până la 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizații, ale întregului partid, obținute în anul fiscal precedent, precum și lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizații a căror valoare însumată depășește 10 salarii minime brute pe țară, mai prevede textul adoptat.

Modificările prevăd și depunerea unui raport sintetic, în locul unuia detaliat, anual, până la 30 aprilie, dar și modificarea amenzilor pentru cazurile în care donațiile depășesc pragul prevăzut de lege.

sursa: agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Voicu Vușcan, deputat PSD de Alba: Mai aproape de oameni, în permanentă legătură cu ei

Lucian Daramus

Publicat

în

Comunicat de presă Voicu Vușcan, deputat PSD de Alba: Mai aproape de oameni, în permanentă legătură cu ei Chiar dacă suntem, în calitate de parlamentari, în cea mai bună parte a săptămânii la București, încercăm pe cât posibil să fim în contact și legătură cu locuitorii județului, cu cei care ne-au mandatat să-i reprezentăm. Împreună […]

Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO | Lucrările pe DJ 705 Zlatna-Almașu Mare continuă în ritm alert: Luna septembrie 2025, termenul de finalizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lucrările pe DJ 705 Zlatna-Almașu Mare continuă în ritm alert: Luna septembrie 2025, termenul de finalizare Lucrările pe DJ 705 Zlatna-Almașu Mare continuă în ritm alert, iar termenul de finalizare este la începutul toamnei, mai exact luna septembrie 2025. ”Lucrările la Drumul Județean Zlatna-Almașu Mare înaintează. Orice depășire legată de termenul de finalizare este EXCLUSĂ! […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea