De la 1 ianuarie a intrat în vigoare Legea care prevede microciparea câinilor. Ce amendă riscați dacă nu o respectați
Legea care îi obliga pe stăpâni de câini să îşi înregistreze şi să-şi sterilizeze (în anumite cazuri) animalele a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2015. Cine nu respecta regula, risca să fie amendat chiar şi cu 5.000 de lei.
De la începutul anului, toţi câinii care au un cămin trebuie să figureze şi în registrul de evidentă al animalelor cu stăpân. Aşadar, microciparea este obligatorie şi costă între 100 şi 200 de lei.
Pe microcipuri scrie, se exemplu, când a fost sterilizata o femelă, dacă a avut gestaţie, câţi pui a avut, date de parazitare internă şi externă.
„Odată ce este identificat, avem în vedere şi căţelul şi proprietarul, nu o să mai avem abandonuri. Apare numele, adresa şi proprietarul„, a spus un medic veterinar.
Împreună cu registrul, apar şi noile carnete de sănătate. Şi nu e tot! Începând de la 1 ianuarie, medicul veterinar ne eliberează un act. Iar atunci când scoatem câinele la plimbare este obligatoriu să avem hârtia asupra noastră. Aceasta cuprinde informaţii despre câine, dacă a fost sterilizat, deparazitat sau vaccinat.
Dacă microciparea e obligatorie pentru toţi câinii, legea face precizări clare şi în cazul sterilizării. Cine are câine de rasă, câine salvator sau câine de vânătoare nu trebuie să-l castreze. Sterilizarea e însă obligatorie în cazul persoanele fizice sau juridice, dar şi în cazul asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor care deţin câini comunitari sau metis.
De sterilizare scapa animalele bătrâne şi bolnave. Asociaţia chinologică susţine însă că ar trebui sterilizaţi toţi câinii fără pedigree.
Sterilizarea unui câine costa între 150 şi 300 de lei, în funcţie de greutate.
Sursa: protv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO: Preșcolarii de la Grădinița Stremț, spectacol de colinde și descoperirea magiei Crăciunului
Preșcolarii de la Grădinița Stremț, spectacol de colinde și descoperirea magiei Crăciunului Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit Stremț au oferit un extraordinar spectacol de colinde într-o seară magică desfășurată la Pensiunea „Casa Butnarului” din Geoagiu de Sus. La descoperirea magiei Crăciunului au participat „fluturașii” de la GPP Stremț, aceștia bucurându-se de venirea lui […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 11 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 15 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 3 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri