Rămâi conectat

Ştirea zilei

Decanul Baroului Alba: Voi apăra demnitatea profesiei de avocat. Avem mari probleme, cei tineri abia își câștigă traiul

Dragoş Suciu

Publicat

în

Mihai Baco a spus sâmbătă, după terminarea alegerilor în urma cărora a fost ales noul decan al Baroului Alba, că avocații l-au votat deoarece programul său a avut ca punct principal apărarea profesiei și demnității de avocat într-o perioadă în care aceasta este des atacată.

Avocatul Mihai Baco a fost ales decan al Baroului Alba, cu 143 de voturi, într-o manifestare ce a început cu intonarea imnului național al României și s-a încheiat cu ciocnirea unui pahar de vin, el devansându-l pe principalul său candidat Marius-Armand Boer care a primit 59 de voturi.

Mihai Baco01

”Avocații și-au exprimat votul pentru mine pentru că în programul meu principalul punct a fost solidaritatea și unitatea în apărarea profesiei și demnității de avocat. Toată activitatea pe care noi o vom desfășura în perioada mandatului meu se va concentra cel mai mult pe acest aspect. În ultima perioadă există atacuri din mai multe zone”, a precizat Mihai Baco.

Citește și FOTO, VIDEO| Avocatul Mihai Baco, ales noul decan al Baroului Alba

Avocatul s-a referit, mai exact, la faptul că opinia publică consideră profesia nedemnă din cauza că avocații acordă asistență juridică celor care comit infracțiuni, inclusiv criminalilor.

”Rolul avocatului în orice sistem este de a apăra. Aperi inclusiv un criminal (…) Din păcate, justiția e privită doar din punct de vedere penal. Ori justiția nu înseamnă numai penal. Justiția înseamnă cauze civile, comerciale în care rolul avocatului e extrem de important”, a subliniat Baco.

Din punct de vedere financiar, meseria de avocat nu e tocmai lapte și miere

Foarte mulți dintre avocații tineri sunt în postura în care abia își pot câștiga traiul, iar meseria se confruntă cu mari probleme, a subliniat Baco.

”Imaginea pe care mulți dintre concetățenii noștri o au față de avocatură este mult deformată. Toată lumea crede că avocatul este o persoană care o duce extraordinar de bine, care are mulți bani. Din contră. Noi suntem într-o profesie care implică responsabilitate, mult respect față de lege, față de concetățeni, față de justițiabili și cerem la rândul nostru să fim respectați de ceilalți actori ai actului de justiție și de cetățeni ai județului Alba”, opinează decanul ales al Baroului Alba.

Mihai Baco mai spune că avocații se plâng că sunt desconsiderați de către celelalte profesii juridice care concură la înfăptuirea actului de justiție ceea ce nu e normal și nu e corect, el cerând același respect.

Întrebat dacă ar recomanda tinerilor să studieze Facultatea de Dreptul, în contextul în care admiterea în avocatură sau magistratură nu sunt tocmai cele mai ușoare examene, av. Baco a afirmat ”dacă sunt sincer, nu”.

”Din păcate s-a bagatelizat și această problemă a Facultăților de Drept. Cred că la ora actuală suntem țara cu cei mai mulți studenți de drept, avem peste 40 de facultăți, se scot juriștii pe bandă rulantă. Accesul la ora actuală în avocatură se realizează mult mai greu întrucât standardele sunt mai ridicate”, a completat acesta.

Din punct de vedere financiar, ”din start, magistratul este mai bun”

Mihai Baco a spus, răspunzând altei întrebări, că este mult mai avantajos pentru tineri să urmeze Institutul Național al Magistraturii întrucât la absolvire primesc ”un salariu destul de bun pe când avocatul nu are asigurat niciun fel de venit”.

Mihai Boco atrage însă atenția asupra faptului că magistratura este ”o profesie de vocație și nu o profesie ca oricare” și nu ar trebui râvnită datorită remunerației.

”Magistratului, când termină și e repartizat la o instanță, i se asigura casă, cu plata chiriei de către Ministerul Justiției, un salariu destul de bun pe când unui avocat nu i se asigură nimic”, a afirmat Mihai Baco.

În acest sens, Baco a vorbit despre ”scăpări și lacune ale legislației în vigoare care nu încurajează sub nicio formă”, iar cei care ”iau avocați în stagiatură nu beneficiază de niciun fel de avantaje”, însă admite că ”discutăm despre o meserie liberală”.

”Criza economică nu a trecut, iar accesul la justiție e mult îngreunat din cauza unor taxe judiciare prohibitive și în aceste condiții mulți dintre cetățeni renunță că nu sunt capabili să le plătească”, a conchis Baco.

1.000 de lei – o taxă mult prea mare pentru susținerea examenului de primire în profesia de avocat

În condițiile în care, în România, salariul minim pe economie este de 1.050 de lei brut, Mihai Baco a fost întrebat dacă nu este, totuși, prea mult pentru unii părinți și ar putea exista un procent redus, firește, de studenți, care ar avea capacitatea să acceadă, însă ar fi îngrădiți de această cauză, Baco a răspuns că în programul său se află și reducerea acestor taxe.

Acesta a precizat că taxele nu pot fi eliminate întrucât sunt angajați lectori, profesori universitari care trebuie retribuiți pentru munca lor.

Programul avocatului Baco, denumit ”Uniți pentru practicarea și apărarea profesiei și demnității de avocat”, poate fi descărcat cu un click.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea