Decizie CCR: Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale este neconstituțională
Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale este neconstituțională, a decis, joi, 9 noiembrie, Curtea Constituțională a României (CCR), care a admis sesizarea formulată de 50 de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale USR, PMP și PNL.
Potrivit unui comunicat, CCR a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate referitoare la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor politice este neconstituțională”, se precizează în comunicatul citat de Agerpres.
Conform aceleiași surse, CCR a constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, având în vedere că, ignorând scopul inițial și obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat un număr important de amendamente, care au fost de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ și calitativ, filosofia care a stat la baza inițierii demersului legislativ. În acest mod, prima Cameră, cea de reflecție, a fost exclusă de la procesul de legiferare, care ar trebui să reprezinte opera întregului Parlament.
„De asemenea, Curtea a constatat faptul că unele dintre textele cuprinse în legea supusă controlului nu întrunesc exigențele impuse de principiul legalității, consacrat de art. 1 alin. (5) din Constituție, exigențe referitoare la condițiile de claritate, precizie și previzibilitate ale legii”, se mai menționează în comunicat.
Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.
Sesizarea adresată CCR, inițiată de 29 de parlamentari ai USR, a mai fost semnată de 16 reprezentanți ai PMP, trei ai PNL, un deputat neafiliat și un deputat afiliat la USR.
Aceștia acuzau, în sesizare, încălcarea principiului bicameralismului în cazul adoptării actului normativ.
„Diferențele de conținut juridic dintre forma proiectului de lege adoptat de Senat, ca primă Cameră sesizată, și a legii adoptate de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, sunt de natură să încalce principiul bicameralismului, în sensul că forma finală a legii, în redactarea adoptată de Camera decizională, se îndepărtează în mod substanțial de forma adoptată de Camera de reflecție, ceea ce echivalează practic cu excluderea acesteia din urmă de la procesul de legiferare”, se arată în sesizare.
Alte argumente invocate se referă la încălcarea principiului supremației Constituției și a legii, precum și încălcarea principiului calității legii.
La începutul lunii octombrie, Camera Deputaților a adoptat, cu 176 voturi „pentru”, 96 „împotrivă” și șapte abțineri, modificări la Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
Deputații au aprobat raportul Comisiei juridice, care includea mai multe amendamente propuse de PSD, printre care și abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contribuțiilor pentru campania electorală. De asemenea, s-a decis și stabilirea unui prag minim pentru sumele alocate partidelor politice.
Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut, stipulează textul adoptat de deputați. Partidele politice au obligația de a publica în Monitorul Oficial, până la 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizații, ale întregului partid, obținute în anul fiscal precedent, precum și lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizații a căror valoare însumată depășește 10 salarii minime brute pe țară, mai prevede textul adoptat.
Modificările prevăd și depunerea unui raport sintetic, în locul unuia detaliat, anual, până la 30 aprilie, dar și modificarea amenzilor pentru cazurile în care donațiile depășesc pragul prevăzut de lege.
sursa: agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Lucrări suplimentare pentru extinderea şi dotarea UPU Alba Iulia, de peste 1,6 milioane de lei: Perioada de implementare a proiectului prelungită până în 31 decembrie 2024
Lucrări suplimentare pentru extinderea şi dotarea UPU Alba Iulia, de peste 1,6 milioane de lei: Perioada de implementare a proiectului prelungită până în 31 decembrie 2024 O serie de lucrări suplimentare faţă de cele prevăzute în proiectul iniţial vor fi necesare pentru extinderea şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria 2024. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de Sfânta Maria Mică. SMS-uri și urări pentru cei dragi, familie, colegi și prieteni care îşi celebrează, în 8 septembrie, ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare din cursul anului bisericesc
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Sfânta Maria Mică 2024: Ce nume sunt sărbatorite în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului