// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

De la 1 ianuarie a intrat în vigoare Legea care prevede microciparea câinilor. Ce amendă riscați dacă nu o respectați

Legea care îi obliga pe stăpâni de câini să îşi înregistreze şi să-şi sterilizeze (în anumite cazuri) animalele a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2015. Cine nu respecta regula, risca să fie amendat chiar şi cu 5.000 de lei.

De la începutul anului, toţi câinii care au un cămin trebuie să figureze şi în registrul de evidentă al animalelor cu stăpân. Aşadar, microciparea este obligatorie şi costă între 100 şi 200 de lei.

microcipare cainePe microcipuri scrie, se exemplu, când a fost sterilizata o femelă, dacă a avut gestaţie, câţi pui a avut, date de parazitare internă şi externă.

Odată ce este identificat, avem în vedere şi căţelul şi proprietarul, nu o să mai avem abandonuri. Apare numele, adresa şi proprietarul“, a spus un medic veterinar.

Împreună cu registrul, apar şi noile carnete de sănătate. Şi nu e tot! Începând de la 1 ianuarie, medicul veterinar ne eliberează un act. Iar atunci când scoatem câinele la plimbare este obligatoriu să avem hârtia asupra noastră. Aceasta cuprinde informaţii despre câine, dacă a fost sterilizat, deparazitat sau vaccinat.

Dacă microciparea e obligatorie pentru toţi câinii, legea face precizări clare şi în cazul sterilizării. Cine are câine de rasă, câine salvator sau câine de vânătoare nu trebuie să-l castreze. Sterilizarea e însă obligatorie în cazul persoanele fizice sau juridice, dar şi în cazul asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor care deţin câini comunitari sau metis.

De sterilizare scapa animalele bătrâne şi bolnave. Asociaţia chinologică susţine însă că ar trebui sterilizaţi toţi câinii fără pedigree.

Sterilizarea unui câine costa între 150 şi 300 de lei, în funcţie de greutate.

Sursa: protv.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Răspunsuri la De la 1 ianuarie a intrat în vigoare Legea care prevede microciparea câinilor. Ce amendă riscați dacă nu o respectați

 1. periculoasa 13.01.2015 la 23:07

  Legile sunt facute si de data asta pentru bani si in interesul unora…doriti cip pentru stapani?….e ce nu aveti curajul sa o spuneti pe fata?…de ce va fofilati iar?…de ce trebuie sa puneti cip la cainii cu stapani?…atunci va trebui sa puneti cip si copiilor pentru ca si copiii se pierd…si nu-i mai gaseste nimeni…sunt vanduti pe bani grei strainilor. Ia puneti si copiilor cipuri si poate o se opreasca afacerea cu adoptiile si vinderea pe bani grei….ati gasit modalitati sa mai stoarceti niste bani….uitandu-va in casele oamenilor, si sa mai cautati ceva cu care sa-i apasati. Aveti grija de fericirea lor!

  • dolfi 14.01.2015 la 0:21

   pentru ca unii isi iau caini de… dorul lelii! Inconstienti, cred ca acel caine va ramane vesnic mic si nu va avea nevoie de mancare, grija si atentie… si atunci ii dau drumul pe strazi. Stii si tu ce inseamna cainii fara stapan nu? Stiu si eu ce inseamna si cainii cu stapan… mai ales stapanii lor care nu strang k.k..tu dupa “iubitii” lor caini.

 2. rococo 14.01.2015 la 14:40

  Oare cati pensionari amariti vor avea 100 sau 200 lei pentru acel amarit de microcip ? Crede vreun nebun ca vor avea bani de amenda ? Poate legiutorul s-o fi gandit ca ii da cineva drumul in curte, ca sa caute microcipul ? Succes,fraierilor!

 3. realist 14.01.2015 la 17:11

  Ptr rococo si periculoasa

  Asemenea lege exita de multi ani in statele civilizate, unde se acorda respectul cuvenit naturii, animalelor , unde cetatenii sant civilizati nu ca la noi unde notiunea de civilizatie este necunoscuta precum spalatul pe dinti,,,,,,,,,,

  • sorin 15.01.2015 la 14:20

   Buna ziua, in tarile civilizate oamenii duc o viata decenta. La noi sunt oameni ce nu au ce manca. De ce punem animalele inaintea omului? Cand nu o sa mai fim o tara de lumea a 3-a atunci da, sunt deacord. Haide sa aplicam tot ce face occidentul, salarii, respect… Mergi in spital si te pune sa platesti medicamente. daca nu ai bani pentru medic, nu se uita la tine, si dumneavoastra vorbiti de cainii din tarile civilizate?
   Cu stima si haideti sa nu fim ipocriti.