Rămâi conectat

Actualitate

De la 1 aprilie plătim mai mult pentru gazele naturale – scumpiri de 2% pentru consumatorii casnici și 5% pentru cei industriali

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Nationala de Reglementare în Energie, a declarat că de la 1 aprilie va fi o creştere de 2% a preţului la gazele naturale la consumatorii casnici, şi cu 5% la consumatorii industriali din piaţa reglementată, adăugând că nu se are în vedere o creştere a preţului la energie electrică.

Havrileţ a participat la o dezbatere organizată de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaţilor, unde a prezentat raportul ANRE pe 2013, raport care va fi discutat, luni, de Comisiile de specialitate.

Întrebat ce scumpiri la gaze şi energie electrică vor fi de la 1 aprilie, Havrileţ a precizat: „La energia electrică nu avem în vedere o creştere a preţului, la gazele naturale este o creştere prevăzută în calendarul convenit cu forurile internaţionale şi este vorba de 2% la consumatorii casnici. (… ) Pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, fac această subliniere pentru că noi avem consumatori şi în piaţa liberă şi în piaţa reglementată, în piaţa reglementată, care este constituită dintr-un raport de 15%, preţurile vor creşte cu aproximativ 5%„.

Întrebat dacă vor mai fi scumpiri după 1 aprilie până la sfârşitul anului, Havrileţ a spus că „pentru consumatorii din piaţa liberă există piaţa liberă, iar în piaţa reglementată, conform calendarului, există trepte de creştere a preţului. Dar considerăm că de la 1 iulie evoluţia pieţei va fi una de o aşa manieră încât să putem controla preţurile„.

În legătură cu criticile că acest calendar de liberalizare a preţurilor este prea accelerat şi faptul că marile industrii nu suportă o creştere a preţurilor la gaze atât de mare, președintele ANRE a explicat că utilizatorii din industrii pot să opteze fie pentru piaţa reglementată, fie pentru piaţa liberă, unde preţurile sunt date de cerere şi ofertă.

În piaţa liberă preţurile se formează conform cererii şi ofertei şi aceste preţuri nu sunt egale cu cele din piaţa reglementată. Piaţa reglementată constituie un nucleu de 15%, în general consumatori mai mici, nu e vorba de marile industrii, care pot să aleagă: pot să rămână în cadrul pieţei reglementate plătind tarifele care sunt în calendar sau pot să aleagă să meargă în piaţa liberă şi să negocieze direct un alt preţ„, a mai spus Havrileţ.

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea